- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σχοινούσα της Ισαβέλλας Μαυράκn
«Αυτές οι λίγες ώρες που βρέθηκα και περπάτησα πάνω σ’ αυτό το νησί ήταν καθοριστικές»
Η σκηνοθέτις Ισαβέλλα Μαυράκη γράφει για τη δική της Σχοινούσα.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα µικρό µικρό νησάκι, όλο δαντέλα κι οµορφιά. Το έλεγαν Σχοινούσα. Εγώ µικρή ακόµα τότε, τριάντα χρόνια πριν, είχα γυρίσει σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά. Αναζητούσα αυτό το ένα που θα ήταν η φυγή µου, όταν δυσκόλευε η καθηµερινότητα. Σύντοµα κατάλαβα πως είµαι οπαδός των Κυκλάδων. Ήλιος, θάλασσα, γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές παραλίες και ελάχιστη βλάστηση. Είχα αποκλείσει τα µεγαλύτερα τουριστικά νησιά, ώσπου ένα καλοκαίρι µε τον σύντροφό µου Ντίνο Κατσουρίδη και παρέα βρέθηκα στην Αµοργό. Αν σας πω πως κι αυτήν τη βρήκα µεγάλη!
Μια µέρα µε τον Τάσο Ψαρά, εντελώς συµπτωµατικά, κάναµε µια ηµερήσια εκδροµή στη Σχοινούσα. Πρώτη φορά άκουγα το όνοµά της. Αυτές οι λίγες ώρες που βρέθηκα και περπάτησα πάνω σ’ αυτό το νησί ήταν καθοριστικές. Ένιωσα αυτό που λένε κεραυνοβόλο έρωτα! Δεν µου έφευγε στιγµή από το µυαλό. Έτσι, όταν πήραµε το καράβι της επιστροφής και από τα µεγάφωνα ακούστηκε η ανακοίνωση για Σχοινούσα, εγώ άφησα την παρέα και τον Ντίνο και κατέβηκα µόνη µου στο νησί! Το ένστικτό µου επιβεβαιώθηκε. Η Σχοινούσα δεν είναι µόνο όµορφη. Είναι και ιδιαίτερη. Υπέροχες και πολλές παραλίες (µετράς τουλάχιστον 20 µεγάλες και βατές αµµουδιές, ανάµεσά τους το Λιβάδι, η Αλυγαριά, η Ψιλή Άµµος, αλλά και το Τσικούρι και ο Αλµυρός που αγαπώ ιδιαίτερα) και δύο όµορφα χωριά, τη Χώρα (Παναγιά) και τη Μεσαριά. Λιτή και σεµνή, η Παναγιά µπορεί να µην είναι τόσο πληθωρική όπως άλλες νησιωτικές Χώρες, ξέρει όµως να σε γοητεύει µε έναν εντελώς δικό της τρόπο. Η Μεσαριά, πάλι, σε κάνει σαν να νιώθεις σαν σε µεξικάνικο τοπίο: πέτρινα σπίτια, αµµόλοφοι, φοίνικες και φραγκοσυκιές. Οι κάτοικοι του νησιού γλεντζέδες, φιλόξενοι αλλά και βαθιά φιλοσοφηµένοι.
Με τον Ντίνο αγοράσαµε ένα κοµµάτι γης και φτιάξαµε ένα σπίτι. Έκανα ένα ντοκιµαντέρ µε τίτλο «Σχοινούσα, το νησί του ήλιου» και µέσα από αυτό έµαθα και εγώ πολλά πράγµατα για το νησί. Τώρα πια τον µισό χρόνο βρίσκοµαι εκεί. Έτσι αποφάσισα να γίνω µόνιµη κάτοικος και µετέφερα και τα εκλογικά µου δικαιώµατα. Σαν επίλογο έχω να πω πως όσο µικρή κι αν είναι η Σχοινούσα δεν σταµατάς ποτέ να την ανακαλύπτεις και να εκπλήσσεσαι ευχάριστα. Αυτός ο µεγάλος έρωτας συνεχίζει να ζει µες στις δεκαετίες και ξέρω πως δεν θα µε προδώσει ποτέ!
* Η Ισαβέλλα Μαυράκη είναι σκηνοθέτις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα Travelers’ Choice Best of the Best Awards βασίζονται σε εκατομμύρια αξιολογήσεις ταξιδιωτών
Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το Μπαλί της Ινδονησίας
Τα Travelers’ Choice Best of the Best Awards βασίζονται σε εκατομμύρια αξιολογήσεις χρηστών
Συγκρατημένη η ζήτηση σύμφωνα με τη FedHATTA - Οι εκδομείς επιλέγουν οικονομικότερες αποδράσεις
Το Χάρλεμ, ο κόσμος της Μάρτζορι Έλιοτ και οι νέες εμπειρίες που αναζωπυρώνουν το συναίσθημα
Τριήμερο αναψυχής, μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο
Αναδείχθηκε ως αυθεντικός και ποιοτικός νησιωτικός προορισμός
Χωρίς αυστηρό πρόγραμμα αλλά με διάθεση για εξερεύνηση, μέσα από βόλτες και γεύσεις, αποκαλύπτεται η αυθεντική ψυχή ενός τόπου που αντιστέκεται στον χρόνο
Η Qantas ετοιμάζει το ιστορικό δρομολόγιο Λονδίνο-Σίδνεϊ χωρίς ενδιάμεσο σταθμό
Το εκτενές αφιέρωμα της διεθνούς τουριστικής ιστοσελίδας Travel and Tour World
Η αναπαλαίωση ενός παλιού βαγονιού και η μετατροπή του σε κατάλυμα από τους Σεσίλια Τσάβες, Μπράντον και Πολ Κίρουαν
Μνήμες κάτω από τη γη και πάνω από τον ουρανό
Ο λόγος θα σας εκπλήξει
«Το νησί παρουσιάζεται ως μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση στις Κυκλάδες»
Βρίσκονται ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
Η Federal Aviation Administration (FAA) διευκρινίζει ότι τέτοια ζητήματα εντάσσονται κυρίως στην πολιτική εξυπηρέτησης των εταιρειών
Στη λίστα σουηδικής ιστοσελίδας
Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού
Για κάποιους, αυτό μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο bonus
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.