COVID 19

Επιστρέφουν οι μάσκες στις ΗΠΑ - Οι αναπνευστικοί ιοί απειλούν τα νοσοκομεία

Τα κρούσματα Covid, γρίπης και RSV αυξάνονται ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πολιτικές μάσκας επιστρέφουν στις ΗΠΑ καθώς οι αναπνευστικοί ιοί απειλούν να καταπονήσουν τα νοσοκομεία - Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού.
Επιστρέφουν στις πολιτικές χρήσης μάσκας οι υγειονομικές μονάδες των ΗΠΑ © Unsplash+

Οι πολιτικές χρήσης μάσκας επιστρέφουν στις ΗΠΑ καθώς οι αναπνευστικοί ιοί απειλούν να καταπονήσουν τα νοσοκομεία - Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες για ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του Covid, της γρίπης και του RSV συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ και ορισμένοι οργανισμοί υγείας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις πολιτικές μάσκας και περιορισμένων επισκέψεων, καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι προειδοποιούν ότι η χωρητικότητα των νοσοκομείων μπορεί να δοκιμαστεί.

Οι πολιτικές χρήσης μάσκας επιστρέφουν στις ΗΠΑ καθώς οι αναπνευστικοί ιοί απειλούν να καταπονήσουν τα νοσοκομεία - Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού.
Τα ποσοστά εμβολιασμού και για τις ασθένειες του αναπνευστικού παραμένουν χαμηλά © Unsplash+/Getty Images

Επιστροφή στις μάσκες λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού

Τα ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις ασθένειες παραμένουν χαμηλά, παρά την αποτελεσματικότητα των ενημερωμένων ενισχυτικών δόσεων για τη γρίπη και τον Covid, καθώς και την είσοδο νέων εμβολίων κατά του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) για ηλικιωμένους και εγκύους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προέτρεψαν τους παρόχους να χορηγήσουν περισσότερα εμβόλια υπό το φως της πιθανότητας «πιο σοβαρής ασθένειας και αυξημένης καταπόνησης της ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης» από αναπνευστικές ασθένειες, ειδικά στον απόηχο των εορταστικών συναθροίσεων.

Περίπου το 44% των ενηλίκων έχει λάβει εμβόλια κατά της γρίπης αυτή τη σεζόν, αλλά λιγότερο από το ήμισυ αυτού του αριθμού - περίπου το 17% - των Αμερικανών που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα ενημερωμένα εμβόλια Covid τα έχουν λάβει, με μόνο έναν στους τρεις κατοίκους γηροκομείων να είναι εμβολιαστικά ενημερωμένοι .

Οι ενισχυτικές δόσεις κατά της Covid προστατεύουν καλά από παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πρώιμες έρευνες.

Μόνο το 17% των ενηλίκων 60 ετών και άνω έχουν λάβει τα νέα εμβόλια κατά του RSV και το Beyfortus, η νέα, εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του RSV στα βρέφη, ήταν πολύ δύσκολο να προσπελαστεί.

Δραματική αύξηση της γρίπης, έξαρση συμπτωμάτων Covid

«Είναι πραγματικά λυπηρό», είπε η Ανίτα Πατέλ, ειδική εντατικής θεραπείας στο εθνικό νοσοκομείο Παίδων και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. «Υπήρχε μια δραματικά μειωμένη προσφορά Beyfortus και πολλοί άνθρωποι που το χρειάζονταν και το ήθελαν δεν μπορούσαν να το πάρουν».

Οι νοσηλείες με RSV είναι σχεδόν διπλάσιες από το υψηλότερο σημείο τους το 2019 και εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και το ποσοστό μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερο από το περσινό κύμα.

«Βλέπουμε μια αρκετά δραματική αύξηση της γρίπης», είπε η Πατέλ. Οι επισκέψεις γιατρών για γριπώδη νόσο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη γρίπη, τον Covid και άλλες ασθένειες, βρίσκονται σχεδόν στο αποκορύφωμα της σεζόν 2019-20. Το CDC εκτιμά ότι η γρίπη ευθύνεται για 110.000 νοσηλεία και 6.500 θανάτους μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, με τις νοσηλείες να πλήττουν περισσότερο τους γηραιότερους και τους νεότερους Αμερικανούς.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για Covid αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι θάνατοι από Covid αυξήθηκαν κατά 12,5% την ίδια χρονική περίοδο, με περισσότερους από 1.600 ανθρώπους να πεθαίνουν την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το τελευταίο πλήρες σύνολο δεδομένων από την CDC.

Οι συγκεντρώσεις του Covid που ανιχνεύθηκαν στα λύματα είναι οι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2022, όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον και το CDC άρχισε να παρακολουθεί τον ιό στα λύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Κύματα ασθενειών όπως αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Πάνω από το 5% των Αμερικανών ενηλίκων αντιμετωπίζουν επί του παρόντος μακρά συμπτώματα Covid και το 14,3% έχει βιώσει long Covid, σύμφωνα με το CDC.

Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή BA.2.86 BA.2.86 μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν ή θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, ιδιαίτερα επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανοσία από ό,τι στην αρχή του κύματος Όμικρον: Μόνο τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να το πουν αυτό, λένε οι ερευνητές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης σοβαρότητας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το CDC.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ