Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου που άφησε ελεύθερους τους ληστές του Π.Φαλήρου

Τι προβλέπει ο περίφημος νόμος περί αποσυμφόρησης των φυλακών 

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348181-722617.jpg

Χρήση του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών φέρονται να είχαν κάνει όλοι ή μέρος των σεσημασμένων κακοποιών που εισέβαλλαν οπλισμένοι χτες το πρωί σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, οι δύο συνελλήφθησαν και ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει, αφού πέρασε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.

Είναι η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν εκμεταλλευτεί και οι ληστές που εισέβαλλαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2015 σε σπίτι επιχειρηματία στην Ύδρα, αφήνοντάς τον νεκρό από εσωτερική αιμορραγία, έμφραγμα και ασφυξία, αλλά και ο υπήκοος Αφγανιστάν που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη στη Γερμανία, όπου είχε διαφύγει. 

Με χρήση αυτού του νόμου αφέθηκε το 2016 ελεύθερος και ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, που είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, για προστασία και λαθρεμπόριο. Από τα 21 χρόνια που του αναλογούσαν, εξέτισε τα 8.

Τι όμως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, που τιτλοφορείται "Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης" και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015;

Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκιση τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).

Συγκεκριμένα:

1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

2. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.

3. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους από τη δημοσίευσή του.

5. Όσοι απολύονται, κατ' εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.

6. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.

Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του κυρίου Παρασκευόπουλου, κ.Κοντονής, συζητάει την εκ νέου παράταση του επίμαχου νόμου για τρίτη χρονιά.  Ο νόμος είχε ισχύ αρχικά από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 αλλά έχει πάρει παράταση μέχρι φέτος, ενώ χιλιάδες άτομα έχουν βρεθεί εκτός φυλακής εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, ο κύριος Κοντονής υπεραμύνθηκε του νόμου και δήλωσε ότι «βεβαίως και θα συνεχιστεί η ισχύς του νόμου και εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπει για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποπέσει σε κακούργημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων μελετούμε να επεκταθεί και στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με ορισμένα χαρακτηριστικά, και του βιασμού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ