Visual Browsing

Μητσοτάκης: Πώς η Ελλάδα βγαίνει μπροστά για την κλιματική αλλαγή

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Μείωση 55% των εκπομπών έως το 2030 - Έρχεται κλιματικός νόμος για τα επόμενα 30 χρόνια
  • A-
  • A+
0
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στη Βουλή πώς η Ελλάδα γίνεται σταδιακά μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής για την κλιματική αλλαγή μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία στην Ελλάδα.

Στόχος της συζήτησης, η οποία διεξάγεται κατόπιν αποδοχής από τον κ. Μητσοτάκη του σχετικού αιτήματος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, είναι να προετοιμαστεί ένας νέος κλιματικός νόμος, συμβατός με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αποστείλει απαντητική επιστολή προς την κα Γεννηματά, αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου, ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανωθεί η μετάβαση της χώρας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Σχετικα
Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο
Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο

«Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για τη δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης (σ.σ. τέλος οι λιγνιτικές μονάδες), που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία «δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Και ξεκαθάρισε ότι «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».

Κυριάκος Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή: Μείωση κατά 55% των εκπομπών στην Ελλάδα μέχρι το 2030

«Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν "οδικό χάρτη" για τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (σ.σ. μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ κατά 55% έως το 2030».

Σχετικα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομία πιο πολύ από τον Covid
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομία πιο πολύ από τον Covid

«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός. Και επεσήμανε: «Η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο "Ελλάδα 2.0"».

Μητσοτάκης: Ο νέος κλιματικός νόμος θα είναι για τα επόμενα 30 χρόνια

«Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα με ποια από τα σχέδια και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0" συμφωνούν και με ποια διαφωνούν» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής σχετικά με τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη Οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος - πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία». «Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ένα τέτοιο νόμο. Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς» ξεκαθάρισε.

 

 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή υπογράμμισε ακόμη: «Η πρόκληση δεν αφορά τόσο την δική μας γενιά, αλλά πρωτίστως την επόμενη γενιά που πρέπει να βγει και να στηρίξει αυτές τις αλλαγές».

«Σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε τη στήριξη συγκεκριμένων αναλυτικών εργαλείων για να προδιαγράψουμε δράσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια» συμπλήρωσε και ανέφερε πως σύμφωνα με μελέτη της Mckinsey «η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές, που θα χαθούν». Επίσης, η προβλεπόμενη παρέμβαση κατά τη Mckinsey, «θα μας κοστίσει λιγότερο εάν κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, το μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Θεωρώ αυτή τη συζήτηση εξαιρετικά χρήσιμη και γόνιμη» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Να προσέλθουμε σε αυτήν με χρήσιμες ιδέες που η κυβέρνηση θα τις λάβει υπ’ όψιν της κατά την διαβούλευση. Πιστεύω πως αυτή η συζήτηση διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας» εξήγησε.

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, οφείλουμε παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις να εξετάσουμε και τα ζητήματα της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που έχει σημαντικούς πόρους. Για πρώτη φορά δε, υπάρχει διακριτό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ».

«Κλείνω με μία ευχή: Η Ελλάδα να μην είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία» σημείωσε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής σχετικά με τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη Οικονομία.

Ομιλία στη Βουλή σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Πώς η Ελλάδα θα γίνει κλιματικά ουδέτερη χώρα - Οι 8 άξονες

Εν τω μεταξύ, τους άξονες της στρατηγικής μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών ως το 2030, μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική μετάβασης περιλαμβάνει 8 άξονες που αφορούν μεταξύ άλλων σε:

  1. Απολιγνιτοποίηση: Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα αποσυρθούν ως το 2023, ενώ η -υπό κατασκευή- μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Παράλληλα εφαρμόζεται το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με πόρους άνω των 5 δισ. ευρώ για τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τη διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας.
  2. Αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον στο 61% έως το 2030. Κεντρικό στοιχείο αποτελεί η ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας στον Αχελώο μετά την απεμπλοκή του, καθώς είχε μείνει ημιτελές εδώ και χρόνια.
  3. Η ανάδειξη νέων «πράσινων» νησιών, μετά την Τήλο και τον Αη Στράτη, που μπορούν να αποτελέσουν διεθνή παραδείγματα για υψηλή διείσδυση ΑΠΕ και απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.
  4. Περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως-Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος -Ψαρά, Σάμος - Φούρνοι - Θύμαινα, Ικαρία και Αγαθονήσι).
  5. Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας.
  6. Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Εντός του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν προγράμματα για κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ειδική πρόβλεψη για τον τουριστικό κλάδο και με αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής προκειμένου οι πόροι να διοχετεύονται κατά προτεραιότητα στα κτίρια με μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης. Ως το 2030 εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν 600.000 κτίρια.
  7. Επένδυση σε νέες τεχνολογίες όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το υδρογόνο.
  8. Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με στόχο το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα που κυκλοφορεί στη χώρα να είναι ηλεκτρικό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5