Περιβαλλον

Βασίλης Σφακιανόπουλος: Περπατά 162 χλμ μαζεύοντας σκουπίδια

Από την Αθήνα μέχρι τα Ελληνικά Β. Ευβοίας, διασχίζοντας 12 δήμους και μαζεύοντας σκουπίδια για 6 μέρες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
SAVE YOUR HOOD
© Μike Tsolis

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος της Save Your Hood περπατά 162 χλμ μαζεύοντας σκουπίδια

Στις 4 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ιθύνων νους του Save Your Hood, θα επιχειρήσει μια ατομική προσπάθεια, φεύγοντας από τη δική του γειτονιά στην Κυψέλη, περπατώντας μέχρι και τα Ελληνικα Ευβοίας, καλύπτοντας 162 συνολικά χιλιόμετρα, καθαρίζοντας καθ'ολη τη διάρκεια του εγχειρήματος αυτού, διασχίζοντας και τις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές σε Πάρνηθα και Βόρεια Εύβοια.

SAVE YOUR HOOD

Στο εγχείρημα αυτό μάλιστα, κάθε πολίτης είναι καλεσμένος να έρθει να βοηθήσει σε οποιαδήποτε περιοχή διανύει ο Βασίλης, βοηθώντας στον καθαρισμό, για όσο χρόνο μπορεί και θέλει. Όση περισσότερη βοήθεια έχει, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να περπατά και να πλησιάζει προς τον τελικό του στόχο. H ακριβής θέση του Βασίλη και ο στόχος των επόμενων ημερών θα προβάλλεται μέσα απο το www.saveyourhood.gr. Ποιος είναι όμως ο Βασίλης; Τον γνωρίσαμε την περίοδο της καραντίνας μέσα το #different6 όταν μαζί με την παρέα του «κρυφών υπεράνθρωπων» έστειλαν κωδικό μετακίνησης 6, φόρεσαν τα χειρότερά τους ρούχα και καθάρισαν τους λόφους της Αττικής που γέμισαν από σκουπίδια λόγω συνωστισμού. Όπως μας είχε πει τότε, η νοοτροπία της αδιαφορίας έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με κάποιους φίλους του. Ένα φιλικό κάλεσμα, ήταν η αρχή για να μαζευτούν την πρώτη κιόλας μέρα 32 σακουλές με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια. Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood» 

Ο σκοπός του νέου project όπου θα διασχίσει 162χλμ μαζεύοντας σκουπίδια είναι διπλός όπως εξηγεί ο ίδιος στην ATHENS VOICE: «Γιατί τα Ελληνικά; Γιατί πολύ απλά εκεί είμαι σχεδόν κάθε χρόνο απο 3 μηνών. Εκεί έμαθα να ζω ελεύθερα με τη φύση, εκεί έμαθα να τη σέβομαι, εκεί διδάχθηκα τόσα πολλά.Τα πεύκα των Ελληνικών κρατούν ακόμα ένα κομμάτι μου χάρη στον ηρωισμό των εθελοντών αυτού του καλοκαιριού. H ανάδειξη του προβλήματος ρύπανσης που δημιουργείται από τις κακές συνήθειες των οδηγών, τη σχέση του με τις πυρκαγιές και την αλλαγή της νοοτροπίας μας κατα την οδήγηση και όχι μόνο.Κάθε μας συνήθεια αν αλλαξει μεμονομένα και γίνει περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον έχει μηδαμινό αντίκτυπο. Μία κρίσιμη μάζα υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών όμως είναι ικανή να επηρεάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των βιομηχανιών που ευθύνονται για την περιβαλλοντική κρίση.»

SAVE YOUR HOOD

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως η οικονομική ενίσχυση των επαγγελμάτων που έμειναν χωρίς αντικείμενο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στο χωριό Ελληνικά Βόρειας Ευβοίας μέσω του crowdfunding που έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από το Save Your Hood: https://bit.ly/3CwoZBL

SAVE YOUR HOOD

H oμάδα του project μέσα από την σελίδα τους δινουν το δικό τους μήνυμα για την οικολογική αυφύπνηση αναφέροντας και κάποια στοιχεία μεταξύ άλλων. Όπως εξηγούν καθ'ολη την αντιπυρική περίοδο, προκλήθηκαν πάνω από 9.847 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πλέον των 1.550.000 στρεμμάτων δασικών και αγροτικών / γεωργικών εκτάσεων και καταστράφηκαν δομές και υποδομές στη χώρα. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των πυρκαγιών προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν λόγω παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ). Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων συνιστά άμεση λύση και επηρεάζει με τη σειρά του ακόμα και τα πυρόπληκτα επαγγέλματα.

SAVE YOUR HOOD

«Απο τους δημόσιους φορείς, μέχρι τις εταιρείες και τον απλό πολίτη, κακές πρακτικές από άγνοια αλλά και από λάθος νοοτροπία έχουν προκαλέσει και προκαλούν ένα ολοένα βαρύτερο φορτίο ρύπανσης.Σκουπίδια παντού, απο υπέρογκα ΧΥΤΑ, τις γειτονιές μας και τους δρόμους μας, μέχρι τα δάση μας, τα ποτάμια μας και τις θάλασσες μας, ρυπαίνουν και προκαλούν ανυπολόγιστες βλάβες στα τοπικά οικοσυστήματα και εμάς.Οι οδηγικές μας συμπεριφορές, κρατώντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας καθαρό, πετώντας οτι εχουμε απο το παράθυρο, δεν ειναι πια αποδεκτές. Είναι ένα έγκλημα που δεν μπορούμε να κλείνουμε πια τα μάτια αντικρίζοντας το. Τιμωρείται ποινικά, αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και μολύνει οικοσυστήματα και τον υδροφόρο μας ορίζοντα.Περαν του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει από χωματερές και μάλιστα παράνομες, καθώς και από αναμμένα τσιγάρα, μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στις φωτιές επιδεινώνουν ιδιαίτερα την κατάσταση καθώς τις τροφοδοτούν με καύσιμες ύλες ανώτερων θερμικών ιδιοτήτων από αυτές που βρίσκονται στη φύση. Μεγαλύτεροι χρόνοι διατήρησης θερμοκρασίας της φωτιάς, κατακόρυφη αύξηση της και γρηγορότερη επέκταση της είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά που σαμποτάρουν τις προσπάθειες μας και μεγαλώνουν το πρόβλημα. Εκατοντάδες άνθρωποι που στηρίζονται στα δάση για το βιός τους έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο, προκαλώντας ένα καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομία, καταδικάζοντας τις οικογένειες τους να ζήσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας κυκλωμένοι απο νεκρή γη , αν επιλέξουν να παραμείνουν στον τόπο τους ή να μετακομίσουν σε αστικά κέντρα προσπαθώντας να βρουν άλλη εναλλακτική. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμοι θα ενταχθούν στα αντιπλημμυρικά προγράμματα με ορίζοντα 3ετίας, ενώ αργότερα θα ενταχθούν στα προγράμματα ανάπλασης των τοπικών οικοσυστημάτων. Στηρίζουμε αυτή την κίνηση, μαζεύοντας χρήματα για τον αναγκαίο εξοπλισμό που λείπει από τους τοπικούς συνεταιρισμούς!»

SAVE YOUR HOOD

Oι Δήμοι που θα διασχίσει ο Βασίλης είναι οι Αθηναίων, Αχαρνών, Ιστιαίας - Αιδηψού, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Διρφύων - Μεσσαπίων, Μεταμόρφωσης, Τανάγρας, Χαλκίδας και Ωρωπού. Το εγχείρημα είναι υπό την Αιγίδα των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδος, όπου θα παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια καθόλη τη διάρκεια του, ενώ υποστηρίζεται και από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους, οι οποίοι θα παραλαμβάνουν τα σκουπίδια που συλλέγονται από τους εθελοντές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ