- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η σημασία της σωστής ενημέρωσης για εμμηνόπαυση και ορμονική θεραπεία
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης η 18η Οκτωβρίου
Μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση
Στην ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης εστιάζει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης που γιορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας τη σημασία της παροχής αξιόπιστων και τεκμηριωμένων πληροφοριών στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου η εμμηνόπαυση και η ορμονική θεραπεία είναι καλά κατανοητές, σε άλλες παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή.
Για το λόγο αυτό, η International Menopause Society (IMS) και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), με αφορμή τον εορτασμό, επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την υγεία τους.
Η ορμονική θεραπεία συμπληρώνει τις ορμόνες που το σώμα των γυναικών σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προστασία της υγείας τους.
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορμονών μέσω χαπιών, αλοιφών, επιθεμάτων, και κολπικών γέλων, με τη μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε γυναίκα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στη μείωση εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων, κολπικής ξηρότητας, ενώ προστατεύει την υγεία των οστών και της καρδιάς.
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει όλο και περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΕΜ, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά για τις δυνατότητες που προσφέρει η ορμονική θεραπεία, αναγνωρίζοντας τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις. Η Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ, κα Αθανασία Παππά, σημειώνει: «Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά τα συμπτώματα της δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί το στίγμα που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση».
Παράλληλα, η Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, κα Καίτη Αντωνοπούλου, προσθέτει: «Οραματιζόμαστε ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υγειονομική περίθαλψη, ώστε να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης. Η προσπάθειά μας εστιάζει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών για να λάβουν τις αποφάσεις που ταιριάζουν στις προσωπικές τους ανάγκες».
«Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και να αναζητήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς στίγμα και παρανοήσεις» καταλήγει η κα Παππά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.