Κατοικιδια

Θηλυκά χταπόδια πετούν όστρακα σε αρσενικά που τα παρενοχλούν

Πώς το εξηγούν οι ερευνητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χταπόδι
Χταπόδι © Serena Repice Lentini/Unsplash

Θηλυκά χταπόδια στην Αυστραλία πετούν όστρακα λάσπη και φύκια σε αρσενικά που τα παρενοχλούν.

Θηλυκά χταπόδια παρατηρήθηκε ότι ρίχνουν λάσπη, όστρακα και φύκια στα αρσενικά χταπόδια, όταν εκείνα τα προσεγγίζουν για να ζευγαρώσουν χωρίς τη θέλησή τους. Πλάνα από χταπόδια στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας αποκάλυψαν ότι τα θηλυκά χταπόδια χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να πετάξουν αυτά τα αντικείμενα και να χτυπήσουν τα αρσενικά που πλησιάζουν.

Παλαιότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, ένα χταπόδι πέταξε 10 φορές αντικείμενα του βυθού στην κρυψώνα ενός αρσενικού χταποδιού, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι προσπάθησε αρκετές φορές να ζευγαρώσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις η ρίψη αντικειμένων από το θηλυκό χταπόδι εμπόδισε το αρσενικό να προσεγγίσει, ενώ άλλες φορές χτυπήθηκαν άλλα ψάρια. Μάλιστα, υπάρξαν και οι περιπτώσεις όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άλλα χταπόδια σήκωσαν τα χέρια τους προς την κατεύθυνση που έρχονταν τα αντικείμενα. 

Σημειώνεται ότι τα χταπόδια που χτυπήθηκαν επέστρεψαν πίσω τη λάσπη και τα όστρακα που τους πετάχτηκε. 

Η ρίψη αντικειμένων στα ζώα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρίψη αντικειμένων δεν είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά στα ζώα - αν και είναι γνωστό ότι οι χιμπατζήδες και τα πτηνά το κάνουν.

Για αυτόν τον λόγο, θεωρείται κυρίως ως μια συγκεκριμένη ανθρώπινη ενέργεια που μάλιστα έπαιξε ρόλο στην εξέλιξή μας.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χταπόδια μπορούν «σίγουρα να προστεθούν στον κατάλογο των ζώων που ρίχνουν τακτικά αντικείμενα και να προστεθούν προσωρινά στον μικρότερο κατάλογο εκείνων των ζώων που κατευθύνουν τις ρίψεις τους σε άλλα ζώα».

«Αν όντως στοχεύουν, αυτές οι ρίψεις απευθύνονται σε άτομα του ίδιου πληθυσμού και γίνονται λόγω κοινωνικών αλληλεπιδράσεων - Η πιο σπάνια μορφή μη ανθρώπινης ρίψης», λένε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ