Τεχνολογια - Επιστημη

Όσα δεν πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις ζωντανή τη μπαταριά του κινητού σου

Προσοχή στη συχνή φόρτιση - Μόνο όταν είναι απαραίτητο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κινητο, καλώδιο
Η συχνή φόρτιση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας © Unsplash / Andreas Haslinger

Για να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής και την αυτονομία της μπαταρίας του  smartphone πρέπει να σταματήσετε όποια συνήθεια την σκοτώνει

Παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τόσο στο στρατόπεδο των iPhone όσο και σε εκείνο των Android, η διάρκεια ζωής και αυτονομία της μπαταρίας παραμένουν ένα επίμονο πρόβλημα, που συχνά απαιτεί να φορτίζουμε πολλές φορές τη συσκευή στη διάρκεια της ημέρας, ή και τη νύχτα. Τι είναι όμως αυτό που σκοτώνει τη μπαταρία των smartphone;

Προσοχή στη συχνή φόρτιση της μπαταρίας

Η συχνή φόρτιση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Κάθε κύκλος φόρτισης (φόρτισης από 0% έως 100% και αποφόρτιση)  φθείρει τα εξαρτήματα της μπαταρίας, ιδιαίτερα στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η υπερφόρτιση και η έκθεση στη θερμότητα επιταχύνουν περαιτέρω αυτή την υποβάθμιση.

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, και να σταματήσετε να τη σκοτώνετε, φορτίζετε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αποφεύγετε να κρατάτε το τηλέφωνό συνδεδεμένο στην πρίζα μετά την πλήρη φόρτιση - ακόμα και με ρυθμισμένο κάποιο ειδικό mode που βοηθά στην καλύτερη διατήρηση της υγείας της μπαταρίας.

Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης

Οι σύγχρονες οθόνες των  smartphone είναι σημαντικοί καταναλωτές μπαταρίας. Όσο πιο φωτεινή είναι η οθόνη, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Οι οθόνες OLED, που είναι κοινές στα νεότερα τηλέφωνα, διαθέτουν pixel που ανάβουν μεμονωμένα. Αν και είναι πιο αποδοτικές από τις παραδοσιακές οθόνες με οπίσθιο φωτισμό, η μεγαλύτερη φωτεινότητα εξακολουθεί να απαιτεί περισσότερη ενέργεια και να σκοτώνει τη μπαταρία του  smartphone.

Απενεργοποιήστε GPS και Wi-Fi

Έπειτα, οι υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας στο παρασκήνιο μπορούν να εξαντλήσουν την μπαταρία κρατώντας ενεργές τις συνδέσεις GPS, Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας του τηλεφώνου. Τόσο το Android όσο και το iOS προσφέρουν ρυθμίσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης στην τοποθεσία “Κατά τη χρήση της εφαρμογής”. Να είστε επιλεκτικοί ως προς το ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία “Πάντα” για να εξοικονομήσετε μπαταρία.

Περιορίστε τις ειδοποιήσεις

Οι συχνές λήψεις ειδοποιήσεων που ξυπνούν την οθόνη μπορούν επίσης να εξαντλήσουν την μπαταρία του  smartphone και να γίνουν ένας παράγοντας που τη σκοτώνει. Κάθε ειδοποίηση δεν τροφοδοτεί μόνο την οθόνη, αλλά ενεργοποιεί επίσης διάφορους αισθητήρες και διαδικασίες. Η διαχείριση των ρυθμίσεων ειδοποιήσεων στη συσκευή μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτού του αντίκτυπου.

Χρειάζεστε πραγματικά τη Siri;

Περιορίστε τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς. Το Hey Siri και το Okay Google, αναγκάζουν τη συσκευή να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση ώστε να είναι έτοιμη αν ειπωθούν εντολές αφύπνισης. Αυτό κρατά ενεργό τον επεξεργαστή και το μικρόφωνο του τηλεφώνου. Αν χρησιμοποιείτε σπάνια φωνητικές εντολές, απενεργοποιήστε αυτή τη λειτουργία για εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί είναι ένας ακόμα παράγοντας που σκοτώνει τη μπαταρία του  smartphone.

Όταν βρίσκεστε μακριά από γνωστά δίκτυα, το τηλέφωνό αναζητά συνεχώς Wi-Fi, από προεπιλογή, καταναλώνοντας μπαταρία. Απενεργοποιήστε το Wi-Fi όταν δεν χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αυτόματης διαχείρισης. Ομοίως, απενεργοποιήστε το Bluetooth, το NFC και το GPS όταν δεν τα χρειάζεστε για να εξοικονομήσετε επιπλέον ενέργεια.

Για να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του smartphone πρέπει να σταματήσετε όποια συνήθεια την σκοτώνει. Μειώστε το χρόνο ενεργοποίησης της οθόνης και αποφύγετε την περιττή φόρτιση. Επίσης, διαχειριστείτε τις διεργασίες και τις ρυθμίσεις παρασκηνίου για να διατηρείτε τη συσκευή σε αποδοτική λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.