Health & Fitness

Φάρμακα: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει ανεπιθύμητες ενέργειες

Επισημάνσεις στο πλαίσιo του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
© Unsplash

Φάρμακα: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει ανεπιθύμητες ενέργειες 

Με τα εργαλεία και τους αλγορίθμους της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης μπορούν να ανιχνευτούν, να αξιολογηθούν και να κατανοηθούν με ταχύτητα νέες αναδυόμενες πληροφορίες ασφάλειας και ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα.

Η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της διαχείρισης σημάτων ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, παραμένει η πρόκληση της ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο μειώνουν το φόρτο των ειδικών της φαρμακοεπαγρύπνησης αλλά συμμορφώνονται και με τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας με θέμα την εφαρμογή των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες οι οποίες ερευνούν και παρακολουθούν την ασφάλεια των φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση), που διοργανώθηκε στo πλαίσιo του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024.

Στη στρογγυλή τράπεζα την οποία οργάνωσε και συντόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής ΑΠΘ και υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών της ΕΜΒΙΕΕ, Γεώργιος Παπαζήσης, μίλησαν ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση και πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας Φαρμάκων & Φαρμακοεπαγρύπνησης στη Pfizer Giovanni Furlan, η φαρμακοποιός μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) για την Ελλάδα Σοφία Τράντζα και ο φαρμακοποιός επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Κλινικών Ερευνών Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Ελευθέριος Τεπερικίδης.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα παραμένει καθοριστικότερη και αναντικατάστατη γιατί η κλινική αξιολόγηση των ευρημάτων από τους ειδικούς είναι αυτή που θα αξιολογήσει και θα επιβεβαιώσει τα τελικά ευρήματα που παράγονται από τους υπολογιστές. Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ αποτελεί θέλγητρο για τη φαρμακοβιομηχανία και όπως είπε και ο κ. Παπαζήσης στο προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη συνεργατικών δράσεων στον τομέα αυτό με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν την ασφάλεια των ασθενών επιτυγχάνοντας παράλληλα εμπράκτως και τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.