Περιβαλλον

Ghost Diving Greece: Η ομάδα που επιστρατεύει εναέρια drones για να ανασύρει τα «δίχτυα-φαντάσματα»

Χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός στα βάθη του Σαρωνικού εντοπίζεται και τα δίχτυα που ανασύρονται μετατρέπονται σε νέα υλικά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ghost Diving Greece
© Sol Milne

Ghost Diving Greece: H μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών τεχνικών δυτών που αντιμετωπίζει τη θαλάσσια ρύπανση με εναέρια drones μιλά για τη δράση και το έργο της.

Τον Οκτώβριο του 2022 ανασύρθηκε το πρώτο δίχτυ-φάντασμα, ένα δίχτυ απλάδι μήκους 10 μέτρων, από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο Πάτροκλος στον Σαρωνικό. Μόλις το δίχτυ επέστρεψε στην ξηρά, τα βαρίδια και οι πλωτήρες αφαιρέθηκαν ώστε το πλαστικό υλικό να ανακυκλωθεί. Πρόκειται το πρώτο στο είδος του επίτευγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, που έγινε με τη βοήθεια drone από την Ghost Diving Greece. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς ενώ από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης στη Βόρεια Θάλασσα, την Αδριατική, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών. Aυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 ομάδες σε όλο τον κόσμο. 

Ghost Diving Greece
© Sol Milne

Στην πρώτη φάση του project, η ομάδα εξέτασε μια περιοχή ακτογραμμής 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε 17 τοποθεσίες, συλλέγοντας 25.790 εικόνες, οι οποίες αναλύθηκαν για τυχόν ύπαρξη διχτυών και άλλων πλαστικών απορριμμάτων. «Μετά τη συλλογή εναέριων εικόνων, πραγματοποιήσαμε υποβρύχιες διατομές, καλύπτοντας έως και 2 χιλιόμετρα κατά μήκος των περιοχών που είχαν ερευνηθεί με drone, καταγράφοντας στοιχεία σε όλη τη διαδρομή σε αναζήτηση χαμένου αλιευτικού εξοπλισμού» εξηγεί ο Νίκος Βαρδάκας, συντονιστής της Ghost Diving Greece. 

Τα χαμένα αλιευτικά εργαλεία πολύ δύσκολα ποσοτικοποιούνται και έχουν ευρείες επιπτώσεις. Όταν χάνονται στη θάλασσα, πιάνουν αδιακρίτως όλα τα είδη της θαλάσσιας ζωής, καταδικάζοντάς τα σε ένα αργό και οδυνηρό θάνατο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο και μόνο στα υποτροπικά «σκουπιδονήσια» κινούνται ελεύθερα αυτή τη στιγμή 200.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων, απειλώντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα όπου συγκεντρώνονται. Τα δίχτυα ψαρέματος, καθώς συνήθως κατασκευάζονται από πλαστικό το οποίο δε βιοδιασπάται, παραμένουν στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια. Την ίδια στιγμή διασπώνται σε μικρότερα τμήματα, τα λεγόμενα μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στα στομάχια των ψαριών και κατά συνέπεια στην τροφική μας αλυσίδα. Η συλλογή τους λοιπόν και η απομάκρυνσή τους από το νερό είναι πολύ σημαντική για την προστασία κατά της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ghost Diving Greece
© Thanos Chondros

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Coasts Untangled, o βιολόγος Dr. Sol Milne και o Νίκος Βαρδάκας επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εναέριων μεθόδων έρευνας, με στόχο τη μέγιστη δυνατή οπτική επαφή με τον πυθμένα, ειδικά σε περιοχές πολύπλοκης γεωμορφολογίας. Έτσι, σε συνδυασμό με υποβρύχιες διατομές, εντοπίζεται χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός με στόχο να διευκολυνθεί τελικά η ανάσυρσή του. Παράλληλα, η οργάνωση Healthy Seas διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που ανακτώνται από τις ομάδες Ghost Diving σε όλο τον κόσμο μετατρέπονται σε νέους πόρους. Τα νάιλον δίχτυα ανακυκλώνονται μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα για την παραγωγή νήματος ECONYL, τη βάση για νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, αξεσουάρ, χαλιά και πολλά άλλα.

Φωτογραφία από  drone
© Sol Milne

Περισσότερα για την δράση της Ghost Diving Greece εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ