Life in Athens

Athens Book Space: Το νέο υπαίθριο αναγνωστήριο στην καρδιά της Αθήνας

Μιλήσαμε με τον Κωστή Μπιτζάνη, διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης, για τον νέο χώρο πολιτισμού στο Πάρκο Ελευθερίας

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Book Space: Το υπαίθριο αναγνωστήριο του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας
Athens Book Space: Το υπαίθριο αναγνωστήριο του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας © ATHENS VOICE

Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας: Συνέντευξη του Κωστή Μπιτζάνη, διευθύνοντα συμβούλου της Τεχνόπολης, για το νέο υπαίθριο αναγνωστήριο του Δήμου Αθηναίων 

Το βιβλίο ανέκαθεν αποτελούσε το οξυγόνο της σκέψης, την κινητήριο δύναμη που διεγείρει τη φαντασία και καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Η φύση λειτουργεί θεραπευτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δημιουργώντας όλο και πιο έντονα την αίσθηση του «ανήκειν» μέσα στον κόσμο.

Το Athens Books Space δημιουργήθηκε μέσα στην καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας για να λειτουργήσει ως ένας πολιτιστικός κόμβος και να συνενώσει τα δύο αυτά στοιχεία, τη φύση και το βιβλίο.

Κι αυτό το κάνει με ένα τρόπο πρωτοποριακό και πολύ ελκυστικό για εκείνους που αγαπούν το outdoor reading, αλλά και για εκείνους που μέσα στην καθημερινότητά τους ξεκλέβουν λίγο χρόνο για μία βόλτα στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας, σε ένα κομβικό αλλά και ιστορικό σημείο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς στη στάση του μετρό Μέγαρο Μουσικής.

«Είναι σε ένα ξέφωτο, μέσα στο πράσινο, έχει όλη αυτή την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, είσαι στο μετρό και στο Μέγαρο Μουσικής»
«Είναι σε ένα ξέφωτο, μέσα στο πράσινο, έχει όλη αυτή την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, είσαι στο μετρό και στο Μέγαρο Μουσικής» © ATHENS VOICE

Η ιδέα του Athens Books Space στο Πάρκο Ελευθερίας

Ρωτήσαμε τον κ. Κωστή Μπιτζάνη, διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, πώς ξεκίνησε η ιδέα και γιατί επιλέχθηκε το Πάρκο Ελευθερίας ως νέο πολιτιστικό τοπόσημο.
«Υπήρχε ένας σχεδιασμός για μια συνολική αναβάθμιση του πάρκου Ελευθερίας. Η ιδέα ήταν να μετατραπεί από χώρος βασανιστηρίων σε ένα χώρο μνήμης, γνώσης και συνάντησης. Στο πλαίσιο αυτό όταν ήρθε η πρόταση για μια συναρμολογούμενη βιβλιοθήκη –αναγνωστήριο θεωρήσαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ενταχθεί μέσα στο συνολικό σχεδιασμό του πάρκου.Είναι σε ένα ξέφωτο, μέσα στο πράσινο, έχει όλη αυτή την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, είσαι στο μετρό και στο Μέγαρο Μουσικής», απαντά.

Περπατώντας από το μετρό για να φτάσουμε στο Athens Book Space περνάμε από τον νέο πεζόδρομο της οδού Ευζώνων, που αποτελεί και την κύρια πρόσβαση προς τον χώρο του Πάρκου. Οι διάδρομοι κυκλοφορίας οριοθετημένοι και τα υπάρχοντα παρτέρια αναμορφωμένα δίνουν την αίσθηση πως είσαι κάπου πολύ πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, κι όμως είσαι ακριβώς δίπλα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, χωρίς πάντως να ενοχλείσαι από τους δυνατούς ήχους της πόλης ή τη συνεχή βουή.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπιτζάνης, ανεβαίνοντας προς το πάρκο διαβάζουμε πάνω στις σύγχρονες στήλες στίχους για την ελευθερία από διάσημους ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σολωμός και ο Ρήγας Φεραίος.

Ο καινούργιος πεζόδρομος παραπέμπει στα θέματα της ελευθερίας και στα θέματα της μνήμης, της δικτατορίας και των δύσκολων εποχών της χώρας. Τα καθιστικά μέσα στο πάρκο, τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θέασης, δημιουργούν «αγκαλιές» με θέα προς την πόλη και το εσωτερικό του.

Λίγα βήματα μετά φτάνουμε στο σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο, το Athens Book Space, αυτό το σημείο συνάντησης των βιβλιοφάγων της πόλης, που δημιουργήθηκε μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον, στην «καρδιά» της πόλης που έχει στόχο την ενθάρρυνση της αναγνωστικής κουλτούρας. «Έτσι η ανάγνωση μπορεί να προστεθεί στη γενικότερη χαλάρωση που μπορεί να διεκδικεί κανείς σε ένα τέτοιο χώρο», προσθέτει.

Athens Book Space: Tο σημείο συνάντησης των βιβλιοφάγων της πόλης, που δημιουργήθηκε μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον
Athens Book Space: Tο σημείο συνάντησης των βιβλιοφάγων της πόλης, που δημιουργήθηκε μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον

Athens Book Space: Η έμπνευση, η αισθητική και η αρχιτεκτονική του

Αντλώντας έμπνευση από την Αθηναϊκή Αγορά, με καλυμμένες και ανοιχτές στοές να εκτείνονται κατά μήκος των τοίχων των κτιρίων, το Athens Book Space διαθέτει μοναδικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας τη «μνημειακότητα» μιας βιβλιοθήκης της πόλης με την ευελιξία και προσαρμοστικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει κάθε νέα δημιουργία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σήμερα. 

«Ο σχεδιασμός του Athens Book Space μεριμνά για όλα τα θέματα λειτουργικότητας, αισθητικής, ασφάλειας και βιωσιμότητας, ενώ η ανάπτυξή του κοιτάζει ολιστικά τον τρόπο λειτουργίας του», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης. «Αυτά εξυπηρετούν την ταυτότητα του».

«Η αρχιτεκτονική κατασκευή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παγκοσμίως γιατί έχει το χαρακτήρα του συναρμολογούμενου και του καινοτόμου. Δημιουργείται η ιδέα του διαδρόμου όπου ο επισκέπτης μπορεί να μπει και να διαλέξει βιβλία ή να καθίσει στο χώρο, αλλά μπορεί να ξαναβγεί έξω και να ξεφυλλίσει το βιβλίο που επιθυμεί η να διαβάσει ψηφιακά ό, τι τον ενδιαφέρει στον περιβάλλοντα χώρο», μας εξηγεί ο κ. Μπιτζάνης.

Ο σχεδιασμός του μεριμνά για όλα τα θέματα λειτουργικότητας, αισθητικής, ασφάλειας και βιωσιμότητας
Ο σχεδιασμός του μεριμνά για όλα τα θέματα λειτουργικότητας, αισθητικής, ασφάλειας και βιωσιμότητας © ATHENS BOOK SPACE

Η βιβλιοθήκη δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι ανοιχτή και κλειστή ταυτόχρονα, αφήνοντας το φυσικό φως να λούζει τον χώρο, ενώ παράλληλα είναι προστατευμένη από τον ήλιο.

Οι διαφορετικοί τρόποι για να διαβάσεις στο Athens Bok Space

Οι φίλοι του βιβλίου έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, ενώ σταδιακά η συλλογή θα εμπλουτίζεται, σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο. «Ιδιαίτερα θετική ήταν και η ανταπόκριση των εκδοτικών οίκων. Οι εκδόσεις Αντίποδες, Διόπτρα, Δώμα, Ίκαρος, Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Ψυχογιός, το Δόντι, το Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΟΕΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος και η ψηφιακή Ανοικτή Βιβλιοθήκη στηρίζουν την προσπάθεια αυτή και δωρίζουν έντυπα και ψηφιακά βιβλία» προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Ιδιαίτερα θετική ήταν και η ανταπόκριση των εκδοτικών οίκων.
Ιδιαίτερα θετική ήταν και η ανταπόκριση των εκδοτικών οίκων © ATHENS VOICE

Να σημειωθεί επίσης ότι ενώ η βιβλιοθήκη ολοένα εμπλουτίζεται, παραλληλα έχουν ήδη προγραμματιστεί και οι πρώτες παρουσιάσεις βιβλίων στο χώρο αυτό.

Παράλληλα, παρέχεται 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, προκειμένου όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να συνδέονται δωρεάν και να διαβάζουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία. Έτσι η ψηφιακή ανάγνωση μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους: μέσα στο κτίριο, στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και εξ αποστάσεως.

O επισκέπτης μπορεί να διαβάσει ψηφιακά όποιο βιβλίο τον ενδιαφέρει
O επισκέπτης μπορεί να διαβάσει ψηφιακά όποιο βιβλίο τον ενδιαφέρει © ATHENS VOICE

Γενικότερα, στη δυαδική του ουσία, τη φυσική και την ψηφιακή, το Athens Book Space στοχεύει να είναι ο πρώτος κόμβος στην Ελλάδα που εστιάζει στην ανάγνωση και σε συναφείς δραστηριότητες, είτε για social distancing είτε για διασύνδεση.

Η διεπιστημονική ομάδα που οραματίστηκε την ιδέα του υπαίθριου και ανοιχτού σε όλους αναγνωστηρίου και επιμελήθηκε την πραγματοποίησή είναι η MOSAIC ΚΟΙΝΣΕΠ, που την αποτελούν, εκτός από την Αγιάτη Μπενάρδου, ο Μιχάλης Καλαμαράς, η αρχιτέκτονας και συντονίστρια του έργου Μαγδαληνή Σγουρίδη και ο Γιάννης Τσάκωνας, αναπληρωτής προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών που σχεδίασε και οργάνωσε τη φυσική και την ψηφιακή συλλογή βιβλίων. Η οπτική ταυτότητα έχει σχεδιαστεί από τον Τάσο Χαλκιόπουλο.

Το Athens Book Space στοχεύει να είναι ο πρώτος κόμβος στην Ελλάδα που εστιάζει στην ανάγνωση και σε συναφείς δραστηριότητες, είτε για social distancing είτε για διασύνδεση.
Το Athens Book Space στοχεύει να είναι ο πρώτος κόμβος στην Ελλάδα που εστιάζει στην ανάγνωση και σε συναφείς δραστηριότητες, είτε για social distancing είτε για διασύνδεση © ATHENS VOICE

«Η ομάδα έκανε μια πολύ καλή δουλειά και έπειτα η προσπάθεια αυτή πλαισιώθηκε από ανθρώπους της Τεχνόπολης και του Δήμου Αθηναίων που σχετίζονται με το βιβλίο» προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

 Το Athens Book Space υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο athensbookspace.gr.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστό

Τρίτη - Παρασκευή: 11:00-19:00

Σάββατο - Κυριακή: 10:00-15:00 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ