Κατοικιδια

Ο Νίκος Ζήκος φωτογραφίζει τα αδέσποτα της Save a Greek Stray

«Μέσα σε αυτά τα κλουβιά υπάρχουν μάτια που θα πουν τις δικές τους ιστορίες»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sgs3.jpg
© Νίκος Ζήκος

Ο Νίκος Ζήκος συνεργάζεται με τη φιλοζωική Save a Greek Stray για την έκθεση «Eyes behind bars» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ

Ο Νίκος Ζήκος μάς έχει συνηθίσει σε εκθέσεις για καλό σκοπό. Ο φωτογράφος πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση «Portraits from Rwanda» τον Ιούνιο του 2018. Πρωταγωνιστές της ήταν τα νεότερα μέλη του χωριού Muvungu, με τις δυσκολίες και την ανεμελιά της καθημερινότητάς τους, και σκοπός της οι δωρεές στην ActionAid ώστε να ανεγερθεί αίθουσα δημοτικού σχολείου στην περιοχή.

Τώρα, στο τέλος του 2019, ο φωτογράφος επιστρέφει με την δεύτερη ατομική του έκθεση και έναν εξίσου σημαντικό στόχο. Ο Νίκος Ζήκος φωτογράφισε τα αδέσποτα της φιλοζωικής οργάνωσης της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση, Save a Greek Stray (SGS). Πρόκειται για μία φιλοζωική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που την τελευταία πενταετία έχει καταφέρει να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο για τα ζώα που δεν έχουν σπίτι, τόσο με την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όσο και με τη διάσωση, τη στείρωση και τη φιλοξενία στο καταφύγιο της ενός μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων που έχουν ανάγκη θεραπειών και προστασίας από τους κίνδυνους του δρόμου.

Αυτά τα ζώα ο Νίκος Ζήκος φωτογράφισε και έβαλε σε πρώτο πλάνο. Κάποια από αυτά είναι χτυπημένα, άρρωστα, φοβικά, υπερήλικα ή απλώς εγκαταλελειμμένα. Όλα τους, πάντως, περιμένουν το ίδιο πράγμα: τον άνθρωπο που θα τα βάλει για πάντα στη ζωή του.

sgs2.jpg
© Νίκος Ζήκος

Τα πορτραίτα τους θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις 7 Δεκεμβρίου (09:00-18:00) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Save a Greek Stray, αλλά και ο ίδιος ο φωτογράφος, έτοιμοι να μάς ενημερώσουν τόσο για την έκθεση, όσο και για τις δράσεις της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, η έκθεση «Eyes behind bars» θα βρεθεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με την είσοδο να είναι δυνατή έναντι δωρεάς στη φιλοζωική οργάνωση.  

sgs1.jpg
© Νίκος Ζήκος
 

Γιατί ο Νίκος Ζήκος επέλεξε να βάλει στο επίκεντρο της νέας του ατομικής έκθεσης τα αδέσποτα της Save a Greek Stray; Ο ίδιος απαντάει: «Η έλλειψη παιδείας, υπευθυνότητας και σεβασμού προς τα ζώα, είναι οι λόγοι ύπαρξης των αδέσποτων και η αξιολόγηση του εν λόγω προβλήματος ως κοινωνικό. Τα αδέσποτα ζώα αυξάνονται και τα κλουβιά των καταφυγίων γεμίζουν. Μέσα σε αυτά τα κλουβιά υπάρχουν μάτια, που θα πουν τις δικές τους ιστορίες». 

eyesbehindbars_banner_portrait.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ