Ταξιδια

Βουδαπέστη στον αφρό

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η ετήσια γιορτή της Főzdefeszt και ήδη άρχισε το Czech Beer Festival

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100730-201384.jpg

Στην χώρα της Palinka, (εκείνο το ποτό που θυμίζει -η αλήθεια είναι- τσίπουρο και ζεσταίνει τα κρύα αίματα), η μπίρα ρέει άφθονη. Μάλιστα τώρα που έχει καλοκαιριάσει συνοδεύει παραδοσιακά τα μαγυάρικα γλέντια στις όχθες του Δούναβη, σε βαθμό που η παγωμένη μπίρα να έχει σοβαρές πιθανότητες να αναδειχθεί σε εθνικό ποτό, έστω και εποχικό. Πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει η μπίρα από την ετήσια γιορτή της Főzdefeszt στην οποία έδωσαν το παρόν 40.000 κόσμου και πολλές ετικέτες, ξεκίνησε το δεκαήμερο Czech Beer Festival και για όσους δεν πρόλαβαν υπάρχουν άλλες τρείς μπιρογιορτές μέσα στην χρονιά. Ωστόσο εντός ή εκτός των ημερομηνιών αυτών, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ένα ποτηράκι τοπικής ή (εν δυνάμει) αγαπημένης ετικέτας στις μπιραρίες της Βουδαπέστης. Σημειώστε για επερχόμενες επισκέψεις 4 σποτ με διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα αύρα.

1. Élesztő: που σημαίνει Μαγιά και έχει προστεθεί στις καλύτερες λίστες του είδους. Στα vibes θυμίζει τις παλιές καλές μπυραρίες έχοντας όμως ένα industrial στυλ, (σ.σ. παλιά ήταν υαλουργείο) πολύ προσφιλές στα δεδομένα της πόλης. Εκτός από τα μεταμοντέρνα στοιχεία στην διακόσμηση και το στυλ του, πειραματίζεται και με διάφορους νεωτερισμούς. Θέλει, ας πούμε, να κάνει ένα hopstel για εκείνους που η μπίρα τους φέρνει υπνηλία. Πάντως εδώ μπορείς να βρεις την πιο πλούσια ποικιλία σε εγχώριες μπίρες αφού έχει 21 διαφορετικούς τύπους και αν αλλάξεις γνώμη φτιάχνει καφέ και σπέσιαλ κοκτέιλ αλλά και καλό και φτηνό φαγητό.

Info: elesztohaz.hu.

image

2. Kandalló Artisanal Pub: Οι ιδιοκτήτες περνώντας χρόνο ως θαμώνες σε μπυραρίες για χρόνια, άνοιξαν επιτέλους την δική τους. Με 16 τύπους βαρελίσιας ούγγρικης μπίρας, που μπορείς να συνοδεύσεις με ζουμερά και τεραστιότατα burger ή ό,τι σου γυαλίσει από το μακρύ συνδυαστικό μενού. Έχει γίνει καταφέρει να γίνει ένα all time τα στέκι της πόλης και μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι, διότι έχει τραπεζάκια open air, μακρόστενα, εκδρομικά, ξύλινα, και ιδανικά για μικρές παρέες που ψάχνουν να μεγαλώσουν.

Info: kandallopub.hu

image

3. Polo: Είναι κάπως outsider με την έννοια ότι βρίσκεται σε ένα γραφικό μεν ήρεμο δε, στενάκι στη Βούδα, κοντά στο Batthyány tér μακριά από τα πολλά βλέμματα. Είναι μια μικρούλα pub αγγλικού στιλ με εύκολα ανιχνεύσιμη μπλουζ ατμόσφαιρα. Σκούρο ξύλο, αντίκες, χαλαρές κιθάρες. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφοροι τύπους τσέχικης και ουγγρικής, βαρελίσιες και εμφιαλωμένες. Το μενού είναι απλό με τοπικά βαριά παραδοσιακά πιάτα, όπως τηγανητό λουκάνικο, λαχανοντολμάδες και πολύ κρέας.

Info: polopub.hu

image

Φωτό: Καλλιστώ Γούναρη

4. Léhűtő: Είναι ίσως το πιο hipster meeting point της πόλης. Το περιβάλλον είναι χαλαρό και είναι σε τουριστικότατο σημείο και δεν θυμίζει καθόλου κλασική μπυραρία. Διαθέτει ποικιλία καλές μπίρες: 6 βαρελίσιες που προσαρμόζονται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ποικιλία της ουγγρικής ζυθοποίας και έχει επίσης περίπου 30 είδη εμφιαλωμένης εγχώριας και ξένης.

Info: https://www.facebook.com/lehuto.kezmuvessorozo

image

Φωτό: Καλλιστώ Γούναρη

Πώς θα πας: Με Aegean με απευθείας πτήση από Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ