1821 Digital Gallery
Η Λέσβος της Κατερίνας Λένη
ΤΕΥΧΟΣ 749

Η Λέσβος της Κατερίνας Λένη

Από μακριά κιόλας, πριν ακόμη το πλοίο δέσει στο λιμάνι, νιώθεις να ζωντανεύουν μέσα σου οι στίχοι της Σαπφώς και τα χρώματα του Θεόφιλου
Η πρώην παίκτρια του Masterchef, Κατερίνα Λένη γράφει για τη δική της Λέσβο

Πρόσφατα είχα τη χαρά να επισκεφτώ το νησί του αγαπημένου μου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, «...ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους» που «ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά…». Η απαράμιλλη γοητεία που η Λέσβος ασκεί στον ανυποψίαστο επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσει, δεν θα μπορούσε να περιγραφεί γλαφυρότερα από τα λόγια του. Από μακριά κιόλας, πριν ακόμη το πλοίο δέσει στο λιμάνι, νιώθεις να ζωντανεύουν μέσα σου οι στίχοι της Σαπφώς και τα χρώματα του Θεόφιλου. Η Λέσβος ως νησί των αντιθέσεων είναι γραφική και συνάμα υπέροχη. Η πόλη της Μυτιλήνης σε καθηλώνει με την επιβλητικότητα, το κάστρο, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της. Τα παραδοσιακά και παραμυθένια χωριά της διακρίνονται για το φυσικό τους τοπίο, τις γαλάζιες θάλασσες. Μια ομορφιά σχεδόν παρθένα. Μαγεύτηκα!

Η Λέσβος της Κατερίνας Λένη

Η Λέσβος ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Συνδυάζει με αρμονία βουνό και θάλασσα, ιστορία, θρησκεία, πολιτισμό και αρχιτεκτονική. Ο Μόλυβος, το απολιθωμένο δάσος, το Πλωμάρι, το Σίγρι είναι λίγα μόνο από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς. Ένα νησί ευλογημένο κι εύφορο, κατάφυτο από πεύκα και ελιές, με παράδοση στα τοπικά προϊόντα. Εξαιρετικό ελαιόλαδο, φημισμένο ούζο, ολόφρεσκα ψάρια, ιδιαίτερα τυροκομικά και παραδοσιακά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών. Κουζίνα αστική και μικρασιάτικη, ένας πραγματικός γευστικός παράδεισος. Ακόμη είναι χαραγμένες στη μνήμη μου οι γεύσεις του νησιού…

Η Λέσβος της Κατερίνας Λένη
Σχετικα
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ

Στις ημέρες που έμεινα στο νησί και περιηγήθηκα καθημερινά σε διαφορετικά μέρη, ο δρόμος με οδήγησε στο χωριό Μανταμάδο, σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πλέον θαυμαστά προσκυνήματα: Το παλαιό μοναστήρι του πολιούχου του νησιού, Αρχάγγελου Μιχαήλ, με τη θρυλική, ανάγλυφη εικόνα. Ένας χώρος επιβλητικός, και συνάμα ήρεμος. Με υποδέχτηκε εγκάρδια ο Πάτερ Χρήστος και, με περισσή αγάπη και κατανόηση, κάθισε μαζί μου να μοιραστεί την ιστορία του μοναστηριού, κι έπειτα μου έδωσε χώρο και χρόνο να προσευχηθώ. Λίγο πριν την αναχώρησή μου από το μοναστήρι καθίσαμε μαζί στο καφενείο που υπάρχει στο προαύλιο και ήπιαμε τον καφέ μας. Τα λόγια του ήταν καθοριστικά για την πορεία μου. Είναι και κάποιες στιγμές που δεν τις έχεις υπολογίσει αλλά έχουν μεγάλη πνευματική αξία. Τον ευχαριστώ θερμά για την αγάπη του.

Η Λέσβος της Κατερίνας Λένη

Και με αυτή την εικόνα, κατανοώντας τα λόγια του Στρατή Μυριβήλη πως «η ομορφιά που ’χει από φυσικό του ο τόπος εδώ γύρω είναι να τη βλέπεις και να σαστίζεις με την πλούσια καρδιά του Θεού», αποχαιρέτησα το νησί της Λέσβου δίνοντας την υπόσχεση να επιστρέψω!

*Η Κατερίνα Λένη είναι κομμώτρια και πρώην παίκτρια του Masterchef.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5