Health & Fitness

Υγεία: Γιατί είναι πολύτιμος ο ετήσιος αιματολογικός έλεγχος;

Ο ετήσιος έλεγχος της υγείας μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα υγείας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξετάσεις αίματος
© Unsplash

Εξετάσεις για ομάδα αίματος για την έκδοση νέας ταυτότητας.

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», έλεγε ο Ιπποκράτης, θέλοντας να τονίσει την σημασία της πρόληψης στην υγεία. Πόσοι από εμάς άραγε, θεωρώντας ότι είμαστε υγιείς και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, αμελούμε ή ακόμα και καθυστερούμε συνειδητά πολλές φορές τον ετήσιο έλεγχο της υγείας μας, παραβλέποντας πόσο σημαντικό είναι να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ένας τακτικός έλεγχος, ιδίως αιματολογικός;

Πολλοί θεωρούν ότι ο τακτικός ετήσιος έλεγχος της υγείας είναι σπατάλη χρόνου και χρημάτων και για το λόγο αυτόν αποφεύγουν τις ετήσιες εξετάσεις που θα μπορούσαν να προλάβουν ασθένειες, κυρίως καρδιαγγειακές παθήσεις και να συμβάλλουν στην μακρότερη επιβίωση.

Ο ετήσιος αιματολογικός έλεγχος (γενική αίματος, μετρήσεις σακχάρου και χοληστερόλης, ουρίας, κρεατινίνης και άλλων παραμέτρων της υγείας μας) μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και στον εντοπισμό σοβαρών παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η αναιμία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες των νεφρών, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αναπηρίες, ακόμα και στο θάνατο.

Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της πραγματοποίησης ετήσιου ιατρικού τσεκ-απ είναι ότι συμβάλλει στην διάγνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Άλλωστε, όταν οι παθήσεις διαγιγνώσκονται εγκαίρως αντιμετωπίζονται συνήθως πιο εύκολα. Ο ετήσιος έλεγχος αίματος και η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων, οδηγεί στην θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα και ακολούθως συμβάλλει σε περισσότερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης και αποκατάστασης του ασθενούς.

Ο ετήσιος έλεγχος της υγείας μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα υγείας, από τα οποία πάσχουμε κάποιοι από εμάς, χωρίς να το γνωρίζουμε. Μάλιστα, η ετήσια παρακολούθηση της υγείας μας συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς στο θεραπευτικό σχήμα που ακολουθεί σε περίπτωση ύπαρξης κάποιας ασθένειας και στην παροχή κατάλληλων και επικαιροποιημένων οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό για την αντιμετώπιση της νόσου του ασθενούς. Επίσης, ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για την πραγματοποίηση και προγραμματισμό ειδικής δίαιτας και άσκησης για την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ετήσια παρακολούθηση της υγείας, βοηθάει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σεβασμό και προτεραιότητα στην προσωπική φυσική και ψυχολογική ευεξία του ανθρώπου.

Στην σημερινή εποχή, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και οι καταχρήσεις, το άγχος στο εργασιακό περιβάλλον, οι πιέσεις και οι εντάσεις στα πλαίσια της οικογενειακής ζωής, συνιστούν πλέον την καθημερινότητα πολλών από εμάς, γεγονός που μας κάνει να αμελούμε συστηματικά την πραγματοποίηση ενός απλού αιματολογικού ελέγχου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να αποβεί σωτήριος για την υγεία και τη ζωή μας. Η πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων τακτικά, κανονικά δεν θα έπρεπε να μας προβληματίζει, λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος για την πραγματοποίηση τους, το σχετικά χαμηλό κόστος τους, καθώς και ότι αυτές καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του.

Άλλωστε ακόμα και μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ για λήψη μέτρων ελέγχου με στόχο την κατάχρηση και τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους, η πραγματοποίηση ετήσιου τακτικού τσεκ-απ υγείας, είναι δυνατή χωρίς επιπλέον κόστος ή κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων καθίσταται επιβεβλημένη.

Αναντίρρητα, το θεραπευτικό κόστος για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο κόστος πραγματοποίησης τακτικού ιατρικού ελέγχου. Η διάγνωση μιας ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, ως αποτέλεσμα τακτικού ιατρικού ελέγχου, θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αντιμετώπισή της με έγκαιρη πρόσβαση στην δέουσα θεραπευτική αγωγή. Συνακόλουθα, θα επιτευχθεί και σημαντική εξοικονόμηση πόρων όσον αφορά τα θεραπευτικά έξοδα, αφού η παροχή νοσηλείας και κατάλληλης αγωγής θα είναι έγκαιρη, προτού το νόσημα καταστεί σοβαρό με δυσχερή ή ανέφικτη ίαση.

Όπως προβλέπει ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε δημόσιες δομές υγείας είναι δωρεάν. Από την άλλη, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη παθήσεων στους ασφαλισμένους, προβαίνουν σε ειδικές τιμές και προσφορές.

Πρόσφατα, ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, με αφορμή τις οδηγίες από την Πολιτεία για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας για τους πολίτες και τη δυνατότητα αναγραφής ομάδας αίματος και ρέζους σε αυτή, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εξετάσεων ομάδας αίματος και ρέζους στην προνομιακή τιμή των 9€, για όσους επιθυμούν να λάβουν την σχετική βεβαίωση ώστε να αναγραφεί επί του δελτίου ταυτότητας τους η ομάδα και το Rhesus του αίματός τους. Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες εξετάσεις που παρέχονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ομίλου με ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, δεν απαιτείται ραντεβού ή κάποια προετοιμασία.

Εξάλλου, τα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Affidea παρέχουν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λειτουργούν διασφαλίζοντας εγκυρότητα στα αποτελέσματα και άρτια εξυπηρέτηση από επαγγελματίες έμπειρους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο τους.

Ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο και συνάμα ουσιαστικό όφελος από την πραγματοποίηση ετήσιου ελέγχου υγείας, είναι το γεγονός ότι βοηθά στην δημιουργία αισθήματος υπευθυνότητας και καλύτερης οργάνωσης του ατόμου για την διατήρηση του σώματος και της υγείας σε καλή κατάσταση, καθώς και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και στη μείωση του στρες και της φοβίας που συνήθως αναπτύσσεται αναφορικά με τις ασθένειες και το θάνατο. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο διασφαλίζει την ύπαρξη καλύτερης ψυχοσωματικής κατάστασης και υγείας, γεγονός που συμβάλλει σε αισθητή βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας και της ζωής του, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.