Κατοικιδια

Γιατί είναι σημαντικό το μπάνιο του σκύλου μου;

Ένα συνεπές πρόγραμμα μπάνιου, διασφαλίζει ότι ο σκύλος μας παραμένει καθαρός και υγιής

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί είναι σημαντικό το μπάνιο του σκύλου μου;

Σκύλος: Τα οφέλη του καθαρισμού τους και χρήσιμα tips πριν κάνετε μπάνιο τους τετράποδους φίλους μας

Ένα σταθερό πρόγραμμα μπάνιου για τον σκύλο μας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματός του. Πρέπει πάντα όμως να έχουμε μέτρο καθώς το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το δέρμα τους. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και ερεθισμό, ενώ τα σπάνια μπάνια μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ρύπων και ελαίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο δερματικών μολύνσεων.

Σκύλος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα του μπάνιου;

1.Φυλή και τύπος τριχώματος

Ο τύπος τριχώματος του σκύλου μας είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του πόσο συχνά χρειάζεται μπάνιο. Για παράδειγμα, οι φυλές με λιπαρό τρίχωμα, όπως τα Basset Hounds, μπορεί να απαιτούν συχνότερα μπάνιο ώστε να αποτρέψουν τη συσσώρευση λαδιού στο δέρμα και το τρίχωμά τους. Αντίθετα, οι φυλές με υδατοαπωθητικό τρίχωμα, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, δεν πρέπει να πλένονται πολύ συχνά για να διατηρούν τα φυσικά έλαια που προστατεύουν τη γούνα τους.

2. Επίπεδο δραστηριότητας

Τα δραστήρια σκυλιά που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους αναπόφευκτα θα λερωθούν και θα μυρίσουν πιο γρήγορα από τα σκυλιά που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους. Ένας σκύλος που λατρεύει να σκάβει στην αυλή ή να κάνει πεζοπορία στο δάσος μπορεί να χρειάζεται να τον πλένουμε κάθε λίγες εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, ένας λιγότερο δραστήριος σκύλος μπορεί να χρειάζεται μπάνιο μόνο κάθε δύο μήνες.

3. Αλλεργίες και δερματικές παθήσεις

Τα σκυλιά με αλλεργίες ή δερματικές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται συχνότερα μπάνια ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής τους. Τα φαρμακευτικά σαμπουάν μπορούν να απομακρύνουν τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα από το δέρμα του σκύλου μας, συμβάλλοντας στην καταπράυνση του ερεθισμού και τη βελτίωση της άνεσης.

Η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του τριχώματος του σκύλου μας, ανεξάρτητα από την συχνότητα.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα και συμβουλές για μια αποτελεσματική διαδικασία πλυσίματος:

Προετοιμασία πριν το μπάνιο

Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο, φροντίστε να βουρτσίσετε καλά το τρίχωμα του σκύλου σας για να απομακρύνετε τυχόν κόμπους. Αυτό όχι μόνο θα κάνει τη διαδικασία του μπάνιου πιο αποτελεσματική αλλά και πιο άνετη για το σκύλο μας.

Επιλογή του σωστού σαμπουάν

Επιλέγουμε ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για σκύλους, καθώς τα ανθρώπινα σαμπουάν μπορεί να είναι σκληρά για το δέρμα τους. Εάν ο σκύλος μας έχει κάποια συγκεκριμένη δερματική πάθηση, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για να μας προτείνει ένα φαρμακευτικό σαμπουάν.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νερό είναι χλιαρό και βρέχουμε απαλά το τρίχωμα του σκύλου μας. Εφαρμόζουμε το σαμπουάν και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας ή με ένα μαλακό γάντι πλυσίματος. Αποφύγουμε να μπει σαμπουάν στα μάτια, τα αυτιά ή τη μύτη του. Ξεπλύνουμε καλά, καθώς τα υπολείμματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα τους.

Στέγνωμα

Μετά το μπάνιο, είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά το σκύλο μας. Στεγνώνουμε το σκύλο μας πρώτα με πετσέτα και στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα σεσουάρ μαλλιών σε χαμηλή θερμοκρασία, μόνο και εφόσον ο σκύλος μας δεν το φοβάται.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το μπάνιο των σκύλων

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου; Ναι, τα κουτάβια μπορούν να κάνουν μπάνιο, αλλά είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι να γίνουν τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων και να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν ειδικά για κουτάβια.

Τι γίνεται αν ο σκύλος μου μισεί τα μπάνια; Για σκύλους που απεχθάνονται το μπάνιο, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις όπως σαμπουάν χωρίς νερό ή επαγγελματικές υπηρεσίες περιποίησης που γνωρίζουν πως να χειρίζονται νευρικά σκυλιά.

Το σωστό πρόγραμμα μπάνιου για το σκύλο μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η φυλή του, η κατάσταση του δέρματός του και ο τρόπος ζωής του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά και ακολουθώντας μια συνεπή ρουτίνα μπάνιου, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο σκύλος μας παραμένει καθαρός και υγιής χωρίς όμως υπερβολικά πολλά μπάνια.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Η σκυλίτσα που βρισκόταν επί 3 ημέρες σε παραπόταμο του Κηφισού, βρίσκεται πλέον υπό την προστασία μας και φιλοξενείται...

Posted by Φοβισμένα αδεσποτάκια Νεάπολης on Wednesday, May 15, 2024

Η σκυλίτσα που βρισκόταν επί 3 ημέρες σε παραπόταμο του Κηφισού, βρίσκεται πλέον υπό την προστασία μας και φιλοξενείται...

Posted by Φοβισμένα αδεσποτάκια Νεάπολης on Wednesday, May 15, 2024

Ο Λάκυ 💙 ένας υπέροχος κούταβος μόλις 8 μηνών, βρέθηκε μικρούλης στην επαρχία, ταλαιπωρημενος και με ψώρα. Τον εντόπισε...

Posted by Φοβισμένα αδεσποτάκια Νεάπολης on Tuesday, May 21, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.