Ταξιδια

Ναύπακτος 2021: Οδηγός για παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Μια πόλη μαγική, ιδανική για τους ερωτευμένους και για εκείνους που θέλουν να ερωτευθούν

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 793
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναύπακτος
© George Mitropoulos / Unsplash

Ναύπακτος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2021

Μια πόλη μαγική, ιδανική για τους ερωτευμένους και για εκείνους που θέλουν να ερωτευθούν. Δυόμισι μόλις ώρες από την Αθήνα με χαλαρή οδήγηση και ξεδιπλώνεται ένας κόσμος που μοιάζει να ξεπήδησε από τη μηχανή του χρόνου. Μέσω Κορίνθου από τη Γέφυρα, ή το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου μετά από διαδρομή 218 χιλιομέτρων, είτε μέσω Λιβαδειάς και Ιτέας μετά από διαδρομή 270 χιλιομέτρων. Πόλη με πλούσια ιστορία και νυχτερινή ζωή που δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις, έχει πολλά μυστικά να σου πει.

Το λιμάνι είναι η καρδιά της πόλης που σφύζει από χρώμα και ζωή. Να πιεις νερό από την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλάτανου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Tips για να πεις στην παρέα: Το άνοιγμα του λιμανιού είναι 35 μέτρα, ενώ το άγαλμα στο δυτικό βραχίονα είναι του Ανεμογιάννη, ενός ναύτη που έδωσε τη ζωή του σε μια αποστολή αυτοκτονίας το 1821.

Το επιβλητικό Κάστρο, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, ακριβώς πάνω από την πόλη της Ναυπάκτου, από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Περιβάλλεται από πευκόδασος, ενώ υπάρχει και καφέ για να πάρεις μια ανάσα.

Ρομαντική βόλτα στο Ρολόι. Νεότερο μνημείο της Ναυπάκτου, θα φτάσεις απ’ το πλακόστρωτο σοκάκι πίσω απ’ τον Άγιο Δημήτριο και ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, αλλά η θέα στις κόκκινες από τα κεραμίδια στέγες των σπιτιών και το λιμάνι από ψηλά θα σας ανταμείψει.

Ο τόπος που πολέμησε ο Θερβάντες. Μάλιστα, υπάρχει και το άγαλμά του, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, με τον χώρο να έχει ονομαστεί Πάρκο Θερβάντες. Ο Ισπανός συγγραφέας, «πατέρας» του Δον Κιχώτη, το 1571 συμμετείχε σε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στη μάχη τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι, το οποίο έμεινε παράλυτο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Επίσκεψη στον Πύργο Μπότσαρη. Χτισμένος σε δύο φάσεις, τον 15ο και 16ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση ηγεμόνων της περιοχής, όμως μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1829, ήρθε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού, Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και φιλοξενεί διαρκή έκθεση στοιχείων που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Εξόρμηση στην ορεινή Ναυπακτία. Αγαπημένος προορισμός για τους απανταχού φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους, καθώς μπορεί κανείς να διασχίσει την ορεινή Ναυπακτία  μέσα από τις ειδικά χαραγμένες  διαδρομές - μονοπάτια, που περνούν από δάση, μικρές χαράδρες, χειμάρρους, γραφικά χωριά και μία εκπληκτική χλωρίδα. Εδώ και ο ποταμός Εύηνος, με οργανωμένες εγκαταστάσεις για καγιάκ, ράφτινγκ, κάνιονινγκ κ.λπ. Extra tip: Έχοντας τη Ναύπακτο ως βάση, μπορείτε, επίσης, να κάνετε εκδρομές προς Λευκάδα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Πάργα, Γαλαξίδι, Δελφούς, Αράχοβα.

Οι πεντακάθαρες παραλίες. Ανατολικά και δυτικά της πόλης υπάρχουν δύο πανέμορφες παραλίες, αμφότερες με γαλάζια σημαία και με πελώρια αιωνόβια πλατάνια πίσω τους. Η μία βρίσκεται στη συνοικία Ψανή, με δημοτική πλαζ κι έναν παραλιακό δρόμο από αυτούς που θες να περπατάς πάνω κάτω όλη την ώρα. Η δεύτερη βρίσκεται στην περιοχή του Γριμπόβου. Και αυτή έχει πολλά καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Κι αν θέλετε να πάτε λίγο πιο μακριά, μπορείτε να επιλέξετε τις όμορφες παραλίες της γειτονικής Φωκίδας: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς και Σεργούλα. Αξέχαστη επιλογή και το μικροσκοπικό νησάκι Τριζόνια, μία ώρα οδικώς από τη Ναύπακτο μέχρι το χωριό Χάνια κι έπειτα με το καΐκι σε πέντε λεπτά.

Κέντρο Υγείας: 2634360000
Αστυνομικό τμήμα: 2634027258
Λιμενικός Σταθμός Αντιρρίου: 2634031296
Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου: 2634027909

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ