Περιβαλλον

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021: Στην Ελλάδα 5 είδη υπό εξαφάνιση

Ποια είναι - Οι απειλές που αντιμετωπίζουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσητήρες στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φυσητήρες στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © WWF

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021. Ποια είδη απειλούνται και βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα. Τι αναφέρει η WWF.

Σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021. Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα απειλούμενα είδη, την άγρια φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος που έδωσε μάχη για να υπάρξει Παγκόσμια Ημέρα Ζώων είναι ο Χάινριχ Τσίμερσαν, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής. Η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε και γιορτάστηκε ήταν στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο.

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν είδη υπό εξαφάνιση. Ανάμεσα σε αυτά η φώκια Μονάχους Μονάχους και ο φυσητήρας.

Φώκια Mονάχους Mονάχους, χελώνα Καρέτα Καρέτα και άλλα τρία είδη υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους

Από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης θεωρείται η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους. Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν περίπου 300. Στη Γυάρο φιλοξενείται το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της, ενώ πολύ σημαντικό είναι το θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια οι θανατώσεις του συγκεκριμένου θηλαστικού, το οποίο προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Τον περασμένο Ιούλιο είχε βρεθεί νεκρός ο «Κωστής», η μεσογειακή φώκια στην Αλόννησο, που έφερε διαμπερές τραύμα από ψαροντούφεκο.

Είδα Φώκια - Εκπαιδευτικό Video

Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Αντιμέτωπη με εξαφάνιση είναι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα. Στην Ελλάδα βρίσκεται το 60% περίπου από τις φωλιές που δημιουργούνται συνολικά, καθώς κάθε χρόνο οι χελώνες Καρέτα Καρέτα επιστρέφουν στην ίδια παραλία για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει, όπως αναφέρει το WWF στην ιστοσελίδα του.

Στη χώρα μας υπάρχουν δύο από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με τις έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά, και ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος, στη δυτική Πελοπόννησο.

Πλαστικές σακούλες, τα αγκίστρια από τα παραγάδια, τα δίχτυα των ψαράδων και η ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη σε παραλίες της χώρας που χρησιμοποιούνται για την ωοτοκία, ανάμεσα στις απειλές που αντιμετωπίζει η Καρέτα Καρέτα.

Το υπέροχο ταξίδι της χελώνας από τη γέννα στη θάλασσα

Φυσητήρες

Οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus) είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρει το ιδανικό τους «σπίτι», ωστόσο απειλούνται από τη μόλυνση, τα πλαστικά που καταπίνουν και τα διερχόμενα πλοία.

Η «Ελληνική Τάφρος», που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο και είναι η περιοχή όπου η ευρασιατική συναντά την αφρικανική τεκτονική πλάκα στη Μεσόγειο, φιλοξενεί περίπου 200 φυσητήρες. Τα μεγάλα βάθη στην περιοχή αυτή, όπως το γνωστό Φρέαρ Οινουσσών στα ανοιχτά της Πύλου (σ.σ. το βάθος ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.) είναι ιδανικά για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου θαλάσσιου είδους.

A sperm whale family in action, Hellenic Trench, Greece - Οικογένεια φυσητήρων σε δράση, Ελλάδα

Γύπες

Σύμφωνα με το WWF, στο εθνικό πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου στον Έβρο συνυπάρχουν αρμονικά με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Ανάμεσά τους ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης. Μόνο τρία ζευγάρια ασπροπάρη ζουν στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά το WWF.

Κόκκινο ελάφι

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός βρίσκεται στην Πάρνηθα. Κάποτε το κόκκινο ελάφι ζούσε σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Η αποψίλωση των δασών, η παράνομη υλοτομία και η λαθροθηρία μείωσαν δραματικά τον πληθυσμό, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο θηλαστικό στην κατηγορία με τα είδη υπό εξαφάνιση.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων είναι η αφορμή για να στραφεί η προσοχή τόσο στα απειλούμενα είδη στην άγρια φύση όσο και τα αδέσποτα, που έχουν ανάγκη από τη φροντίδα μας για να επιβιώσουν.

Ελάφια Πάρνηθας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ