Τεχνολογια - Επιστημη

Blackout Challenge: Ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο TikTok

Μια πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blackout Challenge: Μια επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok
Blackout Challenge: Μια επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok © Unsplash/Mourizal Zativa

To Blackout Challenge αποτελεί ένα παιχνίδι - πρόκληση στο TikTok. Οι ιστορίες παιδιών που οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει ο θάνατος του 14χρονου αγοριού από τα Κάτω Πατήσια. Μάλιστα ένα από τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία είναι το παιδί να συμμετείχε στο διαδικτυακό παιχνίδι «blackout challenge».

Τι είναι το «blackout challenge»

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει ένα επικίνδυνο παιχνίδι που συμβαίνει στο TikTok, το λεγόμενο «blackout challenge».

Το «blackout challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης» είναι μια δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται έφηβοι προκαλώντας ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να ανεβάσουν το βίντεο στο TikTok. Μόνο που, ουκ ολίγες φορές, το παιχνίδι αυτό έχει αποβεί μοιραίο.

Blackout Challenge: Μια επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok
Blackout Challenge: Μια επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok © Pixabay

Το φαινόμενο «blackout challenge» και οι κίνδυνοι

Ανεξάρτητα από τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να επιτύχουν τα «μπλακάουτ» τους, το «παιχνίδι» ουσιαστικά περιλαμβάνει σκόπιμη διακοπή του οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι όλο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρόκειται για κάτι χειρότερο από το κράτημα της αναπνοής - άλλωστε το νευρικό σύστημα αντιδρά σε αυτό και σε αναγκάζει να πάρεις ανάσα, καθιστώντας αδύνατο να κρατήσεις την αναπνοή σου.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που στερεί το απαραίτητο οξυγόνο από τον εγκέφαλο, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει από μέτρια έως σοβαρή βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και οδηγεί σε μόνιμη απώλεια νευρολογικής λειτουργίας, δια βίου νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Επιπλέον υπάρχει και ο κίνδυνος να προκληθεί διάσειση μετά από χτύπημα στο κεφάλι κατά την πτώση στο έδαφος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο λόγος που οδηγεί κάποιον να συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι-πρόκληση  είναι η αναζήτηση της ευφορίας ή ακόμη και η εμπειρία παραλίγο θανάτου.

Στις αρχές του 2021, όταν το παιχνίδι πρόκλησης άρχισε να διαδίδεται, το ΤikTok είχε ανακοινώσει: «Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που ενθαρρύνει, προωθεί ή εξυμνεί επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και οι ομάδες μας εργάζονται επιμελώς για να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν περιεχόμενο που παραβιάζει την πολιτική μας».

«Blackout Challenge»: Οι ιστορίες παιδιών που συμμετείχαν στο «παιχνίδι θανάτου»

 

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2021 και η είδηση ήρθε από την Ιταλία. Ένα 10χρονο κορίτσι πέθανε από ασφυξία, την ώρα που τραβούσε βίντεο στο πλαίσιο μιας πρόκλησης σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η 10χρονη από το Παλέρμο έδεσε μια ζώνη γύρω από τον λαιμό της, προκειμένου να συμμετάσχει στο  «Blackout Challenge» του Tik Tok. Όπως έγινε γνωστό, η ανήλικη Αντονέλα είχε 5 σελίδες σε δύο διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Blackout Challenge»: Εγκεφαλικά νεκρό 12χρονο αγόρι από τις ΗΠΑ

 

Εγκεφαλικά νεκρό έμεινε ένα 12χρονο αγόρι από το Κολοράντο των ΗΠΑ που συμμετείχε σε παιχνίδι-πρόκληση του TikTok.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα ο Joshua Haileyesus βρέθηκε αναίσθητος στο μπάνιο του στις 22 Μαρτίου του 2021 από τον δίδυμο αδελφό του.

Οι γονείς του Joshua δήλωσαν ότι το αγόρι λάτρευε να χρησιμοποιεί τα social media, που τον βοήθησαν να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του, όπως τη μαγειρική, το θέατρο και τη μουσική.

ΗΠΑ: Νεκρό 10χρονο κορίτσι μετά από «blackout challenge» - Η οικογένεια μήνυσε την πλατφόρμα

 

Πριν λίγες μέρες το TikTok μηνύθηκε στην Αμερική από τη μητέρα ενός 10χρονου κοριτσιού, που ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε εξαιτίας του «blackout challenge».

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, το περιστατικό έγινε στις 7 Δεκεμβρίου στη Φιλαδέλφεια, όταν οι γονείς της 10χρονης Nylah Anderson, την εντόπισαν αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα. Το κορίτσι αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε στην εντατική για πέντε μήνες, όμως δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικογένεια του παιδιού κατηγορεί την πλατφόρμα, καθώς υποστηρίζει ότι ο αλγόριθμος προώθησε ελαττωματικό προϊόν μέσω της σελίδας «for you», καθώς το «Blackout Challenge» θεωρείται επικίνδυνο, με αρκετά παιδιά να χάνουν την ζωή τους. «Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο Blackout Challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson. Ως αποτέλεσμα, πέθανε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ