Ταξιδια

Το Ηράκλειο του εικαστικού Νίκου Μόσχου

Το παρόν με το παρελθόν χορεύουν διαρκώς· άλλοτε εναρμονίζονται και άλλοτε το κιτς και η αδιαφορία καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45185-101476.jpg

Ο Νίκος Μόσχος γράφει στην ATHENS VOICE για το Ηράκλειο.

Άντε να στριμώξεις το Ηράκλειο σε διακόσιες λέξεις. Μου φαίνεται τόσο πολύπλοκο όσο και η ρυμοτομία του. Όταν δε το αντικρίζεις όλο και πιο σπάνια, θαρρείς πως η πόλη είναι αυτή που πηγαινοέρχεται, όχι εσύ.

Το παρόν με το παρελθόν χορεύουν διαρκώς· άλλοτε εναρμονίζονται και άλλοτε το κιτς και η αδιαφορία καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα.

Ευτυχώς ο Κούλες φυλάει ακόμα το λιμάνι, η πεζοδρομημένη πλέον 25ης Αυγούστου σε οδηγεί στα σπλάχνα, όπου στα Λιοντάρια και τα τριγύρω στενά μπορεί κανείς να περάσει ξεκούραστα με καφέ, μπουγάτσα και να χορτάσει σουβλάκια. Το πέρασμα από την παλιά αγορά το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όπου οι μυρωδιές των μπαχαρικών, των τυριών και του φρεσκοκομμένου καφέ θα σου σπάσουν τη μύτη. Σαφέστατα κάποιος θα επισκεφτεί την Κνωσό και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, παρόλα αυτά εγώ προτείνω οπωσδήποτε το Ιστορικό Μουσείο αλλά και την Αγία Αικατερίνη του Σινά με τα υπέροχα δείγματα κρητικής εικονογραφίας.

Εκτός των τειχών συναντάει κανείς χωριά-εκπλήξεις διάσπαρτα στο επιβλητικό κρητικό τοπίο, όπως τις Αρχάνες, τον Μοχό, το Κράσι, όπου σερβίρονται τα πιο γευστικά δείγματα της κρητικής κουζίνας, ενώ από τον Οκτώβρη και μετά στήνουν ρακοκάζανα, μια από τις πιο ευχάριστες παιδικές μου αναμνήσεις. Στο Φόδελε το άρωμα των πορτοκαλιών είναι τόσο μεθυστικό που δεν σε απασχολεί πλέον αν γεννήθηκε ο Δομήνικος εδώ.

Τα καλοκαίρια αποφεύγω τις παραλίες στα βόρεια, όπου γίνεται απίστευτος συνωστισμός και οι ξενοδόχοι έχουν κάνει «αριστουργήματα». Αν περάσεις λίγη ώρα παραπάνω στο αυτοκίνητο θα αποζημιωθείς από υπέροχες παραλίες που βρέχονται από το Λιβυκό. Οι Καλοί Λιμένες, ο Λέντας, τα πασίγνωστα Μάταλα βρίσκονται εκεί. Το υπέροχο Αγιοφάραγγο αξίζει κανείς να το διασχίσει και να παρατηρήσει τα επιβλητικά διάτρητα τοιχώματά του που φιλοξενούσαν ασκητές. Μετά από τριάντα περίπου λεπτά σε υποδέχεται μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία. Οι λέξεις ξεπέρασαν τις διακόσιες!


Νίκος Μόσχος είναι ζωγράφος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.