- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καθηγητής Χρηστάκης του Yale: Πλησιάζουμε το τέλος της αρχής
Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής του Yale προβλέπει πότε θα τελειώσει η πανδημία
Καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του Yale: Πλησιάζουμε το τέλος της αρχής του κορωνοϊού - Οι φάσεις της πανδημίας.
Ο Νικόλας Χρηστάκης, κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τις φάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και έδωσε απάντηση στο πότε θα τελειώσει η μάχη με τον αόρατο εχθρό. Παράλληλα, ο καθηγητής του Yale μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού.
Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».
Ερωτηθείς για το ποιο ποσοστό δίνει γενική ανοσία, απάντησε: «Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους, που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού.
»Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα, για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Yale.
Χρηστάκης - Κορωνοϊός: Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει μέχρι το 2024
Η δεύτερη φάση, κατά τον κ. Χρηστάκη, θα είναι μέσα στο 2022 και θα διαρκέσει ένα με δύο χρόνια.
«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη. Δηλαδή, έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και, επιτέλους, το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή, σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κ.λπ.
»Αυτή είναι η δεύτερη φάση, από το 2022 μέχρι 2023-24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτήν τη δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου πέντε θα έχουν πάθει η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων. Για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου πέντε που ζουν, αλλά επιζούν με κάποια βλάβη», προσθέτει ο κ. Χρηστάκης.
Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία, ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη.
Για να καταλήξει ο καθηγητής Χρηστάκης: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις. Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιστημονική εξήγηση για τις άσπρες τρίχες και τον πολλαπλασιασμό τους
Μάρτιος, μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται όταν το μωρό ξυπνάει τη νύχτα ή κοιμάται λιγότερες ώρες
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων
Περίπου το 10,6% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες
MSD & Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του ενήλικου πληθυσμού
H σπάνια ζωή συναντήθηκε με την τέχνη, τον πολιτισμό και τον δημόσιο διάλογο
Ανησυχητικά στοιχεία για κοκαΐνη, αμφεταμίνες και κάνναβη - Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για άτομα κάτω των 55
Επιστήμονας απαντά στο αν πρέπει να δίνουμε σημασία στους εφιάλτες μας και πότε
Οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η νόσος εμφανίζεται συχνότερα και εξελίσσεται διαφορετικά στις γυναίκες.
Κόκορες, καμπάνες, κεριά και άνθρωποι που χτυπούσαν παράθυρα - όλες οι παλιές μέθοδοι του πρωινού ξυπνήματος.
Οι συμβουλές των ειδικών για να κοιμάστε πιο γρήγορα
Μικρές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Απαγορευτικά κάποια συμπληρώματα διατροφής
Η απώλεια βάρους σχετίζεται με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδω από όσες καίει το σώμα μας
Ποιο είναι το βασικό όφελος
Δύο φάσεις στη ζωή των γυναικών φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα του ύπνου τους
Ποια είναι τα συμπτώματα - Γιατί απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια
Νέα δεδομένα σχετικά με τη χρήση της παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.