Ταξιδια

Πώς να γιορτάσεις σωστά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Ο απόλυτος οδηγός για μυημένους (και μη) στην κουλτούρα της πόλης από μια αυθεντική Θεσσαλονικιά

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς να γιορτάσεις σωστά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη
© Unsplash

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: Ιδέες για να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα 

Κατανυκτική ατμόσφαιρα σε τελετές επιτάφιου, μυρωδιά από φρεσκοψημένο αρνάκι, τσουρέκια που λιώνουν στο στόμα και φυσικά πολλή διασκέδαση είναι όλα όσα μπορείς να απολαύσεις κάθε Πάσχα στη νύμφη του Θερμαϊκού. Το ζήτημα όμως είναι πού πρέπει να πας για να είσαι σίγουρος ότι πήρες μια αυθεντική και γεύση από Πάσχα στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα μια καλή επιλογή για απόδραση, ακόμη και αν αυτή είναι σύντομη. Οι ρυθμοί της πόλης είναι αρκετά χαλαροί για να αποφορτιστείς από την πίεση της καθημερινότητας, ενώ την ίδια στιγμή έχεις στη διάθεσή σου αρκετές και ποιοτικές επιλογές διασκέδασης. Κάθως είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, μπορώ να σου προτείνω τις κορυφαίες από αυτές για φετινή χρονιά.

Πώς να γιορτάσεις σωστά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη
© Eurokinissi

Τα top picks των περιφορών του Επιταφίου

Τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχουν περιφορές επιταφίου, στις οποίες αξίζει κανείς να παρευρεθεί. Εχόντας παρακολουθήσει τις περισσότερες περιφορές της πόλης, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά είναι η πιο ξεχωριστή. Ξεκινάει νωρίτερα από τις υπόλοιπες, και συγκεκριμένα στις 17:00. Ιερείς, ψάλτες και αναγνώστες σταματούν επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, όπου και ψάλλουν τα εγκώμια. Ενώ ένα μεγάλο πλήθος πιστών κρατούν κεριά αναμμένα στα χέρια τους, οι εργαζόμενοι βγαίνουν από τα καταστήματα για να προσκυνήσουν. Το έθιμο αναβιώνεται με αυτόν τον τρόπο εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ξεχωριστό θέαμα για πιστούς και μη. Λίγο αργότερα, στις 21:00, πραγματοποιείται η ακολουθία του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης της Πλατείας Ιπποδρομίου, ο επιτάφιος του οποίου κατά την περιφορά συναντιέται με αυτούς της αρμενικής και της καθολικής εκκλησίας.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά
© EUROKINISSI

Το ραντεβού μετά τον επιτάφιο 

Αν μετά τον επιτάφιο θέλετε να απολαύσετε νηστίσιμες γεύσεις, μια επιλογή είναι να δοκιμάσετε το μενού της ψαροταβέρνας «Χαρά» στην Νέα Κρήνη. Για έμενα και την οικογένειά μου είναι κάτι σαν παράδοση. Η Χαρά φημίζεται για τα ψαρικά της, που εκείνες τις μέρες έχουν ούτως ή άλλως την τιμητική τους. Το εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και έχει ένα καταπράσινο κήπο, που αρχίζει να σου θυμίζει καλοκαίρι.

H ψαροταβέρνα «Χαρά» στην Νέα Κρήνη

Ανάσταση με θέα 

Το βράδυ της Ανάστασης έχει διαφορετική χάρη στην Ιερά Μονή Βλατάδων, που βρίσκεται στη γραφική γειτονιά της Άνω Πόλης. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε μαζί με την αναστάσιμη λειτουργία και την καλύτερη θέα της πόλης. 

Το βράδυ της Ανάστασης στην Ιερά Μονή Βλατάδων
© Sooc / Konstantinos Tsakalidis
Το βράδυ της Ανάστασης στην Ιερά Μονή Βλατάδω
© EUROKINISSI

Τα ξενυχτάδικα του φετινού Πάσχα 

Οι «πιστοί» της νυχτερινής διασκέδασης, που μετά την Ανάσταση δεν τρέχουν σπίτι για να φάνε τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, μπορούν να πιουν το εορταστικό ποτό στα δυο τοπ –για αυτήν την περίοδο- μπαράκια της Θεσσαλονίκης, το Γορίλα και το Ρομάντζο. Και τα δυο βρίσκονται στην οδό Βέροιας, αλλά διαφοροποιούνται ως προς το είδος της μουσικής (το πρώτο έχει πιο ποπ διάθεση και το δεύτερο παίζει κυρίως ηλεκτρονική μουσική). Τις γιορτινές ημέρες έχουν special parties με dj sets. 

Σούβλα στο χέρι ή στο πιάτο; 

Την Κυριακή του Πάσχα είναι η ημέρα της σούβλας. Αν θέλετε να είστε στη γύρα και να φάτε κάτι στο πόδι, μπορείτε να περάσετε από τις σούβλες που στήνει κάθε χρόνο το Ψητοπωλείο Τσολιάς στη Γρηγορίου Λαμπράκη 134. Αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι είναι μόνο μερικά από αυτά που αξίζει να δοκιμάσετε. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 12 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Στην περίπτωση, όμως, που θέλετε να φάτε κρέας στη σούβλα σε ένα περιβάλλον εστιατορίου, τότε μια εξαιρετική επιλογή είναι η ταβέρνα «Ο κυνηγός» στον Χορτιάτη. Η ταβέρνα διαθέτει την πιο μεγάλη ποικιλία από σούβλες στη Θεσσαλονίκη με σχεδόν 30 στον αριθμό να γυρίζουν ταυτόχρονα.

Ταβέρνα "Ο Κυνηγός"

Το γλυκό άλλου επιπέδου

Το Πάσχα θέλει το τσουρέκι του και ο Τερκενλής έχει την τιμητική του. Ειδικά το γεμιστό του τσουρέκι με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας πάει το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό σε άλλο επίπεδο, με τους πιο τολμηρούς να το συνδυάζουν ακόμη και με το αρνάκι. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ