Τεχνολογια - Επιστημη

Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στην Facebook από την Κομισιόν

Αναφορικά με την εξαγορά της εταιρείας WhatsApp

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355050-736045.jpg
EPA

Πρόστιμο ύψους 110 εκατ. ευρώ επέβαλε χθες η Κομισιόν στην αμερικανική εταιρεία Facebook για παραπλάνηση των κανονιστικών αρχών το 2014.

Το πρόστιμο αφορά στην εξαγορά της εταιρείας WhatsApp από τη Facebook. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, η Κομισιόν δεν αίρει την έγκριση της εξαγοράς (έναντι 22 δισ. δολαρίων) κρίνοντας πως «οι λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες που είχε δώσει η Facebook δεν είχαν επίπτωση στο αποτέλεσμα της εγκριτικής απόφασης».

Ωστόσο, όπως δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με το πρόστιμο στη Facebook «στέλνεται σαφές μήνυμα σε εταιρείες ότι πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές των ευρωπαϊκών κανόνων περί συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να δίνουν σωστές πληροφορίες».

Μιλώντας στο Βουκουρέστι, η κ. Βεστάγκερ πρόσθεσε μάλιστα πως το γεγονός ότι η Facebook συνεργάστηκε με την Κομισιόν οδήγησε στη μείωση του προστίμου.

Υπενθυμίζεται πως η Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο της Κομισιόν όταν είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο πως θα αντλήσει στοιχεία από την υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων WhatsApp και θα τα μεταφέρει στις διαφημιστικές πλατφόρμες στο Facebook και στο Instagram.

Το Facebook, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει πως τα λάθη που έγιναν στις τοποθετήσεις του το 2014 δεν ήταν σκόπιμα και ότι η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει πως δεν είχαν επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξέτασης της εξαγοράς. «Η σημερινή ανακοίνωση δίνει τέλος στο ζήτημα» σημειώνεται σχετικά.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, η εταιρεία διευκρίνισε επίσης πως το πρόστιμο δεν αλλάζει την απόφαση της Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά του WhatsApp και ότι η υπόθεση δεν έχει σχέση με ξεχωριστές έρευνες σχετικά με ζητήματα προστασίας δεδομένων.

Πηγη: Καθημερινή, naftemporiki.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ