COVID 19

Ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού

Αύξηση των νοσηλευομένων μετά τις γιορτές «βλέπουν» οι ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού
© EPA

Κορωνοϊός: Το 2024 μπήκε με εκτόξευση κρουσμάτων – Aνησυχία στον ΕΟΔΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κορύφωση της έξαρσης του κύματος Covid και γρίπης, με τους ειδικούς να προβλέπουν περαιτέρω αύξηση μετά τα Φώτα, να συστήνουν τεστ και μάσκες κατά τις επιστροφές σε γραφεία και σχολεία και να προβλέπουν ότι η κορύφωση θα επέλθει στα τέλη του μήνα.

Η συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. 

Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών.

Αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ κατά 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για τη γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα, και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο φορτίο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», τονίζει ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Εμβολιασμός με τα καινούρια εμβόλια, τα οποία καλύπτουν ουσιαστικά το πιο μεγάλο κοκτέιλ από τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν, δεν καλύπτει την τελευταία παραλλαγή, την JN.1», αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια αύξηση ζήτησης σε προϊόντα πρόληψης για τον κορωνοϊό, κυρίως γιατί ο κόσμος έβγαινε, πήγαινε σε τραπέζια, γιόρταζε, συνεπώς ήθελε να είναι σίγουρος ότι προληπτικώς είναι εντάξει. Τώρα έχει πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Συστήνονται, ισχυρά, από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.