- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
90 χρόνια Φράγμα του Μαραθώνα σε μια ιστορική έκθεση
Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ ζωντανεύει μέσα από μία διαδραστική έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
90 χρόνια από το Φράγμα του Μαραθώνα και τη Λίμνη του Μαραθώνα και η ΕΥΔΑΠ μας καλεί σε μια έκθεση του Ιστορικού της Αρχείου.
Το Φράγμα και η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα ζωντανεύουν την ιστορία του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες δουλειές που έγιναν στη χώρα. 90 χρόνια μετά τα εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής (1929-2019) η ΕΥΔΑΠ εκθέτει τεκμήρια από τον Ιστορικό της Αρχείο και δίνει στο κοινό την ευκαιρία να περιπλανηθεί σε μέχρι σήμερα αδημοσίευτο υλικό. Από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι και τις 29 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα δει κανείς φωτογραφικό υλικό, σχέδια και αντικείμενα της εποχής, καθώς και αναπαραστάσεις για το πώς ήταν η ζωή στην Ελλάδα πριν από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ διασώζονται ποικίλης μορφής τεκμήρια, τα οποία αποτυπώνουν την πολυετή ιστορία και διαδοχική λειτουργία της Εταιρείας (μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης),καθώς και τη σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας.
Η ορθή διαχείριση του αρχειακού υλικού ιστορικής σημασίας αποτελεί εργαλείο για τη μελέτη της ιστορίας της Ελλάδας, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση και την αξιοποίηση του. Η έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έρχεται για να μεσολαβήσει στη σχέση του κοινού με το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ και με τα πλέον σύγχρονα μέσα θα δώσει πνοή στο βουβό αρχείο.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα καθώς και ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου, ενώ θα βασιστεί σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες.
Εισαγωγή
- Πως έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα
- Επιστήμη και τεχνολογία στην υπηρεσία της υγιεινής
- Ο κόσμος τον Μεσοπόλεμο
- Η υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.
Α. Μία σύνθετη κατασκευή
- Η εταιρεία ULEN και η σύμβαση με το ελληνικό κράτος: μια περιπέτεια
- Ποιος ήταν ο κύριος ULEN
- Συνοδευτικά έργα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη)
- Το λιμάνι της Χαλκίδας, ο σταθμός άντλησης θαλάσσιου ύδατος στο Φάληρο και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Καστρί
- Ο οικισμός του εργοταξίου
- Ο υδατόπυργος
- Το Φράγμα και ο ναός του
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
- Πειραματισμός, έρευνα και καινοτομία
- Αμερικάνοι και Έλληνες μηχανικοί
- Γνώρισε κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους του έργου
- Το εργατικό δυναμικό
Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη
- Φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας το εργοτάξιο
- Το ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ
Επίλογος
- Από την ΕΕΥ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
- Μετά το Μαραθώνα (η εξελικτική πορεία της υδροδότησης της Αθήνας)
INFO:
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2019 – 29 Μαρτίου 2020
Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη
Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:
- Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00-13:30
- Παρασκευή: 9:00-20:00
- Σάββατο: 11:00-16:00
- Κυριακή: 10:00-18:00
Περισσότερες πληροφορίες στα Social Media της εταιρείας και στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ.
Είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας street-οδηγός για να βρεις καλό καφέ, ενδφιαφέρουσες γκαλερί, νόστιμο φαγητό και μικρά μπαρ ανοιχτά μέχρι το πρωί. Τι μας είπε η Νεφέλη Γεωργιάδου – DJ στη Στέπα
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Χαρταετοί, μουσική και πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Δήμου Αθηναίων
Από τον Φιλοπάππου μέχρι το Περιστέρι, η Αθήνα γιορτάζει τα Κούλουμα
Ραντεβού στο Σύνταγμα για το μεγάλο καρναβάλι και παραδοσιακά Κούλουμα στου Φιλοπάππου - Όλο το πρόγραμμα
Χάρης Δούκας: «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα φυτεύσεων για τη νέα χρονιά»
Το τελευταίο πάρτι της σεζόν θα γραφτεί με techno και breakbeats, ιδρώτα κι αγάπη
Ραντεβού στο Rock n Roll Athens
Ένα διήμερο γεμάτο χρώμα, μουσική και εορταστική διάθεση από τον Δήμο Αθηναίων
Είναι μόδα ή η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση;
Valentine's kisses, μουσική και δώρα από τη Maybelline New York
Τι ισχύει για τις κοπές δέντρων, τα επιστημονικά κριτήρια, τη διαδικασία έγκρισης και την υποχρεωτική αντικατάσταση πρασίνου.
Ready > Steady > Κυψέλη: Μια ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών θέλει να μεταμορφώσει τη γειτονιά. Μάθαμε πώς.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.