Smart Life

#StopPeriodShaming: Η καμπάνια που μας κάνει να αγκαλιάσουμε τη γυναικεία μας φύση

Είναι απλά περίοδος…πες το. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η  ALWAYS με την καμπάνια #StopPeriodShaming
© Freepik

Η ALWAYS με την καμπάνια #StopPeriodShaming ανοίγει τις συζητήσεις αυτές και σπάει τα ταμπού γύρω από την περίοδο των γυναικών

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ψιθυρίσει «έχω, περίοδο», μη θέλοντας να το πούμε δυνατά και ακουστεί. Λες και πρόκειται για κάποια απαγορευμένη λέξη. Δεν είναι λίγες ούτε οι φορές που το παντελόνι μας λερώνεται από το αίμα, ή νιώθουμε άγχος μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πόσες φορές έχουμε πει στις φίλες μας «κοίταξέ με προσεκτικά, μήπως έχω λερωθεί;». Αισθανόμενες ότι είναι ντροπή αν πάθουμε κάτι τέτοιο. Αισθανόμενες ενοχή αν «κάτι πάει στραβά». Έχουμε σκεφτεί ποτέ όμως ότι η περίοδος είναι κομμάτι της γυναικείας μας φύσης; Είναι ένας τρόπος ο οργανισμός μας να καθαρίζει και να αναγεννάτε πάντα.

Γνωρίζουμε καλά πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, όταν για την ίδια την κοινωνία θεωρείται ένα ζήτημα ταμπού. Ένα ζήτημα που δεν την έχει απασχολήσει ως έπρεπε. Ρίξτε μια ματιά στις περισσότερες τουαλέτες. Τόσο σε μαγαζιά όσο και στους χώρους του πανεπιστήμιου ή άλλων κτιρίων, δεν διαθέτουν σερβιέτες. Βέβαια, όταν συχνά δεν διαθέτουν ούτε χαρτί υγείας, τα γυναικεία είδη υγιεινής μοιάζουν πολυτέλεια. Δεν είναι όμως. Είναι η βασική ανάγκη όλων των γυναικών.

Η  ALWAYS με την καμπάνια #StopPeriodShaming
© Freepik

Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για την περίοδο, δίχως ντροπή, δίχως συστολή. Είναι άλλωστε μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία του γυναικείου οργανισμού, όμως μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται taboo. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι οργανισμοί και brands προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση αυτή, με δράσεις και εκστρατείες που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας.

Για αυτό και η Always σε συνεργασία με τον οργανισμό «Strong Me» ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση και εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της περιόδου. Ώρα να σταματήσουμε να δίνουμε «κρυφά» σερβιέτες στις φίλες μας όταν βρισκόμαστε έξω. Η καμπάνια #StopPeriodShaming θέτει στο επίκεντρο την ενδυνάμωση των νεαρών κοριτσιών, ανοίγοντας συζητήσεις που έχουν πραγματική σημασία. Είναι okay να μιλάμε για όλα όσα μας απασχολούν. Άλλωστε, όσα περισσότερα γνωρίζει κανείς για ένα ζήτημα, τόσο πιο εξοικειωμένος γίνεται με αυτό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίοδο.

Η  ALWAYS για την καμπάνια #StopPeriodShaming
© Freepik

Στο πλαίσιο της καμπάνιας #StopPeriodShaming, θα διεξάγονται μέχρι και τον Μάιο workshops σε τέσσερα Πανεπιστήμια, που θα καλύψουν γεωγραφικά την Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι θα μεταδοθούν και μέσω live streaming. Σκοπός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων φοιτητών γύρω από τα άκαμπτα στερεότυπα για το φύλο, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές όλων μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μια από τις πιο δημοφιλείς και με υποτιμητική χροιά φράσεις είναι το «κάνεις σαν κορίτσι».

Τα κορίτσια μπορούν να είναι δυνατά, θαρραλέα, έξυπνα και κυρίως, ισάξια. Do it like a girl. Μέσω των workshops θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που συνήθως πολύς κόσμος αποφεύγει, όπως το period shaming, αλλά και τα εμπόδια που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι νεαρές κοπέλες στην καθημερινότητά τους στο πανεπιστήμιο αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συζητήσεις των workshops απευθύνονται όχι μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε άντρες, μια και το ζητούμενο είναι να βρισκόμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια, όχι απέναντι. Girls and boys support each other. Καιρός να μπει ένα τέλος στις έμφυλες ανισότητες. Η ώρα είναι τώρα.

Λίγα λόγια για την Always®

Η  ALWAYS με την καμπάνια #StopPeriodShaming
© Freepik

Η Always®, ο παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία της περιόδου, προσφέρει μια ευρεία γκάμα από σερβιέτες και σερβιετάκια σχεδιασμένες για να ταιριάζουν σε διαφορετικές ροές περιόδου και ανάγκες. Για περισσότερα από 35 χρόνια, η Always® ενδυναμώνει εκατομμύρια νέες σε όλο τον κόσμο μέσω της εκπαίδευσης για την εφηβεία και την αυτοπεποίθηση, παρέχοντας προϊόντα σε όσους έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζοντας τα κοινωνικά εμπόδια στην αυτοπεποίθησή τους μέσω του κινήματος Always #LikeAGirl.

Μαζί, η Always πιστεύει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου ούτε η περίοδος ούτε το φύλο θα εμποδίζουν τους νέους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Επισκεφθείτε το www.always.com για περισσότερες πληροφορίες.

Λίγα λόγια για την Strong Me

Ασπασία Θεοφίλου, «Strong Me»
Ασπασία Θεοφίλου, «Strong Me»

Το «Strong Me» ιδρύθηκε από την Ασπασία Θεοφίλου, με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Το κίνημα γεννήθηκε από τη δύναμη εκείνης της μίας γυναίκας, που αποφάσισε να κάνει κάτι για όλες τις άλλες «Εκείνες», με στόχο όλες μαζί να κάνουμε τον φόβο μας, δύναμη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ