Health & Fitness

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο οξυδερκείς κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με μελέτη

Αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ και έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γυναικα ξαπλωμενη, καναπες, κουβερτα, κοκκινη θερμοφορα
Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διάθεσή τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα © Unsplash/Getty Images

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο οξυδερκείς κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με μελέτη

Οι γυναίκες αντιδρούν πιο γρήγορα και κάνουν λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, παρόλο που έχουν χειρότερη διάθεση και ενοχλητικά και επώδυνα συμπτώματα, διαπιστώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychologia».

γυναικα στο κρεβατι, κραταει ποτηρι νερο
© Unsplash/Getty Images

Ταχύτεροι χρόνοι αντίδρασης και λιγότερα λάθη

Στη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας (ISEH) συμμετείχαν 241 άνδρες και γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες έπαιρναν αντισύλληψη και έτσι δεν είχαν συχνά περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διάθεσή τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα που εμφάνισαν. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ που μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις, καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης και ερμηνείας διαφόρων ερεθισμάτων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου προκειμένου να εκτιμήσουν σε ποια φάση βρισκόταν κάθε συμμετέχουσα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στους χρόνους αντίδρασης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, τα ευρήματα για τις γυναίκες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι γυναίκες που είχαν κανονικά περίοδο παρουσίασαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση του κύκλου τους.

Είχαν επίσης ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και έκαναν λιγότερα λάθη. Αντίθετα, οι γυναίκες εμφάνισαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης όταν βρίσκονταν μεταξύ της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως (ωχρινική φάση), ενώ έκαναν περισσότερα σφάλματα λίγο πριν από την ωορρηξία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών ένιωθαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέαζαν αρνητικά τη γνωστική τους απόδοση κατά την έμμηνο ρύση την ημέρα της εξέτασης, κάτι που δεν συνάδει με την πραγματική τους απόδοση».

Τι έδειξαν τα τεστ

Τα τεστ σχεδιάστηκαν για να μιμούνται νοητικές διεργασίες που είναι τυπικές στα ομαδικά αθλήματα. Σε ένα από αυτά, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα πλήκτρο μόνο όταν έβλεπαν ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Αυτό το τεστ μετρά την αναστολή, την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και την ακρίβεια.

Σε ένα άλλο, έπρεπε να αναγνωρίσουν είδωλα περιστρεφόμενων σχημάτων σε τρεις διαστάσεις – ένα τεστ που μετρά τη χωρική αντίληψη. Και σε ένα τρίτο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί όταν συγκρούονταν δύο κινούμενες μπάλες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση ήταν κατά μέσο όρο 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου (12%) πιο ακριβείς στο τεστ με τις κινούμενες μπάλες και πάτησαν το πλήκτρο σε λάθος στιγμή κατά 25% λιγότερο.

Αντίθετα, οι χρόνοι αντίδρασης των γυναικών ήταν πιο αργοί κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου τους – κατά μέσο όρο 10-20 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργοί σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη φάση. Ωστόσο, δεν έκαναν περισσότερα λάθη σε αυτή τη φάση.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι προηγούμενες έρευνες αθλητιατρικής έχουν δείξει ότι οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού που σχετίζεται με τον αθλητισμό κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η απόδοση των συμμετεχόντων ήταν καλύτερη όταν είχαν περίοδο, γεγονός που αμφισβητεί αυτό που οι γυναίκες, και ίσως η κοινωνία γενικότερα, υποθέτουν για τις ικανότητές τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου» εξήγησε η Δρ. Φλαμίνια Ρόνκα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το UCL και το ISEH.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για θετικές συζητήσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών σχετικά με τις αντιλήψεις και τις επιδόσεις: το πώς νιώθουμε δεν αντανακλά το πώς αποδίδουμε» κατέληξε η ερευνήτρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.