COVID 19

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορωνοϊό

Σε «απίστευτα χαμηλά» ο εμβολιασμός των πολιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού ή γρίπης
Ποια τα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης σε ΗΠΑ και Ευρώπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ © ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κορωνοϊός και γρίπη: Ο ΠΟΥ για τα κρούσματα και τον εμβολιασμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Αυξημένα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, τη στιγμή που - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - τα ποσοστά εμβολιασμού είναι «απίστευτα χαμηλά».

Αξιωματούχοι επεσήμαναν στο Reuters ότι τα ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές χώρες αυτήν την περίοδο είναι χαμηλά, «καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς για την ανάσχεση του κορωνοϊού. 

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα η παραλλαγή JN1 - Έξαρση κρουσμάτων covid, γρίπης και RSV Αύξηση  των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 45% και 60 θάνατοι
© Unsplash / JC Gellidon

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Μόνο 19,4% των ενήλικων Αμερικανών έχουν κάνει αυτή την περίοδο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη σύσταση να κάνουν όλοι οι ενήλικες το επικαιροποιημένο εμβόλιο που εμποδίζει τη σοβαρή νόσηση. «Δεν πιστεύουμε πως έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid», λέει σε συνέντευξή της η διευθύντρια των CDC Μάντι Κοέν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως η Covid εξακολουθεί να είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη».

Η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για την Covid την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Εντούτοις η Covid ευθυνόταν για 10,5 στις 100.000 νοσηλείες την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με 6,1 ανά 100.000 νοσηλείες για τη γρίπη. Τα περισσότερα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρασκευάζονται από την Pfizer με την εταίρο της, τη γερμανική BioNTech, ή από τη Moderna.

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Πέρασμα σε μία πιο ήπια φάση εποχικής αύξησης της δραστηριότητας
© EPA/Eloy Alonso

Κορωνοϊός: Τι ισχύει στην Ευρώπη για κρούσματα και εμβόλια

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Συνολικά το 24% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος τεστ βρέθηκε θετικό την τελευταία εβδομάδα του 2023, καταγράφοντας αύξηση από το 19% που ήταν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα.

Τα ποσοστά είναι παρόμοια με προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, λέει ο ειδικός του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού Εντοάρντο Κολζάνι. Όμως «τώρα έχουμε την Covid-19 ως νέο, ανεπιθύμητο επισκέπτη», προσθέτει. Το ECDC δεν έχει ποσοστά εμβολιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid, όμως ο Κολζάνι δήλωσε πως προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά της Covid είναι πολύ κάτω απ' αυτά που απαιτούνται σε μια πανδημία.

Στην Ευρώπη, τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνιστώνται μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή. Μεταξύ των ομάδων αυτών, ο ΠΟΥ λέει πως η εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να είναι 100%. Τα ποσοστά του κορωνοϊού αυξάνονται επίσης στο νότιο ημισφαίριο στη διάρκεια του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, επειδή δεν πρόκειται ακόμη για έναν εποχικό ιό. Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκαν διεθνώς 850.000 νέα κρούσματα της Covid και 118.000 νέες νοσηλείες - αύξηση από το Νοέμβριο κατά 52% και 23% αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν υψηλότεροι.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, ακόμη κι αν δεν εμποδίζουν τη μόλυνση, λένε εμπειρογνώμονες.

Η νέα έρευνα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού

Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Νοσοκομείο Ντάντεριντ στη Σουηδία έδειξε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει την παραλαγή XBB.1.5 του κορωνοϊού, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για Covid κατά 76,1% σε πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, με βάση τα μητρώα δημόσιας υγείας για τους ενηλίκους άνω των 65 ετών.

Τα φετινά εμβόλια γρίπης, τα οποία παράγονται από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, εκτιμάται ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 52%. Όμως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε ο Κολζάνι.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, 8,6% του πληθυσμού που καλείται να εμβολιαστεί, έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση κατά της Covid μετά την αρχική σειρά των εμβολιασμών, έδειξαν στις 7 Ιανουαρίου τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία για τη γρίπη δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως σε μελέτη της Federfarma, της ένωσης των ιταλικών φαρμακείων, αναφέρεται πως 15% των Ιταλών εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης το περασμένο φθινόπωρο, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 20% κατά την προηγούμενη περίοδο εποχικής γρίπης.

Διαβάστε περισσότερα ---> Κορωνοϊός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.