Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά τη Ρωσίδα στρατιωτική γιατρό, Vera Gedroits

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1870

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google Doodle
Google Doodle © Google

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη ζωή της πρώτης Ρωσίδας στρατιωτικής γιατρού, της Vera Gedroits.

Την Vera Gedroits (Βέρα Γκεντρόιτς), την πρώτη Ρωσίδα στρατιωτική γιατρό, που γεννήθηκε σαν σήμερα, τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Όπως αναφέρει η Google στην ανακοίνωση που συνοδεύει το Doodle, η Βέρα Ιγκνάτιεβνα Γκεντρόιτς, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1870, σε μια εξέχουσα οικογένεια λιθουανικής καταγωγής στο Κίεβο, που ήταν τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Όταν ήταν ακόμα έφηβη, η Δρ. Βέρα Γκεντρόιτς έφυγε από τη Ρωσία για να σπουδάσει Ιατρική στην Ελβετία και επέστρεψε στην πατρίδα της, στα τέλη του 20ού αιώνα, και σύντομα άρχισε την πρωτοποριακή καριέρα της ως χειρουργός.

Με την έναρξη του ρωσοϊαπωνικού πολέμου, το 1904, η Βέρα Γκεντρόιτς δήλωσε εθελόντρια ως χειρουργός σε νοσοκομειακό τρένο του Ερυθρού Σταυρού.

Υπό την απειλή των εχθρικών πυρών, πραγματοποίησε πολύπλοκες κοιλιακές επεμβάσεις σε μια μετατρεπόμενη αμαξοστοιχία με πρωτοφανή επιτυχία που η τεχνική της υιοθετήθηκε ως νέο πρότυπο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος και τα κατορθώματά της έγιναν πιο γνωστά, η Δρ. Βέρα Γκεντρόιτς εργάστηκε ως χειρουργός για τη ρωσική βασιλική οικογένεια πριν από την επιστροφή της στο Κίεβο, όπου διορίστηκε καθηγήτρια Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο της πόλης το 1929.

Μάλιστα, συνέγραψε αρκετές ιατρικές εργασίες για τη διατροφή και τις χειρουργικές θεραπείες, αλλά το ταλέντο της δεν περιοριζόταν στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Βέρα Γκεντρόιτς δημοσίευσε πολλές συλλογές ποιημάτων, καθώς και πολλά έργα μη μυθοπλασίας, συμπεριλαμβανομένου του απομνημονεύματος της το 1931 με τίτλο «Ζωή», στο οποίο αφηγείται την ιστορία του προσωπικού της ταξιδιού στις πρώτες γραμμές του πολέμου το 1904.

Εν τέλει, η Δρ. Βέρα Γκεντρόιτς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, το 1932, στο Κίεβο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ