Τεχνολογια - Επιστημη

Camb.ai: Το μέλλον της μεταγλώττισης είναι εδώ

Η νέα πλατφόρμα μεταφράζει τα λεγόμενα αλλά και τον τόνο της φωνής του ομιλητή σε πραγματικό χρόνο

Camb.ai: Το μέλλον της μεταγλώττισης είναι εδώ
© EPA/MAST IRHAM

Camb.ai: Η πρωτοποριακή πλατφόρμα μεταγλώττισης εξασφάλισε χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων δολαρίων

Το video ανέβηκε στο YouTube λίγες ημέρες ύστερα από την ήττα του Νόβακ Τζόκοβιτς από τον Ιταλό Γιανίκ Σίνερ στους ημιτελικούς του Αυστραλιανού Open, με 3-1 set. Έδειχνε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Σέρβου τενίστα, ωστόσο είχε κάτι το ιδιαίτερο. Ο κόσμος άκουγε τον Τζόκοβιτς να μιλάει στα ισπανικά, σε μετάφραση που λάμβανε χώρα εκείνη τη στιγμή και η οποία, με αυτό να είναι το σημαντικότερο, ηχούσε με βάση τον πραγματικό τονισμό της φωνής του, την ώρα που μιλούσε για την ήττα του στον αγώνα. Ο Τζόκοβιτς εκείνη την ώρα μιλούσε στα αγγλικά. Η Tennis Australia, διοικητικό όργανο του τένις στη χώρα και διοργανωτής πολλών μεγάλων τουρνουά του αθλήματος, χρησιμοποίησε αυτή τη νέα τεχνολογία ώστε να προσελκύσει περισσότερους θεατές στη διοργάνωση και στο άθλημα εν γένει, θεατές που ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με ξένες γλώσσες. Το αποτέλεσμα ακούγεται εντυπωσιακό.

Novak Djokovic Press Conference Spanish Dub | Australian Open 2024 Quarterfinal

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα μεταγλώττισης Camb.ai

Το όλο εγχείρημα είναι έργο της πλατφόρμας μεταγλώττισης Camb.ai, η οποία εκτός από το Αυστραλιανό Open έχει χρησιμοποιηθεί και στην ταινία τρόμου Three, της σκηνοθέτιδος Nayla Al Khaja από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η χώρα αυτή είναι και η έδρα της πλατφόρμας, η οποία από το 2022 ειδικεύεται στη στιγμιαία μεταγλώττιση κάποιας παράστασης ή ομιλίας, έχοντας μέχρι στιγμής αναπτύξει τις εφαρμογές της σε περισσότερες από 70 γλώσσες, προφορές και διαλέκτους. Οι δύο κυριότερες εφαρμογές της Camb.ai είναι οι “MARS TTS” και “BOLI Translator”, οι οποίες και βασίζονται στον εντοπισμό της φωνής και της μετάφρασης όχι μόνο της ομιλίας, αλλά και του συναισθηματικού τόνου και της απόχρωσης του ομιλητή. Ως αποτέλεσμα, το μεταφρασμένο περιεχόμενο έχει το ίδιο ηχόχρωμα όπως το πρωτότυπο και έτσι αποδίδονται με ιδανικό τρόπο μεταφράσεις ομιλιών που μπορεί να είναι αυταρχικές, θυμωμένες, έντονης δυσφορίας, ακόμα και θριαμβευτικές. Όλα αυτά δε, σε πραγματικό χρόνο.

Novak Djokovic Press Conference Spanish Dub | Australian Open 2024 Semifinal

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την Camb.ai και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε μια ομάδα επενδυτών η οποία βλέπει το όραμά μας και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε. Έχουμε ήδη δει μια εκπληκτική “υιοθέτηση” της τεχνολογίας μας και αναμένουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση θα επιταχύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και παγκόσμια επέκταση μας», δήλωσε για την πρόσφατη χρηματοδότηση της πλατφόρμας ο Avneesh Prakash, εδώ και έξι μήνες CEO της εταιρείας με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο ψηφιακό επιχειρείν. Σε πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, η Camb.ai συγκέντρωσε το ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Με βασικό «παίκτη» την Courtside Ventures, η ομάδα των επενδυτών απαρτίζεται επίσης από funds όπως η Blue Star Innovation Partners και η Ιαπωνική Ikemori Venture Support. Σύμφωνα με την ίδια την πλατφόρμα, το περιεχόμενο της έχει πλέον πάνω από 100 εκατομμύρια views στο YouTube, ενώ στους συνεργάτες της προστέθηκε πρόσφατα και το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Major League Soccer), με σκοπό να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του MLS Innovation Lab για την προώθηση του πρωταθλήματος.

Enjoy Football In Your Native Language. ft: @futcrunch | Camb.ai

Φιλοδοξία του Camb.ai είναι να μεταμορφώσει το πεδίο της δημιουργίας περιεχομένου, με προηγμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης η οποία και θα δημιουργεί μεταγλωττίσεις σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του εργαστηρίου της DubStudio, το οποίο λειτουργεί με βάση τις MARS TTS και BOLI Translator εφαρμογές, η εταιρεία δείχνει να ξεπερνά τις παραδοσιακές μεθόδους μεταγλώττισης, παρέχοντας πιο γρήγορα αποτελέσματα και με μειωμένο κόστος.

Elon speaking in his native language on @lexfridman podcast. | Camb.ai

Για το εγχείρημα της Camb.ai, ο Vasu Kulkarni, μέλος της επενδυτικής ομάδας της Courtside Ventures, θα πει χαρακτηριστικά: «Μεγάλωσα στην Ινδία, μια χώρα με περισσότερες από 700 γλώσσες και είδα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να καταναλώσεις όλο αυτό το περιεχόμενο, τη στιγμή που δεν μπορείς να το καταλάβεις. Πλέον οι οπαδοί του NBA στη χώρα, θα παρακολουθούν τον Stephen Curry ακούγοντας τον Mike Breen (σχολιαστής του πρωταθλήματος) να σχολιάζει στα Hindi. Όλο αυτό θα κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο παγκόσμιο. Αντίστοιχα η σκηνοθέτιδα Nayla Al Khaja δηλώνει: «Ήθελα να διασφαλίσω ότι η ταινία μου θα μπορούσε να προβληθεί σε ένα παγκόσμιο κοινό και σε οποιαδήποτε γλώσσα. Μόνο το Camb.ai θα μπορούσε να αποτυπώσει τις συναισθηματικές αποχρώσεις και να δημιουργήσει μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία για τους θεατές.». Η εταιρεία αποκαλεί το Three της Al Khaja «την παγκοσμίως πρώτη, πλήρως μεταγλωττισμένη με τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλές γλώσσες ταινία μεγάλου μήκους».

THREE Official Trailer (2024) | A Film by Nayla Al Khaja | 1st Feb

Στο πλάι του CEO Avneesh Prakash βρίσκεται ο γιος του Akshat, ως Προϊστάμενος Τεχνολογίας. Ο Avneesh Prakash έδωσε πρόσφατα το παρόν στο περίφημο 1 Billion Followers Summit, μία από τις κορυφαίες συγκεντρώσεις παγκοσμίως για content creators. Το Summit έλαβε χώρα στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ενώ στόχος του είναι να ενισχύσει τον αντίκτυπο του ψηφιακού περιεχομένου, στο πλαίσιο της δημιουργικής οικονομίας και της κοινωνικής επιρροής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ