Ταξιδια

Εδώ Documenta, Αθήνα και Κάσελ πιο κοντά από ποτέ

Βολτάρουμε στην πολυσυζητημένη έκθεση που υποδέχεται η πόλη

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353562-733251.jpg
Γιάννης Χατζηασλάνης

Ξαφνικά ακούς παντού για εκθέσεις, performances, περιπάτους και παρατηρείς μία κινητικότητα, μία ασυνήθιστη βαβούρα…. Στα μουσεία, στο Ωδείο, στο Μέγαρο, στην ΑΣΚΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στις πλατείες. Η τέχνη διαχέεται πράγματι σε όλη την πόλη, βρίσκεται κυριολεκτικά παντού και γεννά συζητήσεις, προκαλεί συναντήσεις και χάρη σε αυτή την άγνωστη λέξη που έβαλε την Αθήνα στον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη η πόλη επιτέλους «ανθίζει». Ευτυχώς δηλαδή, γιατί το χρειαζόμασταν.

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ, μια πόλη βόρεια της Φρανκφούρτης που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Για πρώτη φορά η documenta ταξίδεψε εκτός συνόρων. Επιλέγοντας την Αθήνα, που καταστράφηκε από τον οικονομικό πόλεμο του 21 αιώνα. Προσφυγικό, κρίση, ευρωπαϊκή ενότητα, λαϊκισμός, δημαγωγία, εθνικισμός απασχολούν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στη διοργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως το «Μουσείο των 100 ημερών». Ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο μέρος εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου στο Κάσελ.

Εδώ Documenta, Αθήνα και Κάσελ πιο κοντά από ποτέ

Κι επειδή αξίζει και η εμπειρία στη γενέτειρά της, αυτός ο περίπατος μεταξύ Αθήνας και Κάσελ δεν καταγράφει μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και εναέρια μίλια. Με απευθείας πτήση της Aegean φιλότεχνοι, νέοι Αθηναίοι φαν και δημοσιογράφοι ταξιδεύουν στο Κάσελ της Γερμανίας πανεύκολα.

Η documenta 14 είναι ήδη talk of the town, όπως ακριβώς της πρέπει, αφού αυτή η άγνωστη είναι το εικαστικό γεγονός της χρονιάς. Έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητά μας από τον Απρίλιο και θα συνεχίσει να μας απασχολεί για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι να εγκαταλείψουμε δηλαδή οριστικά το αστικό τοπίο για να ξεχυθούμε στο ακαταμάχητο ελληνικό καλοκαίρι. Μέχρι τις 16 Ιουλίου, σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, σε πλατείες, κινηματογράφους, πανεπιστημιακούς χώρους και βιβλιοθήκες, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα νέα έργα τους για την documenta 14.

Εδώ Documenta, Αθήνα και Κάσελ πιο κοντά από ποτέ

Από τα καλλιτεχνικά γεγονότα της κολοσσιαίας έκθεσης ξεχώρισε ήδη η performance της Marta Minujin από την Αργεντινή στο εκθεσιακό χώρο του ΕΜΣΤ, που συνέδεσε την Αθήνα με το Κάσελ «ξεπληρώνοντας» το ελληνικό χρέος στη Γερμανία με ελιές και τέχνη.

Εδώ Documenta, Αθήνα και Κάσελ πιο κοντά από ποτέ

Η AEGEAN πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την Ελλάδα, γίνεται ο επίσημος αερομεταφορέας της διεθνούς αναγνωρισμένης έκθεσης δυτικοευρωπαϊκής μοντέρνας τέχνης documenta 14’. Η Αθήνα μπαίνει έτσι στον χάρτη της διεθνούς πολιτιστικής σκηνής και το Κάσελ στο δίκτυο εξωτερικού, αφού από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2017, κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιούνται 2 πτήσεις της AEGEAN από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από και προς το Κάσελ ως επίσημος αερομεταφορέας της πολυσυζητημένης έκθεσης.

Μάλλον γι’ αυτό 1.500 άνθρωποι έχουν ήδη βρεθεί στη μικρή πόλη της Γερμανίας και βλέπουμε τόσους ξένους στην Αθήνα, υπολογίζεται ότι η documenta 14’ θα φέρει στην πρωτεύουσα περισσότερους από 8.500 επισκέπτες!


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ