- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παρά το γεγονός ότι η ηχορύπανση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και μια άλλη διάσταση που έχει να κάνει με τον ήχο ως σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας μιας πόλης. Μια πόλη μπορεί να είναι ζωντανή και ελκυστική με τις μουσικές της και τους θορύβους της, μπορεί όμως να είναι και κόλαση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες από το κυκλοφοριακό, τις κόρνες και ένα σωρό άλλους ενοχλητικούς θορύβους.
Αυτή η διαφορετική διάσταση των ήχων της πόλης, εξετάστηκε σε συμπόσιο που οργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνο-γαλλική Ένωση SDMed, που εργάζεται για την αειφορική ανάπτυξη στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα αυτό που γνωρίζαμε ήταν η ανάγκη να μειωθεί το επίπεδο και οι πηγές του θορύβου για να μειωθεί και η έκθεση των πολιτών στους κινδύνους που προέρχονται από την ηχορύπανση. Παρότι και η Ε.Ε από το 2002 έχει υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να χαρτογραφήσουν τα σημεία που είναι πηγές ηχορύπανσης, όπως δρόμοι και αεροδρόμια και να καταθέσουν σχέδια δράσης, δεν έχουμε καταφέρει και πολλά πράγματα. Στις Ευρωπαϊκές πόλεις ο θόρυβος κυμαίνεται μεταξύ 40 ντεσιμπέλ σε πάρκα και εσωτερικούς κήπους και 60 ντεσιμπέλ στον υπόλοιπο αστικό ιστό. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα των βιώσιμων πόλεων ιδιαίτερα μέσα σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης θα πρέπει να εισαγάγουμε την προβληματική της ηχητικής ποιότητας πριν από κάθε έργο αστικής ανάπτυξης.
Το συμπόσιο επικεντρώθηκε σε μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις μας την ακοή, για να πραγματευθεί την ηχητική ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και τους τρόπους ,τα μέσα και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε οι ήχοι, ο θόρυβος, η μουσική, να αποτελέσουν στοιχεία σχεδιασμού και εμπλουτισμού της αειφορίας στις πόλεις και τις γειτονιές αλλά και στον ευρύτερο περιαστικό και αγροτικό χώρο.
Επιπλέον η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και η ανάδειξη των πραγματικών ήχων της πόλης εκτός από τις θετικές επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού η πόλη γίνεται πιο ελκυστική για τον επισκέπτη συνεπώς και πιο ανταγωνιστική . Ειδικότερα η Ελλάδα ως κατεξοχήν τουριστική χώρα, θα πρέπει να ενσωματώσει στο χωροταξικό σχεδιασμό της και μελέτες για τους ήχους.
Η εκδήλωση της SDMed στην Αθήνα ήταν η πρώτη ενός επαναλαμβανόμενου θεσμού που θα πραγματοποιείται σε πόλεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά και να σχεδιαστούν οι αειφόρες πόλεις του μέλλοντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.