Ελλαδα

Το spy story της Αθήνας

Οι πράκτορες «illegals» - Ποιες ήταν οι επαφές τους

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μαρία Τσάλλα», η Ρωσίδα κατάσκοπος στο Παγκράτι που εμφανιζόταν και ως φωτογράφος
«Μαρία Τσάλλα», η Ρωσίδα κατάσκοπος στο Παγκράτι που εμφανιζόταν και ως φωτογράφος | Πηγή ΦΩΤΟ: Facebook

Παγκράτι - Κατάσκοπος - Η Ρωσίδα «Μαρία Τσάλλα» και οι πράκτορες «illegals» 

Πανευρωπαϊκά πλήγματα στην ρωσική κατασκοπεία φαίνεται ότι πετυχαίνουν η μια μετά την άλλη χώρες στη νότια και κεντρική ΕΕ. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις εξελίξεις στην εξάρθρωση κυκλώματος κατασκόπων, των αποκαλούμενων «illegals», των πρακτόρων δηλαδή που χρησιμοποιούν τα στοιχεία ανθρώπων που γεννήθηκαν αλλά δεν ζουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια τέτοια περίπτωση, ήταν και η αποκαλούμενη «Μαρία Τ.», όπως αποκάλυψε η ΕΥΠ, τη Μαρία Τσάλα, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, που είχε ανοίξει ένα μαγαζί με πλεκτά και είδη τέχνης στο Παγκράτι, ενώ δήλωνε φωτογράφος λαμβάνοντας μάλιστα μέρος σε διαγωνισμούς.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα που φέρεται να είναι το πραγματικό όνομα της Ρωσίδας κατασκόπου, δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο, φαίνεται να έφυγε βιαστικά, μετά την «εξαφάνιση» του συζύγου της στη Βραζιλία για τον οποίο υπάρχουν οι πληροφορίες ότι επίσης είναι Ρώσος κατάσκοπος.

Σχεδόν ταυτόχρονα εντοπίστηκαν σε Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, αντίστοιχοι «illegals», Ρώσοι κατάσκοποι που είχαν επιφορτιστεί με συγκεκριμένο έργο.

Τι έκανε η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» στο Παγκράτι

Ποιο ήταν άραγε το έργο της «Μαρίας» στη χώρα μας; Αυτό το ερώτημα, δεν μπορούν να το απαντήσουν με βεβαιότητα οι Έλληνες αστυνομικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΥΠ, δεν έχει καταφέρει να διαπιστώσει πληροφορίες, εάν η Μαρία, έδινε απευθείας ενημέρωση στο Κρεμλίνο ή εάν ενημέρωνε τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Οι επαφές της έχουν μπει στο μικροσκόπιο, καθώς -όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- κατάσκοποι σαν τη Μαρία Τ., αναπτύσσουν ένα ψεύτικο δίκτυο επαφών και δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τυχόν έρευνες σε βάρος τους.

Σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται η σχέση που είχε αναπτύξει με έναν νεαρό άνδρα, ενώ η υπάλληλος της, η κοπέλα που είχε προσλάβει η Μαρία να τρέχει το μαγαζί με τα είδη δώρων, πλεξίματος και τα διακοσμητικά, δεν γνώριζε το παραμικρό.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για ποιον λόγο είχε τοποθετηθεί στην Ελλάδα η Ιρίνα. Ποιος ήταν ο σύνδεσμος της και τι ακριβώς αναζητούσε. Φωτογράφιζε μόνο εγκαταστάσεις και κτίρια ή είχε και δίκτυο επαφών;

Αυτά τα ερωτήματα, προς το παρόν δεν είναι εφικτό να απαντηθούν, όμως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έρευνα στο σπίτι της στο Παγκράτι και στο μαγαζί της.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό της Μαρίας και η άρον άρον αναχώρηση από την Ελλάδα

Όλα δείχνουν ότι έφυγε βιαστικά προς τη Ρωσία για να αποφύγει την σύλληψη. Διότι, φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος Ρώσων κατασκόπων αποκαλύφθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες ανά την Ευρώπη.

Τα ταξίδια της στο εξωτερικό, είναι ένα αντικείμενο έρευνας, όπως επίσης και η πρόσβαση που φέρεται να είχε σε πληροφορίες από κρατικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για υπαλλήλους που έχουν δοσοληψίες με τη συγκεκριμένη χώρα ή εάν απλώς πρόκειται για εξυπηρετήσεις με το αζημίωτο;

Αυτά τα ερωτήματα, ταλανίζουν τις αρχές που ερευνούν τον φάκελο Ιρίνα στο Παγκράτι. Μια γυναίκα που ζούσε στη χώρα μας από το 2018 χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαρκτής μεν, νεκρής δε εδώ και χρόνια γυναίκας. Χωρίς να έχει εντοπιστεί η δράση της, οι επαφές της, οι στόχοι της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ