- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Είναι επικίνδυνο το σεξ για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού;
Πού οφείλεται η αύξηση των κυήσεων στην πόλη Wuhan
Σημαντικός παράγοντας κινδύνου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού το σεξ.
Φιλιά και χειραψίες θεωρούνται πλέον υψηλού κινδύνου για μετάδοση του νέου κορωνοϊού, όμως τι γίνεται με το σεξ; Το τελευταίο διάστημα, ενώ επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κορωνοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σεξ και κορωνοϊού.
Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σεξουαλική επαφή. Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται - αν εμφανιστούν - συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 - 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πιο πολύ άνδρες νοσούν από ό,τι γυναίκες.
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους. Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε σε μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε συνεργασία με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Όπως λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (https://www.andrologia.gr): «Στην πόλη Wuhan οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός, που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα».
Οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ξεκίνησαν έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια για τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, που συνηθίζονται σε μια περίοδο, που η Κίνα αλλάζει τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της. Και αρχίζει να διαφαίνεται πως οι νέες γενιές από την πολιτική του ενός παιδιού πέρασαν στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού της χώρας, βλέποντας ότι η οικονομία της θα μεγαλώσει μόνο με την αύξηση νέου και υγιούς πληθυσμού. Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μετέτρεψε την παραδοσιακή Κίνα σε μια χώρα, που δεν ξεχωρίζει από τις σύγχρονες βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Έτσι, μαζί με την υπερκατανάλωση, ήρθε και η ανάγκη για πολλά παιδιά, αλλά και η χαρά και η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής, όπως περίπου συνέβη και την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αμερική.
Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων - εκτός από τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή - και την παράμετρο της σεξουαλικής επαφής. Να ενημερώνει, δηλαδή, τον πληθυσμό πως η σεξουαλική επαφή είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου. Γιατί οι άνθρωποι, εκτός από ανταλλαγή υγρών με τον βήχα και από απόσταση ενός μέτρου, όπως ξέρει πλέον όλη η παγκόσμια κοινότητα, έχουν σωματικές επαφές, φιλιούνται και ανταλλάσσουν υγρά κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.
Ο Dr Long Tian επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η αποχή για μια μικρή περίοδο από το σεξ δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα για το ανθρώπινο είδος. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορωνοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, την περίοδο που υπάρχει έξαρση». Αν κάποιος έχει τον κορωνοϊό, με ήπια, έστω, συμπτώματα, καλό θα είναι να μην κάνει σεξ μέχρι να γίνει εντελώς καλά, λένε οι ειδικοί, για να μην κολλήσει και τον ερωτικό του σύντροφο. Έτσι κι αλλιώς, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπάνια έχει τη διάθεση ή πολύ, δε, περισσότερο την ενέργεια να κάνει σεξ.
«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τον κορωνοϊό, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. Και προσθέτει: «Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει ή ακόμη και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας, είναι εξαιρετικά απίθανο. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε, ακόμη κι αν υποψιάζεστε, ότι τον έχει ο ένας από σας».
Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μέρες προτού εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο, που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής. Τώρα ίσως σκέφτεστε «τουλάχιστον ένα φιλί δεν μπορώ να δώσω»; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Όχι! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις κλινικές γονιμότητας μέχρι τις αποτυχημένες προσπάθειες, η εμπειρία ενός άνδρα μέσα στην εξωσωματική
Το watersport που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι ακόμα στην πόλη
Μιλήσαμε με τη δημιουργό και διοργανώτρια του project για το wellness trend που φέρνει το pilates στον ιππικό όμιλο Σείριος στο Κορωπί
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που προτείνουν ειδικοί
Ένα μικρό βήμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στις γυναίκες, καθώς και σε παιδιά ή βρέφη
Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι παχιά και εύθρυπτα ή μαλακά και εύκαμπτα
«Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή σου»!
Διακρίθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και InterMed
Επόμενος σταθμός η Λήμνος
Βοηθά η άσκηση με αντιστάσεις στον περιορισμό της εξέλιξής της;
Το εύρημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Ένα επεισόδιο για τους φόβους που μας προστατεύουν, για εκείνους (τις φοβίες) που μας φυλακίζουν και για τη στιγμή που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε όχι «πώς θα σταματήσω να φοβάμαι», αλλά «τι είναι αυτό που φοβάται μέσα μου;».
Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού εξηγεί τι τελικά ισχύει με το συγκεκριμένο ψάρι
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται πλέον και στις γυναίκες που δεν θηλάζουν
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας.
Τα πρώτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης
Επιπλέον, μπορούν να καταγράψουν τη βλάβη που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών
Και αν ναι,...θέλουμε πραγματικά να σβήσουμε όσα μας πόνεσαν;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.