Περιβαλλον

Η Ιταλία ενεργοποιεί κονδύλια 7,8 δισεκατ. ευρώ για την ξηρασία

Φόβοι για το φετινό καλοκαίρι μετά τον «στεγνό» χειμώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στεγνώνουν τα ποτάμια στην Ιταλία λόγω ξηρασίας
Στεγνώνουν τα ποτάμια στην Ιταλία λόγω ξηρασίας © EPA/TINO ROMANO

Ιταλία - Ξηρασία - Πακέτο, ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπισή της

Η Ιταλία ετοιμάζεται να εγκρίνει διάταγμα για τη διάθεση 7,8 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (17/3) ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Εβδομάδες ξηρού χειμερινού καιρού έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια ξηρασία έπειτα από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, καθώς οι χιονοπτώσεις στις Άλπεις ήταν οι μισές απ' ό,τι συνήθως, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ένα διάταγμα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας θα εξεταστεί σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa» ο υπουργός Γκιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν.

«Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να καθορίσουμε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με κεφάλαια που έχουν ήδη δεσμευθεί και τα οποία, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση, θα φθάσουν τα 7,8 δισεκ. ευρώ» δήλωσε ο Πικέτο.

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ιταλίας πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, προσθέτοντας πως ο Πάδος, ο ποταμός της Ιταλίας με το μεγαλύτερο μήκος που πηγάζει από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά και εκβάλλει στην Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το φυσιολογικό για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ιταλία είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές γύρω από τον Πάδο, από τις οποίες προέρχεται το 1/3 της αγροτικής παραγωγής της χώρας και οι οποίες είχαν πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Για τους επόμενους μήνες, η προτεραιότητα είναι «να έχουμε διαθέσιμη επαρκή ποσότητα νερού για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των ιταλικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών του αγροτικού τομέα», ξεκαθάρισε ο Πικέτο Φρατίν.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του δικτύου υδροδότησης, το οποίο σε μερικές περιοχές της χώρας έχει διαρροές από τους αγωγούς πάνω από 50%, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που είναι 37%. Μια σπατάλη για την οποία δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ