- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Περσείδες: Πότε θα δούμε στον ουρανό τα «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου»
Τι είναι και γιατί ονομάζονται έτσι
Οι Περσείδες κορυφώνονται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη
Η βροχή των Περσείδων θα γίνει - με πολλή προσπάθεια - ορατή σε λίγες ώρες. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ, Θοδωρής Κολυδάς, «η Σελήνη θα πέσει αργά το βράδυ προς ξημερώματα, οπότε όλη η νύχτα δεν θα είναι ευνοϊκή για παρατήρηση. Με πολλή προσπάθεια κάτι μπορείτε να δείτε από τις Περσείδες» από σήμερα το βράδυ, αλλά και αύριο 12 Αυγούστου.
Όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, «οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση). Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της συμπίεσης της ατμόσφαιρας μπροστά στο αστρικό μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή».
🌟ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ ή "ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ"
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 10, 2025
✔️Η δραστηριότητα αυξάνεται καθώς βρισκόμαστε κοντά στην αιχμή του φαινομένου της βροχής των #Περσείδων από αύριο το βράδυ 11-12 Αυγούστου 2025. Η Σελήνη θα πέσει αργά το βράδυ προς ξημερωματα, οπότε όλη η νύχτα δεν θα είναι ευνοϊκή… pic.twitter.com/FQuNwIhdez
Γιατί οι Περσείδες ονομάζονται και «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου»;
Σε άλλη του ανάρτηση στο Χ, εξηγεί γιατί οι Περσείδες ονομάζονται και «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου». «Οι Περσείδες ονομάζονται "δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου" λόγω μιας σύμπτωσης ημερομηνιών και της λαϊκής θρησκευτικής ερμηνείας που δόθηκε στο φαινόμενο στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Όπως γράψαμε το αποκορύφωμα της βροχής διαττόντων αστέρων Περσείδες συμβαίνει κάθε χρόνο γύρω στις 12–13 Αυγούστου.
- Στην Καθολική παράδοση, η 10η Αυγούστου είναι η ημέρα μνήμης του Αγίου Λαυρεντίου (San Lorenzo), διακόνου της Ρώμης, που μαρτύρησε το 258 μ.Χ.
- Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν τον έκαιγαν ζωντανό πάνω σε σχάρα, ο ουρανός «δάκρυσε»· έτσι, όταν οι Ευρωπαίοι παρατηρούσαν κάθε χρόνο τα πεφταστέρια κοντά στην εορτή του, τα συνέδεαν με τα «δάκρυά» του. Η ονομασία "Tears of Saint Lawrence" (στα ιταλικά Lacrime di San Lorenzo, στα ισπανικά Lágrimas de San Lorenzo) καθιερώθηκε κυρίως στον καθολικό κόσμο και πέρασε και στη λαϊκή παράδοση διαφόρων χωρών.
- Στην ουσία λοιπόν, η ονομασία είναι ποιητικός–θρησκευτικός συμβολισμός και όχι αστρονομικός όρος».
✔️Οι Περσείδες ονομάζονται «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου» λόγω μιας σύμπτωσης ημερομηνιών και της λαϊκής θρησκευτικής ερμηνείας που δόθηκε στο φαινόμενο στην Ευρώπη του Μεσαίωνα.
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 10, 2025
Όπως γράψαμε το αποκορύφωμα της βροχής διαττόντων αστέρων Περσείδες συμβαίνει κάθε χρόνο γύρω στις…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εξαπάτηση δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά εξελικτική στρατηγική που διαμόρφωσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Εντοπίστηκαν απολιθώματα σε βάθος άνω των 7 χλμ., με ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 5,3 εκατομμύρια χρόνια
Ποιοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Βασίζεται σε αρχαία νευροβιολογικά συστήματα - Πώς εξελίχθηκε ως στρατηγική επιβίωσης
Η Anthropic διαθέτει το Claude Fable 5 παρά τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια
Πρώτη φορά που αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντάσσεται σε αποστολή του προγράμματος Artemis
Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης
Η Sega επιβεβαίωσε την ψηφιακή αναβίωση του θρυλικού ράπερ στο «Stranger Than Heaven»
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνεμος είναι ενεργός για τουλάχιστον 20.000 χρόνια
Η νέα συνεργασία-μεγαθήριο φέρνει τον Πίκατσου στη ζωή, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες κίνησης, ήχους και φώτα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα «υπερ-αντιγόνο» ικανό να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες
Η στροφή των χρηστών από τα κινητά στις τηλεοράσεις αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά της ψυχαγωγίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Το ΑΙ γράφει πια τα πάντα και τα γράφει με τη δική του, χαρακτηριστική φωνή – μόνο εμένα μου φαίνεται κάπως εκνευριστική;
Η Sydney Morning Herald απέσυρε το κείμενο της καθηγήτριας Κάθριν Έλις ως «απαράδεκτο»
H εταιρεία στοχεύει να διαθέτει έως το 2029 μια κβαντική μηχανή ικανή να επιλύει πραγματικά προβλήματα για επιχειρήσεις και βιομηχανίες
Η μητρική εταιρεία της Google προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην ιστορία
Ο Ελληνοολανδός γιατρός που προετοιμάζει τα χειρουργεία του διαστήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.