Τεχνολογια - Επιστημη

Ο αστεροειδής που χτυπήθηκε από το Dart της Nasa άφησε ίχνη 10.000 χιλιομέτρων

Εκτείνεται για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαστημόπλοιο χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του
© EPA/NASA

Πρόσκρουση Dart στο Dimorpho: 10.000 χλμ συντρίμμια - Οι εκτιμήσεις των ειδικών. 

Μια νέα εικόνα δείχνει ότι ο αστεροειδής που χτυπήθηκε σκόπιμα από το σκάφος Dart της Nasa άφησε ένα ίχνος συντριμμιών που εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή κατέγραψε την αξιοσημείωτη εικόνα ενός σύννεφου που μοιάζει με κομήτη και απλώνεται πίσω από τον αστεροειδή.

Το σκάφος συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα για να δοκιμαστεί κατά πόσον αστεροειδείς που μπορεί να απειλήσουν τη Γη μπορούν να παραμεριστούν.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να διαπιστώσουν αν η δοκιμή ήταν επιτυχής και αν άλλαξε η τροχιά του αστεροειδούς.

Η εξαιρετική εικόνα τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση από αστρονόμους στη Χιλή, οι οποίοι μπόρεσαν να καταγράψουν το τεράστιο ίχνος χρησιμοποιώντας το Southern Astrophysical Research Telescope (Soar).

Εκτείνεται για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα, και αναμένεται να γίνει ακόμη μακρύτερο μέχρι να διαλυθεί εντελώς, και μοιάζει με άλλη διαστημική σκόνη που αιωρείται τριγύρω.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο καθαρά καταφέραμε να αποτυπώσουμε τη δομή και την έκταση των συνεπειών τις ημέρες μετά την πρόσκρουση», δήλωσε ο Teddy Kareta, αστρονόμος που συμμετείχε στην παρατήρηση.

Το ίχνος των συντριμμιών θα παρακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, δήλωσε ο Μάικλ Νάιτ του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Στην αποστολή του Dart, αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων (240 εκατομμυρίων λιρών), το σκάφος προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή, καταστρέφοντας το διαστημόπλοιο κατά τη διαδικασία. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι οι επιστήμονες να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν το πείραμά τους λειτούργησε.

Ωστόσο, η δρ Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικής επιστήμης στη Nasa, ήταν πεπεισμένη ότι η αποστολή πέτυχε κάτι αξιοσημείωτο.

«Ξεκινάμε μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, μια εποχή κατά την οποία έχουμε δυνητικά τη δυνατότητα να προστατευτούμε από κάτι σαν μια επικίνδυνη και επικίνδυνη πρόσκρουση αστεροειδούς. Τι καταπληκτικό πράγμα- δεν είχαμε ποτέ πριν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι επιστήμονες θα διαπιστώσουν αν η αποστολή ήταν επιτυχής μελετώντας τις αλλαγές στην τροχιά του Dimorphos γύρω από έναν άλλο αστεροειδή που ονομάζεται Didymos.

Τηλεσκόπια στη Γη θα κάνουν ακριβείς μετρήσεις του συστήματος των δύο βράχων, ή δυαδικού συστήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ