- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια είναι τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία
Ποια τα τελευταία δεδομένα
Κορωνοϊός - Υποπαραλλαγή JN.1: Ποια τα συμπτώματα και τα τελευταία δεδομένα
Η παραλλαγή JN.1 covid είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και πλέον έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Η σύνδεση με τις ημικρανίες, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς
Δεν οφείλεται μόνο στη στάση ύπνου - Συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του ανθρώπου να μιλά
Ποιους αφορά, πότε θα είναι διαθέσιμo
Το 38% του ενήλικου πληθυσμού είναι χρήστες καπνικών προϊόντων
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «υψηλός πνευμονογαστρικός τόνος»
Η σημασία της διατροφής και της άσκησης
Νάρθηκες, φυσικοθεραπεία και η επιλογή της επέμβασης
Πώς η απλή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας θωρακίζει απέναντι στο στρες
Η περίπτωση ενός άντρα που υπέστη σπάνια αλλεργική αντίδραση
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.