- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το πιο εφήμερο έργο τέχνης στον κόσμο εκτέθηκε για 5 λεπτά στην πλατεία Κολωνακίου
Η αναγνώριση άργησε, αλλά ήρθε. Ο μεγάλος «χρηματοδότης» της Λιμνούπολης Σκρουτζ ΜακΝτακ τοποθετήθηκε δίπλα στους «χρηματοδότες» της ελληνικής επανάστασης Τσακάλωφ και Σκουφά. Η τοποθέτηση της προτομής έλαβε χώρα την Τρίτη, ώρα 11.00, στην πλατεία Κολωνακίου. Η τελετή διήρκεσε πέντε λεπτά μετά από παρέμβαση των Αρχών. Μόνο η ATHENS VOICE και μια παρέα μαθητών πρόλαβαν να φωτογραφηθούν δίπλα στο θείο Σκρουτζ.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον εικαστικό Gregos Theopsy: «Ο συμβολισμός είναι έκδηλος. Ο θείος Σκρουτζ είναι κι αυτός ένας χρηματοδότης. Ένας μυθοπλαστικός χαρακτήρας, ένα καρτούν. Το βρήκα ενδιαφέρον να υπάρχει δίπλα σε ιστορικές προσωπικότητες. Συχνάζω στο Κολωνάκι και δεν γινόταν να μην προσέξω ότι κάτι λείπει ανάμεσα στους δύο Φιλικούς. Αυτή η κενή βάση με τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας αισθητικά δεν κολλάει. Με το που μπήκε ο Σκρουτζ ο χώρος γέμισε».
Ο Theopsy δηλώνει ότι η γέφυρα μεταξύ πολιτικής και Τέχνης είναι η νέα του «παιδική χαρά». «Όπως ο Ντόναλντ δεν μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά χωρίς το θείο του, έτσι κι εμείς σήμερα δεν έχουμε καταφέρει πολλά χωρίς τους σύγχρονους Σκρουτζ. Και από την άλλη, συνεχώς επιδιώκουμε να απελευθερωθούμε απ’ αυτούς. Πιστεύω ότι είναι καιρός να ξεφύγουμε από την όλη σοβαροφάνεια που μας χαρακτηρίζει. Δεν είναι κακό να παίρνεις μια απόσταση από τα πράγματα και να κάνεις τον άλλο να δει με χιούμορ την ιστορία, την καθημερινότητα».
Εκτός από τη μαρμάρινη προτομή κυκλοφορούν στους τοίχους της πόλης 500 αφίσες του πολυεκατομμυριούχου από τη Λιμνούπολη. Η προτομή θα επιστρέψει και πάλι ξαφνικά στην ίδια βάση. Άγνωστο πότε και τι ώρα. Ψάξε τον Σκρουτζ στο Κολωνάκι.
Gregos Theopsy iD
Εικαστικός γεννημένος στη Βοστόνη. Μεγάλωσε στο Παρίσι. Ασχολείται με τη γλυπτική, τη ζωγραφική και κυρίως με τη μουσική. Προηγούμενο πρότζεκτ: η δημιουργία μιας πραγματικής βόμβας (χωρίς εκπυρσοκροτητή). Παρουσιάστηκε στο Palais de Tokyo στο Παρίσι. Ζει στην Ελλάδα, λατρεύει την Αθήνα: «Μ’ ενδιαφέρει αυτή η πόλη γιατί κυριολεκτικά βράζει. Έχει γίνει εξωστρεφής και δημιουργική. Η κρίση είναι μια πολύ καλή στιγμή, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα προκύψει. Στο εξωτερικό είναι όλα πιο στημένα, πιο όμορφα και πιο εύκολα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Δεν χάνουμε το πιο χαρούμενο, πολύχρωμο, πολυφυλετικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της πόλης, που διοργανώνουν «Οι φίλοι του Παιδιού» με τη συμμετοχή 35 και πλέον Πρεσβειών
Τι ισχύει και τι θα πρέπει να αλλάξει
Χάρης Δούκας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν την πλήρη αναβάθμιση του Δημοτικού Γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο
Αλλαγή χρονιάς με την Ελένη Φουρέιρα
Ένα ξενοδοχείο που ζει στον ρυθμό της πόλης και μετατρέπει την τέχνη σε εμπειρία
Αύριο ξεκινούν επίσημα η εορταστικές εκδηλώσεις από τον περιφερειάρχη με ένα συναρπαστικό light show.
Παρουσιαστές της βραδιάς ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πότε ανοίγει τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους
Σήμα εκκίνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα
Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Στις 27 Νοεμβρίου η φωταγώγηση του
Μια περιήγηση στο αγαπημένο τοπόσημο των Εξαρχείων
Ένα forum που έγινε θεσμός, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Το παράδειγμα της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.