Έφτασε η Ανταρκτική στο σημείο χωρίς επιστροφή;
Τι αναφέρουν επιστήμονες από σχετικό συνέδριο
Aνταρκτική: Επιστήμονες στη Χιλή διερωτώνται αν έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή
Σχεδόν 1.500 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επιστήμονες που ειδικεύονται στην Ανταρκτική συγκεντρώθηκαν στη νότια Χιλή για το 11ο συνέδριο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανταρκτική Έρευνα αυτή την εβδομάδα για να μοιραστούν τις πιο πρωτοποριακές έρευνες από την αχανή λευκή ήπειρο.
Σχεδόν κάθε πτυχή της επιστήμης, από τη γεωλογία έως τη βιολογία και από την παγετωνολογία έως τις τέχνες, καλύφθηκε, αλλά ένα σημαντικό υπόγειο ρεύμα διέτρεξε το συνέδριο. Η Ανταρκτική αλλάζει, ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παγωμένη ήπειρο δεν ήταν πλέον υποθετικές παρουσιάσεις, αλλά μαρτυρίες από πρώτο χέρι από ερευνητές για έντονες βροχοπτώσεις, έντονα κύματα καύσωνα και ξαφνικά φαινόμενα Foehn (ισχυροί ξηροί άνεμοι) σε ερευνητικούς σταθμούς που οδήγησαν σε μαζικό λιώσιμο, γιγαντιαίες αποκολλήσεις παγετώνων και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Με λεπτομερή δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών και δορυφόρων που χρονολογούνται μόνο για περίπου 40 χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν αυτά τα γεγονότα σημαίνουν ότι η Ανταρκτική είχε φτάσει σε ένα σημείο καμπής ή σε ένα σημείο επιταχυνόμενης και μη αναστρέψιμης απώλειας πάγου από το στρώμα της Δυτικής Ανταρκτικής.
«Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι τρέχουσες παρατηρήσεις υποδεικνύουν μια προσωρινή πτώση ή μια καθοδική πτώση (των θαλάσσιων πάγων)», δήλωσε η Λιζ Κέλλερ, ειδική σε θέματα παλαιοκλίματος από το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, η οποία ηγήθηκε μιας συνεδρίας σχετικά με την πρόβλεψη και τον εντοπισμό σημείων καμπής στην Ανταρκτική.
Οι εκτιμήσεις της NASA δείχνουν ότι το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής έχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έως και 58 μέτρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα 100 κάθετα μέτρα της στάθμης της θάλασσας.
Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν έχουμε φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή», η Κέλερ λέει ότι είναι σαφές ότι ο ρυθμός της αλλαγής είναι πρωτοφανής.
Ο Μάικ Βέμπερ παλαιοωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης της Γερμανίας, ο οποίος ειδικεύεται στη σταθερότητα των παγετώνων της Ανταρκτικής, λέει ότι τα αρχεία ιζημάτων που χρονολογούνται 21.000 χρόνια πίσω δείχνουν παρόμοιες περιόδους επιταχυνόμενης τήξης των πάγων.
Ο Βέμπερ λέει ότι η απώλεια πάγου έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία και το ερώτημα είναι αν έχει ήδη ξεκινήσει μια φάση αιώνων ή όχι.
«Ίσως εισερχόμαστε σε μια τέτοια φάση αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Αν ναι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν θα μπορέσουμε να τη σταματήσουμε».
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.