Τεχνολογια - Επιστημη

Ύφασμα «χαμαιλέων» δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη στο Χονγκ Κονγκ - Αλλάζει χρώματα

Η βιώσιμη μόδα του μέλλοντος θα μεταμορφώνεται με μια κίνηση του χεριού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα, αποσκοπώντας στη μείωση των ρούχων που καταλήγουν στους κάδους.
Ερευνητική ομάδα έφτιαξε ύφασμα το οποίο αλλάζει χρώματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη © Unsplash+/Getty Images

Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα, αποσκοπώντας στη μείωση των ρούχων που καταλήγουν στους κάδους.

Μια απλή κίνηση μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειάζεται στο μέλλον για να αλλάξει κανείς το χρώμα του ρούχου που φοράει, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα, η οποία έφτιαξε ένα ύφασμα με ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα, το οποίο αλλάζει χρώματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοτήτων ρούχων που καταλήγουν στους κάδους, καθώς θα προσφέρει στον κόσμο περισσότερες χρωματικές επιλογές για το ίδιο ρούχο, σημειώνει το Laboratory for Artificial Intelligence in Design (AiDLab).

AI-powered color-shifting clothes present endless possibilities | ABS-CBN News

Σημαντικό βήμα στην έρευνα για την εξέλιξη της βιώσιμης μόδας

Το συγκεκριμένο ύφασμα, που είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα που έχουν ως βάση υφαντικές ύλες, μπορεί να φωτιστεί σε μια σειρά από διαφορετικές αποχρώσεις.

Γίνεται βαθύ μπλε αν κανείς σηκώσει μπροστά του τον αντίχειρα σε ένδειξη έγκρισης. Αλλάζει σε ροζ αν σχηματίσει κανείς μια καρδιά ή γίνεται πράσινο αν κάνει τη χειρονομία που δείχνει «ΟΚ».

Μπορεί επίσης να αλλάξει χρώμα μέσω εφαρμογής στο τηλέφωνο και αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης που βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις διαφορές στις χειρονομίες του κάθε χρήστη.

Η καθηγήτρια Τζιν Ταν, η οποία εργάζεται στη Σχολή Μόδας και Υφασμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ και ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε ότι οι POFs είναι φτιαγμένες από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο, και ότι η δομή του υφάσματος αυτού επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των πολυμερικών οπτικών ινών από τα νήματα για ανακύκλωση.

Το ύφασμα αυτό είναι επίσης μαλακό.

«Η αίσθηση στο χέρι είναι όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα» σημείωσε.

Η AiDLab ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στην αγορά. Προς το παρόν εκτίθεται σε εγκαταστάσεις εμπορικών κέντρων και άλλα μέρη στο Χονγκ Κονγκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ