Visual Browsing
City Lover 244
ΤΕΥΧΟΣ 244
CITY LOVER

City Lover 244

Από καιρό ήθελα να βρω αφορμή γραφής για τον «Ιανό»...

Ιανός

Από καιρό ήθελα να βρω αφορμή γραφής για τον «Ιανό», το ψαγμένο, σαλονικιό βιβλιοπωλείο του Κέντρου που δείχνει έμπρακτα ότι οι δύο πόλεις δεν αντιστρατεύονται άλληλες, μα συμπορεύονται. Ήθελα να γράψω και για το πατάρι του (φωτογραφία), που έχει καθιερωθεί πλέον ως καφετέρια, μπαρ, ελαφρό εστιατόριο, τόπος ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και, ιδίως, πολιτισμική στέγη, όπου δεσπόζει ο πανταχού παρών Βασίλης Χατζηιακώβου. Με το πρόγραμμα του «Ιανού», όλος ο μήνας σου μπορεί να είναι γεμάτος βιβλία, μουσική, σκετς, παραμύθια, χορό, κουκλοθέατρο, ομιλίες, ζωγραφική κ.λπ., όρεξη να ’χεις. Κάθε μήνα, μαζί με την Athens Voice, θα φιλοξενεί τα πιο ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα σχήματα της νέας ελληνικής σκηνής, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και μπορούμε να το ακούσουμε παρέα. Αρχή την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στις 9.30 με τους Callas - Callasettes, Le Page.

Τ’ Αποστόλη το κουτούκι

Έχουν κηρυχτεί διατηρητέα σινεμά, σπίτια, θέατρα, εκκλησάκια κ.λπ., γιατί όχι και μια λαϊκή ταβέρνα; Προτείνω τη συγκεκριμένη ως αρχέτυπο: προπολεμική, πέτρινη ασβεστωμένη μάντρα, αυλή, παλιό κτίριο και επιπλέον απαθανατισμένη στο ομώνυμο τραγούδι του Καλδάρα (επίσης Απόστολου). Ο κ. Βασίλης, συνεχιστής του ιδρυτή 30 χρόνια τώρα, σερβίρει ορτύκια, μπακαλιάρο, μπεκρή μεζέ, κουνέλι, κόκορα, της ώρας κ.λπ. Λέει: «Έχω αρκετούς επώνυμους πελάτες. Αλλά το πιο συγκινητικό είναι κάποιοι μη επώνυμοι, που έρχονται από την Πάτρα». Σωζοπόλεως 39 και Αριστομένους, Αττική, 210 8656.749

Γουσέτης

Αφορμή λοιπόν η παρουσίαση του βιβλίου «Αχάριστος φωνή. Εθνικισμός και ρατσισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» (άρτια έκδοση του «Τυπωθήτω», εξαίρετη σειρά «Αντιρρήσεις» του Θανάση Τριαρίδη). Το βιβλίο υπογράφεται από τον ανοιχτόμυαλο σχολιαστή Διονύση Γουσέτη, στέλεχος της «Διεθνούς Αμνηστίας», που εξαιτίας του χρόνια τώρα ανατρέχω στη σαββατιάτικη «Αυγή». Απάνθισμα των εκεί στηλών του αποτελεί κατά βάση το εν λόγω βιβλίο, στο οποίο η δημοκρατική και αντιεθνικιστική οπτική τής πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς (από την οποία προέρχεται ο συγγραφέας), συναντιέται με μια αδιαπραγμάτευτα φιλελεύθερη, ελαφρώς ειρωνική και ενίοτε χιουμοριστική προσωπική ματιά. Μερικά ενδεικτικά θέματα: αθωνικό άβατο, ελληνικά εγκλήματα το 1821, σφαγή της Σρεμπρένιτσα, εγχώρια μακεδονική μειονότητα, δήθεν ανθελληνικές συνωμοσίες, αξία του «ναι» στο σχέδιο Ανάν, νεοελληνικός ηθικισμός, «παπάδες που μας αξίζουν». Παρουσιαστές: Θάνος Βερέμης, Νίκος Δήμου, Κώστας Κάρης, Κώστας Παπαϊωάννου. «Ιανός», Σταδίου 24, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 12.30 το πρωί.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
18.10.2019
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5