- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Έφτασε η Ανταρκτική στο σημείο χωρίς επιστροφή;
Τι αναφέρουν επιστήμονες από σχετικό συνέδριο
Aνταρκτική: Επιστήμονες στη Χιλή διερωτώνται αν έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή
Σχεδόν 1.500 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επιστήμονες που ειδικεύονται στην Ανταρκτική συγκεντρώθηκαν στη νότια Χιλή για το 11ο συνέδριο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανταρκτική Έρευνα αυτή την εβδομάδα για να μοιραστούν τις πιο πρωτοποριακές έρευνες από την αχανή λευκή ήπειρο.
Σχεδόν κάθε πτυχή της επιστήμης, από τη γεωλογία έως τη βιολογία και από την παγετωνολογία έως τις τέχνες, καλύφθηκε, αλλά ένα σημαντικό υπόγειο ρεύμα διέτρεξε το συνέδριο. Η Ανταρκτική αλλάζει, ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παγωμένη ήπειρο δεν ήταν πλέον υποθετικές παρουσιάσεις, αλλά μαρτυρίες από πρώτο χέρι από ερευνητές για έντονες βροχοπτώσεις, έντονα κύματα καύσωνα και ξαφνικά φαινόμενα Foehn (ισχυροί ξηροί άνεμοι) σε ερευνητικούς σταθμούς που οδήγησαν σε μαζικό λιώσιμο, γιγαντιαίες αποκολλήσεις παγετώνων και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Με λεπτομερή δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών και δορυφόρων που χρονολογούνται μόνο για περίπου 40 χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν αυτά τα γεγονότα σημαίνουν ότι η Ανταρκτική είχε φτάσει σε ένα σημείο καμπής ή σε ένα σημείο επιταχυνόμενης και μη αναστρέψιμης απώλειας πάγου από το στρώμα της Δυτικής Ανταρκτικής.
«Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι τρέχουσες παρατηρήσεις υποδεικνύουν μια προσωρινή πτώση ή μια καθοδική πτώση (των θαλάσσιων πάγων)», δήλωσε η Λιζ Κέλλερ, ειδική σε θέματα παλαιοκλίματος από το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, η οποία ηγήθηκε μιας συνεδρίας σχετικά με την πρόβλεψη και τον εντοπισμό σημείων καμπής στην Ανταρκτική.
Οι εκτιμήσεις της NASA δείχνουν ότι το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής έχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έως και 58 μέτρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα 100 κάθετα μέτρα της στάθμης της θάλασσας.
Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν έχουμε φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή», η Κέλερ λέει ότι είναι σαφές ότι ο ρυθμός της αλλαγής είναι πρωτοφανής.
Ο Μάικ Βέμπερ παλαιοωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης της Γερμανίας, ο οποίος ειδικεύεται στη σταθερότητα των παγετώνων της Ανταρκτικής, λέει ότι τα αρχεία ιζημάτων που χρονολογούνται 21.000 χρόνια πίσω δείχνουν παρόμοιες περιόδους επιταχυνόμενης τήξης των πάγων.
Ο Βέμπερ λέει ότι η απώλεια πάγου έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία και το ερώτημα είναι αν έχει ήδη ξεκινήσει μια φάση αιώνων ή όχι.
«Ίσως εισερχόμαστε σε μια τέτοια φάση αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Αν ναι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν θα μπορέσουμε να τη σταματήσουμε».
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει η μελέτη που εκπόνησε η ανεξάρτητη οργάνωση για την Ενέργεια και το Κλίμα «The Green Tank»
Τα στοιχεία που καθιστούν το 2024 ως το «θερμότερο έτος στα χρονικά»
Ποιοι θα πάνε και πού θα φιλοξενηθούν
Η Aleksandra Kazmierczak και η Ine Vandecasteele μιλούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία
Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης
Για πολλά από τα δεινά του περιβάλλοντος ευθύνεται και η Κλιματική Αλλαγή. Ανθρωπογενής και αυτή. Που προκαλεί τους καύσωνες, τους ανέμους και τις ξηρασίες. Μετά έρχονται και οι φωτιές.
Πρόκειται για έναν αστεροειδή που την Κυριακή θα φτάσει την τροχιά της Γης
Το ψάρι με το στόμα που μοιάζει με ράμφος περιπλανιέται στα βαθιά νερά Ειρηνικού Ωκεανού
Έχει σοκολατένιο χρώμα, είναι χνουδωτός και ξετρελαίνει το διαδίκτυο
Η πρώτη υψηλού επιπέδου σύνοδος που θα συζητήσει την πρόοδο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν στην πορεία προς τον τριπλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030
Οι φτωχότερες χώρες θα είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις - Προειδοποιήσεις των επιστημόνων
Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 346.122 εστίες
Πώς μία κατολίσθηση σε περιοχή της «ταρακούνησε» όλη την Γη
Συντονισμός δράσης κατά κλιματικής αλλαγής
Ακτιβισμός ή οικοτρομοκρατία; Ποιο είναι το νέο πρόσωπο που πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες για το κλίμα
To γράφημα που δείχνει τη μέση θερμοκρασία από το 1960 μέχρι σήμερα
Τα αλλεπάληλλα ρεκόρ ζέστης και οι χώρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες
Μέσα στον Αύγουστο του 2024 βρεθήκαμε και πάλι στη δίνη περιβαλλοντικών καταστροφών
«Ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει» λένε οι ειδικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.