Περιβαλλον

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχασε το 50% από τα κοράλλια του

Από τη δεκαετία του 1990 ως σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings του Royal Society Journal

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει χάσει το 50% των κοραλλιών του ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με μελέτη.

Περίπου το 50% του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας έχει πεθάνει από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings του Royal Society Journal.

«Η μείωση αυτή σημειώθηκε τόσο σε ρηχά όσο και σε βαθύτερα νερά, και σχεδόν σε όλα τα είδη των κοραλλίων. Όλα επηρεάστηκαν σημαντικά από τις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ που προκάλεσαν μαζικές λευκάνσεις το 2016 και το 2017», δήλωσε ο καθηγητής Terry Hughes, συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε πως «η απώλεια κοραλλιών σε σχήμα πίνακα θα μειώσει επίσης την αφθονία των ψαριών. Η ικανότητα ανάκαμψης του Υφάλου αμφισβητείται καθώς υπάρχουν λιγότερα μεγάλα κοράλλια αναπαραγωγής».

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

«Ένας ζωντανός πληθυσμός κοραλλιών έχει εκατομμύρια μικρά κοράλλια, καθώς και πολλά μεγάλα. Τα μεγάλα αποτελούν τις "μητέρες" που παράγουν τις περισσότερες από τις προνύμφες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ικανότητα του Υφάλου να ανακάμψει - η ανθεκτικότητά του - αμφισβητείται σε σύγκριση με το παρελθόν, επειδή υπάρχουν λιγότερα μωρά και λιγότεροι ενήλικοι μεγάλης αναπαραγωγής» πρόσθεσε.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι το πιο εκτεταμένο οικοσύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και ο βιότοπος απειλούμενων ειδών όπως το dugong και η μεγάλη πράσινη χελώνα.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Ο θάνατος των κοραλλιών έχει αποδοθεί στην υπερθέρμανση των ωκεανών, η οποία τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή. Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες του ωκεανού καταστρέφουν τα υγιή κοράλλια, προκαλώντας την αποβολή των φυκών, τα οποία τους αποστραγγίζουν από τα έντονα χρώματα τους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λεύκανση.

Ο ύφαλος έχει επίσης επηρεαστεί από αρκετούς κυκλώνες και δύο επιθέσεις βασιλικών αστερίων, που έφαγαν το κοράλλι. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έπρεπε να μειωθούν αμέσως για να σωθούν τα κοράλλια.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

«Χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για μια μικρή ανάκαμψη, κι αυτή για τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη. Συνεπώς οι πιθανότητες να έχουμε δεκαετίες μεταξύ των μελλοντικών έκτου, έβδομου και όγδοου σταδίου λεύκανσης είναι σχεδόν μηδενικές επειδή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αυξάνονται» είπε ο Hughes.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι για να κατανοήσουν περαιτέρω τις αλλαγές στους πληθυσμούς των κοραλλιών και την ανάκαμψή τους από διαταραχές, χρειάστηκαν λεπτομερή δημογραφικά δεδομένα για την πρόσληψη, την αναπαραγωγή και τη δομή σε μέγεθος αποικίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ