- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα στέλνει επιστήμονες στην Ανταρκτική για πρώτη φορά
Ποιοι θα πάνε και πού θα φιλοξενηθούν
Ανταρκτική: Η Ελλάδα στέλνει επιστήμονες για πρώτη φορά - Ποιοι θα πάνε και πού θα φιλοξενηθούν
Η Ελλάδα θα στείλει για πρώτη φορά επιστήμονες στην Ανταρκτική, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επόμενη βουλγαρική αποστολή και θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BTA ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία.
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ συμμετείχε στο Διεθνές Πολικό Συνέδριο για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών στις πολικές περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EUPolarNet-2 και POLARIN, που πραγματοποιήθηκε στην Αγχίαλο (Αχελόι, στα βουλγαρικά), πόλη της επαρχίας Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς προς τον Νότιο Πόλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει δικούς της επιστήμονες. Θα ήθελα να επωφεληθώ από την ευκαιρία για να ευχαριστήσω τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ που μας πρόσφερε αυτή τη δυνατότητα και άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική για εμάς», τόνισε ο Κωνσταντινίδης. Πρόσθεσε ότι στα σχέδια της οργάνωσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην παγωμένη ήπειρο, η οποία, ωστόσο, πιθανότατα θα γίνει την προσεχή χρονιά.
Ποιοι επιστήμονες φεύγουν από την Ελλάδα για την Ανταρκτική
Ένας από τους επιστήμονες που θα ταξιδέψει φέτος στην Ανταρκτική με το βουλγαρικό πλοίο είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με την αστροφυσική. Θα κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις και μετρήσεις, εξήγησε ο Κωνσταντινίδης. Από ελληνικής πλευράς, η δεύτερη επιστημονική συμμετοχή θα είναι μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία θα διεξάγει ψυχολογικά τεστ για ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένα μέρη ώστε να ελέγξει αν πάσχουν από κατάθλιψη. Ένα άλλο πείραμα θα είναι η χρήση βίντεο που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθούν τους ανθρώπους σε απομονωμένο περιβάλλον να αισθάνονται καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει επίσης μια τεχνική για να μετρήσει τον μαγνητισμό που εκπέμπουν οι άνθρωποι ευρισκόμενοι κάτω από διαφορετικά συναισθήματα.
Ο Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Αχελόι, έμαθε πόσα έχει πετύχει η Βουλγαρία και ότι είναι πολλά βήματα μπροστά στην επιστήμη της Ανταρκτικής, όπως μεταδίδει το ΒΤΑ. «Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της Βουλγαρίας και να μάθουμε από την εμπειρία της», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών.
Πρόσθεσε ότι φιλοδοξεί να επισκεφθεί την παγωμένη ήπειρο στο μέλλον, αλλά για τον ίδιο τώρα είναι πιο σημαντικό να συντονίσει την επίσκεψη Ελλήνων επιστημόνων εκεί. «Όταν επιστρέψουν, θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Ευρώπης και να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και στο μέλλον να χτίσουμε τη δική μας βάση ή να συνεργαστούμε με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και να μοιραστούμε την επιστημονική βάση, τα όργανα, τον εξοπλισμό. Θα βρούμε τρόπο, αλλά το καλό είναι ότι είμαστε γείτονες, είμαστε κοντά και μπορούμε να κρατάμε επαφή πιο εύκολα», τόνισε ο Κωνσταντινίδης.
Στο διήμερο συνέδριο στο Αχελόι, εκτός από μέλη του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, της Ισπανικής Πολικής Επιτροπής, του Κέντρου Πολικής Έρευνας της Πολωνίας, καθώς και εκπρόσωποι χωρών των Βαλκανίων όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος. Μέρος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του τεύχους Μαΐου του περιοδικού LIK, που είναι αφιερωμένο στα βουλγαρικά επιστημονικά επιτεύγματα στην Ανταρκτική. Το BTA προτίθεται να δημοσιεύσει το τεύχος και στα ισπανικά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξάνονται οι αιγιαλοί και παραλίες εντός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Natura 2000
Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για άνοδο θερμοκρασιών πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα
Σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του Συμβουλίου της Greenpeace International
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Ο πλανήτης δεν μας ζητά συγκίνηση, αλλά ωριμότητα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο διατροφικό αλλά και… ιατρικό
«Η δύναμή μας, ο πλανήτης μας» - Πώς μία ιδέα ακτιβιστών μεταμορφώθηκε σε κίνημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τι αλλαγές παρουσίασε η συμπεριφορά τους
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.