Περιβαλλον

Ανταρκτική: Κίνδυνος να αποκολληθεί τεράστιο παγόβουνο (εικόνες)

Έχει δύο φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iceberg
Παγόβουνο / NASA

Ένα τεράστιο παγόβουνο διπλάσιο σε μέγεθος από τη Νέα Υόρκη, ή περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν, ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.

Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τη NASA φαίνοναται οι τεράστιες ρωγμές στο παγωμένο τοπίο, που μεγαλώνουν από τον Οκτώβριο του 2016 και μόλις φθάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο δηλαδή 1,4 εκ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Αυτό φυσικά δεν θα είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που θα έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική, αλλά το μεγαλύτερο από την εν λόγω παγοκρηπίδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ευστάθεια του υπόλοιπου παγετώνα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε αυτό θα συμβεί, αλλά θα συμβεί σίγουρα», είπε ο Στεφ Λερμίτ, ένας από τους ειδικούς που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως εξηγεί, το ρήγμα θα πρέπει να μεγαλώσει άλλα 4 χλμ, προτού συμβεί η αποκόλληση, κάτι που μπορεί να πάρει «μέρες ή και έναν χρόνο».

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Η παγοκρηπίδα αυτή θεωρείτο σταθερή, αλλά η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 2,5 μιλίων.

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η παγοκρηπίδα μετά τη ρωγμή, καθώς είναι αβέβαιο το μέλλον για τις επιστημονικές υποδομές και την ανθρώπινη παρουσία εκεί, που ανάγεται από το 1955», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ