- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κρίση μείωσε την ιατρική δαπάνη κι αύξησε τη βρεφική θνησιμότητα
Διαφαινόμενος ο αποκλεισμός των φτωχότερων νοικοκυριών από τις υπηρεσίες υγείας
Ο Γ. Κυριόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για βρεφική θνησιμότητα και αποκλεισμό των φτωχών από την Υγεία λόγω συρρίκνωσης της ιατρικής δαπάνης.
Με αφορμή τη δραματική συρρίκνωση της σχετικής δαπάνης στη χώρα-κατά πολύ χαμηλότερης του μέσου όρο της ΕΕ- ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, με συνέντευξή του στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» σήμανε συναγερμό για την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό των φτωχότερων νοικοκυριών από τις υπηρεσίες υγείας.
«Με βάση στοιχεία της διετίας 2016-2017 διαπιστώνεται μια - πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης- αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Επίσης, τα φτωχά νοικοκυριά σε ποσοστό 18% δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ενώ το 10% των ελληνικών νοικοκυριών αφαιμάζονται οικονομικά επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν νοσοκομειακή περίθαλψη, γιατρούς και φάρμακα» είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής μιας πραγματικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας, με ουσιαστικές και όχι εμβαλωματικές λύσεις.
Όπως εξήγησε «μοναδική λύση αποτελεί η αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσουμε το μέσον όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ήμασταν στην προ μνημονίων εποχή».
Σε ερώτημα γιατί γινόταν λόγος για αυξημένες δαπάνες, ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος παραδέχθηκε την ύπαρξη πολλαπλών στρεβλώσεων. «Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιδιωτικές πληρωμές και παρα-πληρωμές που δρουν διορθωτικά στα εισοδήματα γιατρών και υπηρεσιών υγείας και έχουν ηθική απαξία».
Επίσης, τόνισε πώς η κατανάλωση υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. «Η φιλολογία περί πολυφαρμακίας και υπερκατανάλωσης φαρμάκων, υπηρεσιών και ιατρικών επισκέψεων έχει μικρότερη βάση απ όσο ακούγεται και διαμόρφωνε πολιτικές» είπε χαρακτηριστικά.
Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία, ο κ. Κυριόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία δεκαετία.
«Οι ανθρώπινοι τεχνολογικοί και οικονομικοί πόροι για την Υγεία μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%. Το 2009 ξοδεύτηκαν 22,5 - 23 δις ευρώ και σήμερα 14,4. Η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε στη δημόσια δαπάνη που έφτασε στα 9 δις από 16,5 , ενώ η ιδιωτική μειώθηκε λιγότερο, διότι τα νοικοκυριά συμπλήρωσαν με δικούς τους πόρους τα κενά της δημόσιας χρηματοδότησης.
»Στην Ελλάδα, η συμβολή της δημόσιας χρηματοδότησης την Υγεία μόλις φτάνει στο 5% του ΑΕΠ ενώ στις χώρες της ΕΕ υπερβαίνει το 7,7%. Μάλιστα κάναμε και ρεκόρ διότι ενώ η τρόικα ζήτησε να κινηθούμε στο πεδίο του 6%, φτάσαμε στο 4,8% γεγονός με σοβαρές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας σηματοδοτώντας την επιβράδυνση της βελτίωσής τους» κατέληξε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής χαρακτηρίζονται ορόσημο για τις θεραπείες mRNA
Η νέα τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 19 Αυγούστου
Από τη θερμική καταπόνηση και τα ηλιακά εγκαύματα έως τη γαστρεντερίτιδα και τα τσιμπήματα
Σοκάκια, σκαλοπάτια και σαγιονάρες: Οι Κυκλάδες και οι παγίδες των διακοπών για τις αρθρώσεις
Η «αόρατη» παγίδα των αθλητικών ρούχων για το δέρμα
Μικρές αλλαγές στη βραδινή ρουτίνα μπορούν να κάνουν θαύματα
Πώς ξεκίνησε ο περίφημος στόχος των 10.000 βημάτων
12 άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 15 Αυγούστου
Η παγίδα της διαρκούς αναζήτησης σκοπού και το μυστικό της απλής καθημερινότητας
Τι έδειξε η μεγάλη ανάλυση
Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε
Τα ευρηματα που προκαλούν έκπληξη
Ακόμη και το να σηκωθείς από την καρέκλα μετράει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.