- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μπάτης: Η υπέροχη παραλία της Καβάλας
Έχει τα πάντα, μαζί με απίστευτη μπλε θάλασσα, και είναι κρίμα που δεν βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα…
Batis New Age: καταπληκτική θάλασσα και λογικές τιμές μια ανάσα από το κέντρο της Καβάλας
Για τους κοντινούς (Καβαλιώτες, Δραμινούς, Ξανθιώτες κ.λπ.) ο Batis New Age είναι ο ημι-μαγικός προορισμός του καλοκαιριού: μεγάλη παραλία με άσπρη χοντρή άμμο, θάλασσα πιο γαλάζια από γαλάζια, ομπρέλες, ξαπλώστρες, καφέ, μπαρ, εστιατόρια κι ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί μια παρέα ή μια οικογένεια ή ένας άνθρωπος μόνος του που λέει «πάμε για μπάνιο στο Μπάτη». Ο μόνος του άνθρωπος το λέει στον εαυτό του και αισθάνεται κάπως ούφο, αλλά από κει και μετά μπαίνει σε ένα αστικό λεωφορείο, σε ένα αμάξι, σε ένα ταξί, και βρίσκεται στον παράδεισο, σόρι, στον Μπάτη μέσα σε λίγη ώρα.
Όσο ήμουν παιδί και έφηβη, ο Μπάτης, με εγκαταστάσεις απόλυτης σεβεντίλας και με την αστραφτερή του θάλασσα στο πιάτο, ήταν αγαπημένο μέρος: η πιο κοντινή στην Καβάλα οργανωμένη παραλία, με ωραία τοστ που ακόμα και στα σέβεντυς σερβίρονταν με πατατάκια τσιπς! Έχω περάσει αξέχαστες μέρες στο Μπάτη με παγωμένα Ταμ-ταμ και ζεστές φιλενάδες, ψάχνοντας για κοχύλια, αράζοντας στην άμμο ή κολυμπώντας στα σούπερ νερά του. Στο μεταξύ άλλαξε χέρια, ίσως να πέρασε από σαράντα κύματα, ξέπεσε για ένα διάστημα – ούτε οι Καβαλιώτες δεν του έδιναν σημασία. Μέχρι που την όλη παραλία την ανέλαβε ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σαρρής, και την έκανε ξανά κούκλα - υπερσύγχρονη, σενιαρισμένη, εξοπλισμένη με οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν πηγαίνει στη θάλασσα, και με πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να σκεφτεί κανείς: διαθέτει μπιτς-μπαρ και πουλ-μπαρ, δύο πισίνες, ένα θαλάσσιο πάρκο με φουσκωτές τσουλήθρες για να λυσσάνε τα παιδάκια («Δε πρόκειται να πάμε μαμά, ξεκόλλα!» σφύριξαν με περιφρόνηση τα δεκαεξάχρονα παιδάκια μου όταν το είδαν).
Έχει μπουτίκ με είδη θαλάσσης, 500 ομπρέλες, 1000 ξαπλώστρες, μια καντίνα («Κεχαγιά», με σουβλάκια και κρεατικά), μια ταβέρνα με καλό και οικονομικό φαγητό, κάμπινγκ που χωράει 120 τροχόσπιτα, τρεις ναυαγοσώστες, αν και δεν πρόκειται να πνιγεί κανείς στο Μπάτη γιατί σπάνια πιάνει κύμα εκεί, πόσο μάλλον τρικυμία… Αλλά κυρίως έχει ατμόσφαιρα ανθηρών σέβεντυς που δεν άγγιξε η άψογη ανακαίνιση: βοτσαλωτό με γκρίζες στρογγυλές πετρούλες σε όλες τις επιφάνειες, δροσερές σκιές, καμπίνες από αυτές με τον πάγκο μέσα, που σε κάνουν να αισθάνεσαι παλιά αριστοκρατία εκτός από παλιά, σκέτα.
Με όλα αυτά, σίγουρα αν είστε Αθηναίοι σκέφτεστε, «Καλά, άραγε πόσο να ‘ναι το μαλλί, με τούτα και με κείνα;»… αλλά, μιλάμε για Καβάλα πατριώτες, όχι για Μύκονο. Η είσοδος είναι 3 ευρώ για ενήλικες, 2 ευρώ για παιδιά, η μίνιμουμ κατανάλωση είναι 15 ευρώ, και οι καφέδες στην παραλία είναι τέλειοι, όπως και οι χυμοί, οι μπίρες, τα σνακ, όλα όσα καταναλώνονται σε μια οργανωμένη παραλία το καλοκαίρι.
Οπότε, σκεφτείτε τον Μπάτη και τις ανέσεις του, την καταπληκτική του θάλασσα και τις λογικές τιμές του, αν είστε τυχεροί και ανεβαίνετε προς τα βόρεια φέτος το καλοκαίρι, ή αν ζείτε στη γύρω περιοχή.
* Η λέξη «Μπάτης» είναι τουρκικής προέλευσης, αλλά με Αρχαία Ελληνική ρίζα: «εμβάτης», που σημαίνει «αέρας ο οποίος φυσάει από θάλασσα προς στεριά». Την έχουν δανειστεί και οι Ιταλοί ως «vento d’ imbatto», με την ίδια έννοια.
«Batis New Age», οργανωμένη παραλία, 4,8 χιλιόμετρα δυτικά στον παραλιακό δρόμο Καβάλας, τηλ 2511514287. Ώρες λειτουργίας από 8.00 πμ – 9.00 μμ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Για όσους μπορούν να περπατούν αργά κάτω από τη βροχή
Επισκέφθηκε 195 χώρες - Τα πιο επικίνδυνα μέρη που συνάντησε
Προτείνουν το νησί για τις διακοπές του 2026
Μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας στο Πήλιο
Συνολικά, έξι ελληνικά νησιά μπήκαν στη λίστα
Τα διεθνή ΜΜΕ προτείνουν το νησί των Δωδεκανήσων για διακοπές και τη «χαμηλή» σεζόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.