- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Κάθε μέρα στην Ελλάδα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο
Υπάρχουν νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90%


Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) για την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αντίστοιχα προς την πανευρωπαϊκή συχνότητα, ωστόσο η σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, επιτρέπει σχεδόν στα 4 από τα 5 παιδιά να επιτύχουν πλήρη ίαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τονίζει η Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, υπάρχουν νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90%, αλλά και ορισμένες που δυστυχώς υπολείπονται σημαντικά. «Για τον στόχο αυτό ως επιστημονική κοινότητα συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, μέσα από εντατικοποίηση των ερευνητικών προσπαθειών για ίαση των ασθενών μας, για μείωση της τοξικότητας και των απώτερων επιπλοκών των θεραπειών με παράλληλη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών περίθαλψης. Μας ενδιαφέρει η μελλοντική, διακριτά θεσμοθετημένη κλινική παρακολούθηση των απώτερων επιπλοκών, η ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και η φροντίδα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που δεν αντιμετωπίζονται σήμερα σε ειδικά τμήματα στα υπάρχοντα νοσοκομεία», αναφέρει η ΕΕΠΑΟ.
Παράλληλα, φροντίζει και επιδιώκει την περαιτέρω εξασφάλιση της ψυχολογικής θωράκισης των νοσούντων που βιώνουν το άγχος των θεραπειών, της απώλειας της υγείας ή ακόμη και της ζωής σε τόσο μικρές ηλικίες. «Η σύγχρονη τεκμηριωμένη γνώση σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και η ολιστική, πολύπλευρη προσέγγιση, αποτελούν προϋποθέσεις για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης στη χώρα μας και αποτελούν κυρίαρχο μέλημα της εταιρείας μας», τονίζεται. Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικούς φορείς, συνεργατικές ερευνητικές μελέτες και πρωτόκολλα που συνεχώς αναβαθμίζουν τις θεραπείες των ασθενών πολύπλευρα.
Συγχρόνως καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες κυτταρικές και μοριακές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, CAR-T cell θεραπείες, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους στο εξωτερικό.
Στη μάχη με τον καρκίνο, η συνδρομή της Πολιτείας πάντοτε θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη, τονίζει η ΕΕΠΑΟ. «Βήματα, όπως ο νόμος 5007/2022 ΦΕΚ Α241/23.12.2022 για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών καθώς και η πρόσφατα υπογραφείσα προγραμματική συμφωνία για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, με σκοπό την διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου δράσης για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα, αποτελούν ελπιδοφόρα βήματα της Πολιτείας».
Ευελπιστεί στην ενεργό συμμετοχή της, στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασία με βάση αυτό που έχει ήδη καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης-Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή παραμένει μείζων προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας-προσφοράς τους και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών μας», καταλήγει η ΕΕΠΑΟ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Τα νέα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα
Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, δυνατότητες εξέλιξης
Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια
Μια απάντηση στο γιατί πολλοί νέοι άνθρωποι μετά τα 30 αλλάζουν συνήθειες με δραστικό τρόπο
Μελέτη για τις αρνητικές συνέπειες - Δε βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα
Οι παράγοντες κινδύνου και η συντηρητική θεραπεία
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.