Aυτό το annus terribilis, που έμοιαζε να διαρκεί δέκα χρόνια, φύλαγε το καλύτερο για το τέλος του, για τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου. Τις απίστευτες λιακάδες του!
Από μικρός είχα ένα όνειρο, να περάσω μία φορά τις διακοπές των Χριστουγέννων στο νότιο ημισφαίριο, δίπλα στη θάλασσα. Να γυρίσω μαυρισμένος, να τους κουφάνω όλους. Να στολίσω χριστουγεννιάτικο αλμυρίκι στην ακρογιαλιά. Φυσικά ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου οικογενειακού ταξιδιού καθιστούσε το όνειρο αιωνίως απατηλό. Μέχρι το annus mirabilis, το 2015!
Πήρα το υπόλοιπο της άδειάς μου για να ολοκληρώσω και τη διπλωματική μου εργασία και έκτοτε έχω προβεί σε ανατολικο-μεσημβρινή χαρτογράφηση της γειτονιάς μου και των καφέ της Αθήνας. Πού πιάνει ο ήλιος το παρκάκι από τις δέκα το πρωί ως τις δώδεκα, όταν διαβάζω τις σημειώσεις μου; Ποια πλευρά των αναρίθμητων καφέ της πλατείας Κεραμεικού βλέπει ο ήλιος, όταν κάνω διάλειμμα με αδειούχους φίλους; Από ποια μπάντα έρχεται ο μεσημεριανός ηλιαράκος για πικνίκ στο προαναφερθέν παρκάκι; Κάνω σαν τους Βορειοευρωπαίους, που μόλις δουν αχτίδα ήλιου το καλοκαίρι στρώνονται στα (καθαρά) πάρκα των μεγαλουπόλεών τους για lunch break με το κοστούμι τους.
Η «αμοιβή» μου όμως ήρθε προχθές. Συναντώ ένα γνωστό, ο οποίος αφού με περιεργάστηκε προσεκτικά, με ρωτάει: «Καλά, έκανες ταξίδι για μπάνια τέτοια εποχή;» Ναι αμέ, του απαντώ, «έκανα το ταξίδι αυτό που πάντα λογάριαζα, δηλαδή για ηλιοθεραπεία τα Χριστούγεννα». Βέβαια το ταξίδι δεν ήταν καθόλου μακρινό και πολυέξοδο. Ήταν όμως λυτρωτικό. Άλλωστε ο Καντ έλεγε ότι τα μεγαλύτερα ταξίδια τα κάνουμε με τη νόησή μας. Ο ίδιος ταξίδεψε ως τις εσχατιές του ανθρώπινου νου, χωρίς να εγκαταλείψει επί 80 χρόνια τη γενέτειρά του, το Κένικσμπεργκ, τμήμα σήμερα της Ρωσίας, με το όνομα Καλίνινγκραντ.
Καλή χρονιά σε όλους. Μακάρι να είναι πιο ήρεμη από το 2015 και να φέρει σε όλους μας ό,τι επιθυμούμε. Σόρι 2015, αλλά δεν θα μας λείψεις ιδιαίτερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον Σταύρο Ιωαννίδη για την αποστολή στο Νεπάλ με την ομάδα του ΣΚΑΪ, και τη σειρά ντοκιμαντέρ Prime Time, που θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου στις 00.15
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη (Ιανουάριος 2026) του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)
Με πρώτη στην κατάταξη την Πάρο
Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία θέση είναι εντυπωσιακή
Κάποια συμβάντα ξεπέρασαν τα όρια της απερισκεψίας
Ιδιαίτερα δυναμική έχει το wellness tourism
Ιδανικές μικρές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για να ζήσετε τις γιορτές διαφορετικά
Η λέξη προέρχεται από τα υψηλής γαστρονομίας sushi bars
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Νέες απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία
Στην ενότητα «Europe and the United Kingdom» της Gold List 2026
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Οι επιλογές της χρονιάς συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και αναζήτηση του διαφορετικού
Ένα από τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.