- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο χρόνος που απομένει για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση
Τι κατέγραψε το «ρολόι του κλίματος» που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη
Ένα νέο ψηφιακό ρολόι στο Μανχάταν μετράει τον χρόνο που απομένει για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση
Το Climate Clock εγκαταστάθηκε στην πλατεία Union στο Μανχάταν και μετράει αντίστροφα –με ακρίβεια δευτερολέπτου- μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του άνθρακα της γης. Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες και συνδημιουργοί της εγκατάστασης Γκαν Γκολάν και Άντριου Μπόιντ, αποκάλυψαν το πρότζεκτ τους. Το «ρολόι του κλίματος» κατέγραψε επτά χρόνια και 102 ημέρες με βάση τα τρέχοντα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό ισοδυναμεί με καύση 306,5 δισεκατομμυρίων τόνων ορυκτού άνθρακα.
Η ιστοσελίδα του πρότζεκτ αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Η πλήρης εξάντληση της ποσότητας αυτής αναμένεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες, αυξάνοντας σημαντικά τη συχνότητα και σοβαρότητα των λιμών, της φτώχειας και του εκτοπισμού πληθυσμών παγκοσμίως και παράλληλα προκαλώντας υψηλότερα ποσοστά φυσικών καταστροφών όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές.
Όμως, το Climate Clock περιλαμβάνει κι ένα δεύτερο αριθμό, τον οποίο οι δημιουργοί του περιγράφουν ως «γραμμή σωτηρίας» σε σύγκριση με αυτόν της εξάντλησης του προϋπολογισμού του άνθρακα. Ο δεύτερος αυτός αριθμός, που εμφανίζεται με πράσινο χρώμα, αντιπροσωπεύει το ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές: επί του παρόντος το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 27,7%.
«Με απλά λόγια, πρέπει να φτάσουμε τον αριθμό αυτό στο 100% πριν ο προϋπολογισμός άνθρακα φτάσει στο 0», εξηγούν. Αποτελεί μια ελπίδα που διαφοροποιεί το πρότζεκτ από το ρολόι της Ημέρας της Αποκάλυψης (Doomsday Clock), που από την ημέρα κατασκευής του το 1949 χτυπάει, προς«τα μεσάνυχτα», δηλαδή προς την παγκόσμια καταστροφή από ανθρωπογενή αίτια.
O ιστότοπος Climate Clock προσφέρει επίσης οδηγίες για να κατασκευάσουμε τη δική μας, οικονομικήεκδοχή, με βάση ένα προσωπικό ρολόιπου συναρμολόγησε η ομάδα για την Γκρέτα Τούνμπεργκ και το «κουβαλάει» μαζί της στα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο.
Το Climate Clock των Γκολάν και Μπόιντ ήταν διαθέσιμο για τους επισκέπτες στην One Union Square South μέχρι πριν από λίγες μέρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.